Topbaş, Başkonsoloslarla Kahvaltıda Buluştu - Son Dakika
Güncel

Topbaş, Başkonsoloslarla Kahvaltıda Buluştu

Topbaş, Başkonsoloslarla Kahvaltıda Buluştu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: "Tripadvisor'un anketinde İstanbul, dünyanın en güvenli, gidilebilecek kenti seçildi.

11.04.2014 14:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, internet ortamında hizmet veren "Tripadvisor" isimli seyahat sitesi tarafından yapılan ve iki gün önce sonucu açıklanan ankette, İstanbul'un dünyanın en güvenli ve gidilebilecek kenti seçildiğini belirterek, "Bu bizim için gurur vericidir ve kentin geldiği noktayı açık olarak ortaya koymaktadır" dedi.

Topbaş, İstanbul'da görev yapan 50 ülkenin başkonsoloslarıyla Emirgan Korusu Beyaz Köşk'teki kahvaltıda bir araya geldi.

Sonuçlarına bakıldığı zaman, 30 Mart yerel seçimlerinin dünya tarihine geçeceğini söyleyen Topbaş, AK Parti'nin çok daha güçlü bir şekilde halkın desteğini aldığını vurguladı. Seçim sonrası ekonomik istikrarın oluştuğunu, döviz kurlarının farkının giderek azaldığını, yatırımcıların tekrar Türkiye ve İstanbul'u tercih eder hale geldiğini ifade eden Topbaş, "Bunlar vatandaşın ne kadar doğru karar verdiğini gösteriyor. Global köy dediğimiz dünyada, şehirlerin ve insanların kaderleri birbirine bağlı. Herhangi bir coğrafyadaki olumsuzluk hepimizi etkiliyor. Yönetimde bulunanlar olarak, gelecek adına huzur ve barış için katkı sunmak zorundayız" diye konuştu.

- "İstanbul evrensel mirastır"

İstanbul'da üçüncü kez belediye başkanlığına seçilmesinin çok onur verici olduğunu dile getiren Topbaş, şunları kaydetti:

"Yurttaşlarımız adeta güven tazelememe yardımcı oldu. İstanbul'a 27 milyar dolar yatırım yapmayı başardık. 2014 yılı yatırım bütçemiz 4 milyar doların üzerinde. Geçmişte bu belediye personel maaşı ödeyemiyordu. Çok ciddi sıkıntılar vardı ama şimdi kasamızda paramız var. Devletin yapması gereken metro gibi bir çok yatırımı yapacak seviyeye geldik. Bu Türkiye'nin yakaladığı istikrarın sonucu. Bu kentte yaptığımız her çalışmanın dünya insanları için de olduğunu ifade etmek istiyorum. İstanbul evrensel mirastır. Tarihin çeyiz sanığıdır. Burada yaptığımız her şey dünyayı etkilemektedir. İstanbul'da yaptığımız çalışmalar dünya tarafından dikkatle izleniyor. Tripadvisor tarafından yapılan ve sonucu iki gün önce açıklanan ankette, İstanbul dünyanın en güvenli, gidilebilecek kenti seçildi. Bu bizim için gurur vericidir ve kentin geldiği noktayı açık olarak ortaya koymaktadır. Dünyada yerel yönetimler aktif rol oynuyor. Yerel diplomasiyi önemsiyoruz. Yerel yönetimler halka en yakın birimlerdir."

Topbaş, İstanbul'un New York'tan sonra en çok yabancı temsilciliğin bulunduğu şehir olduğunu anlatarak, Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı'nın bazı birimlerini İstanbul'a taşıma kararı aldığını bildirdi. Topbaş, yeni yetki aldığı 5 yıl içinde İstanbul'u çok farklı bir noktaya taşıyacaklarını kaydetti.

"Bugüne kadar takribi 7 milyar dolar metroya yatırım yaptık"

Topbaş,  bir başkonsolosun, İstanbul'da metroların yapımı ile ilgili sorusu üzerine, dünyada metroları merkezi hükümetlerin yaptığını ifade etti.

İstanbul'da 1873'te küçük bir metro tünelinin yapıldığını anımsatan Topbaş, sözlerine şöyle sürdürdü: "Fakat devamı gelmedi. 1952'de uzmanlar metro önermiş ancak şartlar uygun olmadığı için başlanamamış. Master planını hazırladığımız zaman metroların gerekliliğini gördük. Bunu devletin yapması sürecini beklemek İstanbul için büyük bir ekonomik kayıp olacaktı. Metronun 1 kilometresi 50-60 milyon dolar. Bugüne kadar takribi 7 milyar dolar metroya yatırım yaptık. Kendi bütçemizden yapıyoruz. Metro inşaatları yıllarca sürer. Şu anda dünyada en hızlı metro yapan kentin İstanbul olduğunu düşünüyoruz. Üsküdar- Ümraniye hattı 38 ayda bitiyor. Yeni ağlarımız, ihalelerimiz var. 46.5 kilometre inşaat devam ediyor.  Hükümetimizden 70 kilometrelik talebimiz oldu. 2019'a vardığımızda hedefimiz İstanbul'da raylı sistem ağını 400 kilometreye çıkarmak. Toplu taşımayı çok önemsiyoruz. Bir şehrin medeniyet ölçüsü toplu taşıma araçlarını kullanma oranlarına bağlıdır."

Topbaş, dünyada doğal afetlerin meydana geldiği her ülkeye İstanbul Büyük Belediyesi ekiplerini gönderdiklerini belirterek, "Acının olduğu her yerde varız. Olaydan hemen sonra arayıp yapacağımız bir şey var mı diye soruyoruz" dedi.

Lale yapraklarından organik gıda boyası

İstanbul'da bu ayların lale zamanı olduğunu belirten Topbaş, bu çiçeğin 150 yıl önce İstanbul'dan Hollanda'ya götürüldüğünü hatırlattı.

Lalenin sadece bir çiçek ve ekonomik değer olmadığını vurgulayan Topbaş, "Seramikte, tezhipte, süslemede, tekstilde hatta bayanların isimlerinde yer almış çok farklı bir havası ve mistik bir değeri var kültürümüzde. Osmanlı'da bin 588 lale türünden bahsediliyor. Şu anda İstanbul'da 211 türe erişebildik.  Ekonomik olarak önemli getirisi var. Üretimi gittikçe gelişmekte ve belki ihracata gitme hazırlığı var. Lalenin soğanı yapabilmesi için bir müddet sonra çiçeklerin kesilmesi lazım. Bu kesilen çiçekleri ihraç edemezseniz çürümekte. Rengarenk lale yapraklarından organik gıda boyası yapmayı başardık. Aynı şekilde kokulu sümbül ve benzeri soğanlı bitkilerden esans yapmayı başardık. Bu da bir ekonomik değer. Atatürk Havalimanı yakınında bir mezat alanı oluşturarak ihracata doğru gitmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Kenan İpek, davetinden dolayı Topbaş'a teşekkür etti. İpek, Tripadvisor sitesinin anketinde İstanbul'un seyahat edilebilir şehirler arasında birinci olması ve tekrar belediye başkanlığına seçilmesinden dolayı Topbaş'ı tebrik etti.

En kıdemli başkonsolos olması dolayısıyla ilk olarak söz alan Kırgızistan'ın İstanbul Başkonsolosu Abror Gulyamov da Tobbaş'ı tebrik etti. Gulyamov, İstanbul'un Tripadvisor'deki anketin milyonlarca seyyah tarafından oylanması sonucu seyahat açısından en güvenli şehir olarak seçildiğini ve bu mükafatın haklı olarak İstanbul'a verildiğini söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Topbaş, Başkonsoloslarla Kahvaltıda Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.


Advertisement