Toprağı Sanata Dönüştüren Ustalar Zaferin 100'üncü Yılına Hazır - Son Dakika
Yerel

Toprağı Sanata Dönüştüren Ustalar Zaferin 100'üncü Yılına Hazır

Eceabat'ta Çanakkale Savaşları ile ilgili objeler gibi hediyelik eşyaları yapan seramik ustaları, Çanakkale Zaferinin 100'üncü yılında gerçekleştirilecek törenlere hazır.

17.03.2015 11:12  Güncelleme: 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZEHRA AYDIN - CEM ŞAN - Eceabat ilçesinde, genellikle yerli turistlerin ilgi gösterdiği Şehitler Abidesi, Truva atı, Çanakkale Savaşları ile ilgili objeler gibi hediyelik eşyaları yapan seramik ustaları, Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılında gerçekleştirilecek törenler için hazırlıklarını tamamladı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ustaların ellerinde şekillenerek süs eşyasına dönüşen seramiğin öyküsü, toprağın havuza konulmasıyla başlıyor. Bir süre havuzda bekletilen ve daha sonra eritilen toprak, çamur haline gelince iki ya da üç elekten geçirilerek süzülüyor.

Teneke ibriklerle özel tasarlanmış kalıplara dökülen çamur, ertesi gün tam katılaşmadan çıkarılıyor. Rötuşlanan ve süngerle silinen seramikler, istenen figürler haline getirildikten sonra yaklaşık 9 saat fırında pişiriliyor.

Boyama işlemleri yapılan seramiklere, tercihe göre "sırlı boya" da yapılabiliyor. Kalınlığı 2-3 milimetre olan seramikler için fazla bir toprağa ihtiyaç duyulmuyor. Toprak, en küçük tanesine kadar eritilerek değerlendiriliyor.

Gelibolu Yarımadası'nda, Şehitler Abidesi, Truva atı, Çanakkale Savaşları ile ilgili objeler, fenerler, testiler ve ütü gibi birçok süs eşyasının yapıldığı seramikler, özellikle yerli turistlerden ilgi görüyor.

Seramik eserler ziyaretçilere "Çanakkale hatırası" oluyor

Ustalardan Ahmet Özdereli (80), daha önce halı desenciliğiyle uğraştığını ve merak ederek başladığı seramik işinde 35 yılını doldurduğunu söyledi.

Atölyesinde 5'i kadın 8 kişiyle mesleğini sürdürdüğünü belirten Özdereli, hediyelik ürünlerde el emeğinin çok fazla olduğunu dile getirdi.

Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılı törenlerine katılacak kişiler için hazırlıklarını tamamladıklarını bildiren Özdereli, şöyle konuştu:

"Yerli turistlere hitap edecek hediyelik ürünler hazırladık. 18 Mart'a, Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılına hazırız. Yabancı turistler bu tarz ürünlere çok rağbet göstermiyor. Daha çok yerli turistler hediyelik ürünleri talep ediyor. Günde 20 kalem üzerinde bazılarından 20, kimilerinden ise 100 olmak üzere toplamda bine yakın ürün yapıyoruz. Üretimimizin yüzde 70'ini şehitlikleri ziyarete gelen turistlerin ihtiyacına cevap verecek şekilde hazırlıyoruz. Bunun dışında özel siparişler oluyor. Ürünlerimizi yurt içinde başka bölgelere de gönderiyoruz."

Özdereli, Çin mallarının yaygınlaşmasından hediyelik eşya sektörünün de olumsuz etkilendiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Toprağı Sanata Dönüştüren Ustalar Zaferin 100'üncü Yılına Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement