Topbaş, Ayamama Deresi'ndeki Islah Çalışmalarını İnceledi - Son Dakika
Güncel

Topbaş, Ayamama Deresi'ndeki Islah Çalışmalarını İnceledi

Topbaş, Ayamama Deresi\'ndeki Islah Çalışmalarını İnceledi

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: "İstanbul'daki tüm derelerin ihalesini bitirdik.

17.12.2013 16:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İstanbul'daki tüm derelerin ihalesini bitirdik. 2014 yılı sonuna geldiğimizde İstanbul kent içindeki hiçbir derede sorun kalmayacak" dedi.

Topbaş, İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu ile Ayamama Deresi'ndeki ıslah çalışmalarını yerinde inceledi.

Çizme giyen ve baret takan Topbaş, incelemenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ayamama Deresi'nin yıllar içerisinde ölümlere ve acılara sahne olduğunu söyledi.

Şehir yerleşimleri oluşturulurken insanların tercihlerini su yolları ile deniz kenarlarından yana yaptığını aktaran Topbaş, plansız gelişmeyle doğanın yapısının ve güzergahının dikkate alınmadığını dile getirdi.

Topbaş, 1 milyonluk kentin, 15 milyon nüfusa eriştiğinde başta ulaşım olmak üzere her alanda sorun yaşadığına dikkati çekerek, göreve geldiklerinden bugüne sorumluluk alanlarının üç kat artığını kaydetti.

İstanbul'un bütün bölgelerinin sorumluluk alanlarında olduğunu ifade eden Topbaş, "600 kilometrelik, 68 dere ve 58 yan kol iken daha sonra bu 1865 kilometreye kadar uzayan bütün derelerin sorumluluğu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne verildi" dedi.

"Her alanda kaynakları doğru kullanıyoruz"

Topbaş, ulaşımdan altyapıya kadar her alanda kaynakları doğru kullandıklarını, kentin sorunlarını bir bir çözmeye çalıştıklarını anlatarak, "Yani Ayamama Deresi çevresine yerleşimler zamanında yapılırken dikkate alınsaydı, bugün burada başka şeyler konuşuyor olurduk" değerlendirmesinde bulundu.

Ayamama Deresi'nin ıslahıyla derenin 25 metre taban genişliğine ve saniyede 400 metreküp suyu geçirebilecek kapasiteye sahip olacağını dile getiren Topbaş, şöyle devam etti:

"8 kilometrelik bölümü bitti. 119 tane tesis, bina, yapı yıkıldı. Birileri 3-5 yer yıkarak, dereyi ıslah ettiğimizi söylüyor. Gelip görsünler... Bütün sorunları çözmek bize düştü ve biz çözdük. İstanbul'daki tüm derelerin ihalesini bitirdik. 2014 yılı sonuna geldiğimizde İstanbul kent içindeki hiçbir derede sorun kalmayacak."

"Artık buralarda taşkın görmeyeceğiz"

Topbaş, Ayamama Deresi ıslah çalışmalarında 2 bin 900 metrelik bir bölümün kaldığını aktararak, "Yani toplamda 11 kilometreye yakın bir ana hat olarak, bütün hattı bu şekilde düzenliyoruz. Yağmurda, sadece yağmur sularını göreceksiniz. Sular buraya girmeyecek. Geçmişte dere yataklarını ve ırmakları, açık kanal kabul etmişler. Önce kirletmişler, sonra konuşmuşlar, biz de temizliyoruz. Ciddi bedeller ödüyoruz. Buradaki sanayicilere teşekkür ediyoruz, hangisinin kapısını çaldıysak anlayış gösterdiler, koca koca binaları yıkıldı, düzenlendi. Artık buralarda taşkın görmeyeceğiz. Göreve geldiğimiz 2004 yılına kadar İstanbul'daki büyük yağışlarda, 5-6 bin baskın ihbarı alıyordu İSKİ ve itfaiye. Şu anda 100'ün altına düştü bu, ülke ölçeğindeki kentte. Yakın gelecekte bunların hiçbiri kalmayacak."

Ciddi yatırımlar yaptıklarını belirten Topbaş, bütçelerinde bir problem olmadığını sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Topbaş, Ayamama Deresi'ndeki Islah Çalışmalarını İnceledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement