Topkapı Müzesinde Açılış Töreni - Son Dakika
Güncel

Topkapı Müzesinde Açılış Töreni

Topkapı Müzesinde Açılış Töreni

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: "Bakanlığımız tarafından Topkapı Sarayı'nın fiziksel anlamda yenilenmesinin, korunmasının ötesinde, aynı zamanda saray geleneklerinin yeniden ihya edilmesine de özel bir önem verilmektedir" "Topkapı Sarayı'na özelikle son yıllarda gençlerin artan ilgisi, buranın mekan kimliğinin.

12.01.2015 15:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Topkapı Sarayı'nın fiziksel anlamda yenilenmesinin, korunmasının ötesinde, aynı zamanda saray geleneklerinin yeniden ihya edilmesine de özel bir önem verdiklerini söyledi.

Topkapı Müzesi'nin restorasyonu tamamlanan bölümlerinin açılış töreninde konuşan Çelik, mekanların sadece restorasyonlarının yapılması ya da fiziki varlıklarının korunmasının ötesinde, buraların kimliğinin ve işlevinin bütünsel olarak öne çıkarılması için büyük bir hassasiyet gösterdiklerini ifade etti.

Çelik, Topkapı Sarayı'nın uzun zamandır müze özelliğiyle ön plana çıktığı için, tarihi, kültürel ve mimari hususiyetlerinin biraz geri planda kaldığını aktararak, "Medeniyetimizin klasik döneminin en önemli mekanı sayılabilecek bu mekan, son yıllarda yapılan çalışmalarla büyük bir değişim geçirmiştir" dedi.

Topkapı Sarayı Müzesi'nde, ziyarete açık teşhir alanlarını çoğaltmak ve tarihi mekanları restore ederek koruma amaçlı yapılan çalışmalar neticesinde, birçok farklı alanın açılışa hazır hale getirildiğini dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"Bu alanlardan Harem içerisinde bulunan Karaağalar Mescidi ve Kadınlar Mescidi bugün ilk defa ziyarete açılacaktır. Zülüflü Baltacılar Ocağı çok kısa dönemlerde eski tarihlerde açık olabilen ve sonra uzun süre kapalı kalan bir alandır. Harem Hünkar Sofası ise uzun süreden beri restorasyon gören, ziyarete kapalı bir alandır, Ayrıca, son yıllarda Hünkar Mescidi, Has Mutfaklar, Mecidiye Köşkü, Hekimbaşı Kulesi, Arz Odası restorasyonları bitirilmiştir. 3. Ahmed Kütüphanesi ve Haremdeki Şimşirlik ve Hastane gibi bazı bölümlerin restorasyonuna da devam etmekteyiz. Enderun Avlusu'nda bulunan Hazine Koğuşu daha önce depoyken yeniden düzenlenmiş, eğitim alanı olduğu vurgulanmış ve hüsn-ü hat/kitap teşhir salonu olarak açılmıştır."

"Topkapı Sarayı'nın ihyası için çalışmalar devam edecek"

Bakan Çelik, 3. Ahmed Kütüphanesi'nde de teşhir salonu yapılması yönünde hazırlık yapıldığını vurgulayarak, "Bakanlığımız tarafından Topkapı Sarayı'nın fiziksel anlamda yenilenmesinin, korunmasının ötesinde, aynı zamanda saray geleneklerinin yeniden ihya edilmesine de özel bir önem verilmektedir. Bu çerçevede örneğin, usulüne uygun Hırka-i Saadet ziyareti düzenlenmesine, aşure dağıtılmasına, özel günlerde mersiye, miraciye ve mevlit okutulmasına, bayramlarda baklava alayı tertip edilmesine başlanmıştır" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Topkapı Sarayı'na özelikle son yıllarda gençlerin artan ilgisinin, buranın mekan kimliğinin bütünsel olarak tanıtılması konusunda kendilerini teşvik ettiğini anlatan Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda Topkapı Sarayı'nın kimliğini, tarihine uygun şekilde ihya etmek üzere yürüttükleri çalışmaların devam edeceğini söyledi.

"Beşir Ağa Mescidi depo işlevinden çıkarılacak"

Bu kapsamda, Topkapı Sarayı birinci avlusunda bulunan darphane binasının, saray arşivi ve kütüphanesinin taşınarak bir kültür merkezi oluşturmak suretiyle sarayın en büyük mescidi ve mutfakların da bir kısmının yeniden değerlendirileceğini anlatan Çelik, şunları kaydetti:

"Topkapı Sarayı'nın Gülhane bahçelerinde Milli Savunma Bakanlığı'ndan alınan alanlarda, Gülhane Hastanesi ve Askeri Depoları'nda yeni teşhir alanları düzenlenmek amacıyla restorasyonlar devam etmektedir. Daha önce mevcutken ortadan kaldırılan İncili Köşk ve Gülhane Kasrı'nın ihyasını da düşünmekteyiz. Has Ahırlar bölgesinde bulunan Beşir Ağa Mescidi depo işlevinden çıkarıp, teşhir alanı olarak mescid hüviyetiyle yeniden değerlendirilmek üzere düzenlenecektir." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Topkapı Müzesinde Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bodrum'a Star Legend isimli kruvaziyer geldi
    15:06 Bodrum'a Star Legend isimli kruvaziyer geldi

    Muğla'nın Bodrum ilçesine Bahamalar bayraklı Star Legend isimli kruvaziyer gemisi, 180 yolcuyla geldi. Yolcular ilçe merkezini gezdi ve alışveriş yaptı.

  • Marmaris Ticaret Odası, Yunanistan İzmir Başkonsolosu'nu ziyaret etti
    15:06 Marmaris Ticaret Odası, Yunanistan İzmir Başkonsolosu'nu ziyaret etti

    Marmaris Ticaret Odası yönetimi, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Alexandros Kostas'a nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette, kapı vizesi uygulaması ve vize başvuru süreçlerinde yaşanan sorunlar ele alındı. Marmaris Ticaret Odası Başkanı Ayhan, sorunların çözülmesi konusunda destek istediklerini belirtti ve Marmaris ile Rodos arasında ticaretin geliştirilmesine hazır olduklarını ifade etti.

  • Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, öğrencileri ağırladı
    15:04 Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, öğrencileri ağırladı

    Germencik Himmet Çondur Cumhuriyet Ortaokulu'nda eğitim gören öğrenciler, Belediye Başkanı Burak Zencirci'yi ziyaret etti. Başkan Zencirci, öğrencilerle ilgilenerek teşekkür etti.

  • Erzurum'da Yaralı Kuşlar Tedavi Altına Alındı
    15:03 Erzurum'da Yaralı Kuşlar Tedavi Altına Alındı

    Erzurum'un Horasan ilçesinde, jandarma timi tarafından yaralı ve bitkin halde bulunan kerkenez ile ibibik kuşu tedavi edilmek üzere yetkililere teslim edildi. Kuşlar tedavinin ardından doğaya salınacak.

  • Kayserispor'a PFDK'dan 252 Bin TL Para Cezası
    15:02 Kayserispor'a PFDK'dan 252 Bin TL Para Cezası

    Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Kayserispor'a Adana Demirspor maçında yaşanan saha olayları ve çirkin tezahürattan dolayı toplamda 252 bin TL para cezası verdi. Ayrıca, çirkin tezahüratta bulunan misafir tribün seyircilerinin bir sonraki misafir kulüp olduğu müsabakaya girişleri engellenecek.

  • İnegöl'deki Sandalye Fabrikasında Yangın Kontrol Altına Alındı
    15:02 İnegöl'deki Sandalye Fabrikasında Yangın Kontrol Altına Alındı

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde faaliyet gösteren sandalye fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yaklaşık 3 saatte söndürüldü. Yangın sonucunda can kaybı ve yaralanma olmazken, olayla ilgili tahkikat devam ediyor.


Advertisement