Toprağın Verimini Düşüren Anızın Yakılmasına Projeli Önlem - Son Dakika
Güncel

Toprağın Verimini Düşüren Anızın Yakılmasına Projeli Önlem

Toprağın Verimini Düşüren Anızın Yakılmasına Projeli Önlem

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta hasat sonrası tarlada kalan anızların yakılmasını önüne geçilmesine yönelik çalışmalar kapsamında Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) Programı devreye sokulacak.

22.04.2014 10:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta hasat sonrası tarlada kalan anızların yakılmasını önüne geçilmesine yönelik çalışmalar kapsamında Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) Programı devreye sokulacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ÇATAK Programına Yozgat'ın da dahil edilmesi istendi.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, daha önce 34 ilde uygulanan ÇATAK Programı kapsamında toprak ve su kirliliği olan, yoğun tarımsal faaliyetlere maruz kalmış, sulama suyu sıkıntısı bulunan ve doğal dengesi bozulmuş alanların yeniden tarıma kazandırıldığını hatırlattı.

Programa Yozgat'ın da dahil edilmesi için gerekli başvuruları yaptıklarını ve Bakanlık tarafından görevlendirilen teknik ekibin il genelinde incelemelerde bulunduğunu ifade eden Özdemir, hasat sonrası tarlada kalan anızın yakılması sonucu toprak yapısı bozulan alanda tarımda istenilen verimin elde edilemediğini söyledi.

Özdemir, bu tarım alanlarının yeniden tarıma kazandırılıp, daha kaliteli ve bol ürünün alınması sağlanırken, verilecek teşvikler ve uygulamalarla çiftçilerin tarlada kalan anızları yakmalarına yönelik eylemlerini sıfıra indirmeyi amaçladıklarının altını çizdi.

Özdemir, ilkbahar döneminde nadasa bırakılan tarım alanlarının bir bölümünde örnek çalışmalar yaparak, anıza aspir ekimi uygulaması başlattıklarını, ÇATAK Programına ilin dahil edilmesi ile yeni bir çalışmanın devreye sokulacağına vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik bir çalışma olan ÇATAK Programı'nın Yozgat'ta uygulanması ile tarımda yüksek ve kaliteli verim elde edilirken, verimsiz topraklar yeniden tarıma kazandırılıp, anızın yakılmasının da önüne geçilecektir. Yozgat'ın ÇATAK programına dahil edilmesi ile birlikte sözleşme yapılacak çiftçilerin çevreye duyarlı uygulamalarını desteklemek amacıyla teşvik primi ödemesi yapılacaktır." - Yozgat

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Toprağın Verimini Düşüren Anızın Yakılmasına Projeli Önlem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement