Topçu Aa Editör Masası'na Konuk Oldu - Son Dakika
Politika

Topçu Aa Editör Masası'na Konuk Oldu

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, "Bizim dostumuz olduğunu iddia eden ülkeler, medeniyet coğrafyamızda yaptıkları ameliyat neticesinde Türkiye'yi ekonomik, sosyal olarak diz çöktürmek istiyorlar.

17.09.2015 13:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, "Bizim dostumuz olduğunu iddia eden ülkeler, medeniyet coğrafyamızda yaptıkları ameliyat neticesinde Türkiye'yi ekonomik, sosyal olarak diz çöktürmek istiyorlar. Bunun için de bölücü terör örgütüne yeni ruh verdiler, yeni bir nefes verdiler, lojistik desteğini tamamlattılar. Neticede, turizm gelirlerimize nasıl sekte vurulursa, o noktada faaliyetler yapıyorlar" dedi.

Bakan Topçu, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Terörün artmasının bölgedeki turizme etkilerinin sorulması üzerine Topçu, Türkiye'nin turizm gelirlerinin diğer gelir kalemleri yanında önemli bir yeri olduğuna işaret etti.

Topçu, "Bizim dostumuz olduğunu iddia eden ülkeler, medeniyet coğrafyamızda yaptıkları ameliyat neticesinde Türkiye'yi ekonomik, sosyal olarak diz çöktürmek istiyorlar. Bunun için de bölücü terör örgütüne yeni bir ruh verdiler, yeni bir nefes verdiler, lojistik desteğini tamamlattılar. Neticede, turizm gelirlerimize nasıl sekte vurulursa, o noktada faaliyetler yapıyorlar. Dikkat ederseniz bölücü terörün yaptığı eylemlerin hiç biri, bir çatışma neticesi filan değil. Alçakça, haince ve kahpece zamanında ellerindeki imkanlarla yollara gömdükleri mayınlar patlatılıyor, tuzaklar kuruluyor. Dışarıdan aldıkları istihbaratla askerimizin sevk ve idaresini istihbarat ediniyorlar, dışarının yardımıyla, bunun arkasında duran güçlerin yardımıyla ki Dağlıca bunlardan biridir. Neticede böyle kalleşçe, alçakça saldırılarda bulunuyorlar" diye konuştu.

Terör örgütünün sürekli bir şekilde tırları yaktığını ve ulaşımı engellemeye çalıştığına dikkati çeken Topçu, turistik tesisler veya kültürel varlıkların bulunduğu yerlere de saldırılar gerçekleştirildiğini anımsattı. Topçu, "Bütün bunlar, tekrar ifade ediyorum; taşeronlarını falan muhatap almıyorum, it itliğini yapacak kış kışlığını yapacak. Kışa sesleniyorum, bunların hiçbirisi Türkiye'ye diz çöktüremez sadece bu devleti tıraş etmiş olurlar. Ama biz onların kollarını, butlarını, kollarını, kanatlarını kesinlikle budamaya kararlıyız. Devlet bu kararlılıkta" değerlendirmesini yaptı.

Zarar gören tesislerin yenileceğini kaydeden Topçu, "Gelinen bu noktada kayıplarımıza baktığımız zaman binde 38'lik bir kayıp var. Yani terör örgütünün, bu terör faaliyetleri neticesinde turizm gelirlerine, turist sayısınına, gidiş gelişlerine baktığımız zaman binde 38'lik bir kayıp var. Bunlar da düzeltilemeyecek kayıplar değil" dedi.

Devletin verdiği bir takım teşvik ve iyileştirmelerle gereğinin yapılacağının altını çizen Topçu, "'Tatil birleştirilsin' dedim. Sayın Başbakan'a çok teşekkür ediyorum, o da gereğini yaptı. Niye diyoruz bunu? Bir nebze iç turizmdeki canlılık devam etsin, esnafımız, tüccarımız bu işten biraz sebeplensin" şeklinde konuştu.

"7 düvelle karşı karşıyayız"

Topçu, turizm gelirlerindeki düşüşün sadece terörden kaynaklanmadığını krizin de bu konuda etkisi olduğunun altını çizerek, Rusya'dan İspanya'ya giden turist sayısının da düştüğünü anlattı.

Türkiye'nin bu krizleri aşabilecek noktada bulunduğuna işaret eden Topçu, Türkiye'nin yer altı ve yer üstü kaynaklarının ile insan kaynaklarının fazla olduğunu söyledi.

Bakan Topçu, şunları kaydetti:

"Turizm sektörünün tedbirleriyle küresel tedbirler neler oluyorsa, ileri ülkeler kriz anında neler yapıyorsa çok şükür yetişmiş insanımız var. Tedbirler alınıyor. Hamdolsun bakın hep beraber görüyoruz, 1 milyar dolar için kasa, masa atılmıyor bu memlekette. Hala daha kasamız dolu. Buna sevinmek lazım. Bakın 7 düvelle uğraşıyoruz, şu kadar senedir bölücü terörün getirdiği nokta ortada ama hamdolsun işte eskiden olduğu gibi hapşırma ile dövizin nerelere gittiğini, geldiğini de hep beraber yaşadık bu ülkede. Kasalarımızın boşaldığını hep beraber yaşadık. 2-3 milyar dolar dışarıya çıkınca ülkede neler olduğunu hep beraber yaşadık. Ama şu anda hamdolsun Hazinemizde paramız var, ekonomi yürüyor, sektörümüzün hiçbirinde kasa atacak bir kriz yoktur, memurumuz maaşını alıyor, işçimiz gidiyor hastanesinde muayene oluyor, devletin bir tamamı, bütün kurumları vatandaşa hizmet ediyor ve çalışıyor. Bunu görmek lazım. Biz şu anda ciddi bir savaşla karşı karşıyayız. Bir kere daha altını çiziyorum; bölücü terör örgütüyle değil Kandil'de harem kuranlarla değil biz 7 düvelle karşı karşıyayız. Açık ve net bunu söyleyeyim."

Türkiye'nin en büyük turizm pazarlarından olan Rusya'da geçen yıl yaşanan ekonomik krizin Türk turizminde neden olduğu daralma karşısında Bakanlık olarak ne gibi önlemler alındığı yönündeki soruya Bakan Topçu, Rusya'dan geçen yıl 4.5 milyon turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirtti.

Rusların tatil için en fazla tercih ettikleri ülkenin Türkiye olduğunu dile getiren Topçu, Rusya'daki ekonomik krizin Rusların yurtdışı ziyaretlerini de olumsuz etkilediğini kaydetti.

Topçu, Bakanlığın girişimleriyle Rusya'nın da dahil olduğu toplam 13 ülkeyi kapsayan sektörü desteklemeye yönelik kararlar alındığını vurgulayarak,  "Söz konusu kararlar doğrultusunda Nisan-Mayıs aylarında Rusya'da Türkiye'ye sefer düzenleyen yaklaşık bin 500 charter uçağına 6 bin dolar destek sağlanmıştır.  Bakanlığımız, söz konusu desteğin Eylül-Kasım aylarını da kapsamasını sağlamıştır" diye konuştu.

Rusya'dan, İspanya'ya giden turist sayısında 40.9, İtalya'ya yüzde 33, Yunanistan'a  yüzde 51 düşüş yaşandığını bildiren Topçu, Rusya'ın en çok turist gönderenlerden ülkelerden biri olduğunu belirtti.

"Londra ne kadar güvenliyse bizim Ankara da o kadar güvenli"

Topçu, krizden de en çok etkilenenlerin Avrupa Birliği ülkeleri olduğunun, Türkiye'nin ise krizden en az etkilenen ülkeler arasında bulunduğunun altını çizdi.

Geçen günlerde İstanbul'da müzelere giriş çıkış sayısını sorduğunu, geçen ay oranına göre artış görüldüğünü aktaran Topçu, şu değerlendirmede bulundu:

"Avrupa Birliği ülkeleri olan dostlarımızın yetkililerine sesleniyorum, sizin Londra ne kadar güvenliyse bizim Ankara da o kadar güvenli. Bu dostluğa sığacak şeyler değil. İki de bir çağrılar yapıyorlar. Frankfurtunuz ne kadar güvenliyse bizim İstanbulumuz da o kadara güvenli. Yani Avrupa Birliği dostlarımızın ülkelerindeki hangi şehir ne kadar güvenliyse, İngiltere'nin yıllardır uğraştığı terör örgütü onlara ne yapıyorsa, bir sürü dostlarımızın arkasında olduğu bölücü terör örgütü de bize bunları yapıyor. Onun için Türkiye şu anda dünyada gidilecek, görülecek hem inanç kültürü hem sanatsal hem denizi hem güneşi, tabiat varlıkları en çok ziyaret edilecek ve en güvenilir şekilde gidip gelinebilecek, en ciddi misafirperverlik görülecek bir ülkedir. Zaten oradaki yaşayanlar, bizim burada millet işte yönetime ne kadar riayet ediyorsa, onların oradaki insanları da kendilerini yönetenlere bizimkiler kadar riayet ettiği için işte İstanbul'daki müzelerimize gelen turist sayısında çok şükür düşme yerine artma var."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Topçu Aa Editör Masası'na Konuk Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement