Toprak Anlaşmazlığı Yezidiler ile Köylüleri Karşı Karşıya Getirdi - Son Dakika
Güncel

Toprak Anlaşmazlığı Yezidiler ile Köylüleri Karşı Karşıya Getirdi

Toprak Anlaşmazlığı Yezidiler ile Köylüleri Karşı Karşıya Getirdi

Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı Uğurca köyü sahiplerinden Yezidi Yusuf Tağay, 300 dönümlük arazi yüzünden çevredeki köylülerle başlarının dertte olduğunu söyledi.

27.04.2014 16:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı Uğurca köyü sahiplerinden Yezidi Yusuf Tağay, 300 dönümlük arazi yüzünden çevredeki köylülerle başlarının dertte olduğunu söyledi. Köyde 10 traktörün 3 yıldır nadasa bırakılan arsayı sürmesine tepki gösteren Tağay, "102 nolu parseldeki hissedarlar belirlenmediği halde arsanın sürülmesi topraklarımıza tecavüzdür. Köyümüzde tehdit ediliyoruz" dedi. 102 Nolu parseli Beşiri ilçesinde oturan Celal Apari'den satın aldıklarını belirten Fırat Karabulut ise, köyde oturan Yezidilerle sorunlarının olmadığını belirterek, "Tapuda adımıza olan parseli sürüyoruz diye Yezidilerin paniğe kapılmalarına anlam veremiyoruz. Biz tapulu arsalarımızı sürüyoruz"diye konuştu. Köyde önlem alan jandarmanın gözetiminde arazilerin sürüldüğü görüldü. Beşiri ilçesi ile çevresindeki köy ve mezralarda yaşayan Yezidilerin toprak anlaşmazlığına bir yenisi daha eklendi. Uğurca köy sakinlerinden Yusuf Tağay, 300 dönümlük arazide hissedarların hisselerinin mahkemece belirlenmediği halde bazı köylülerin tarlayı sürmesine tepki gösterdi. Beşiri ile çevredeki bazı köylülerin 102 nolu parselde 10 traktörle araziyi sürmesi üzerine Jandarma ile Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduğunu belirten Tağay, "1980'li yıllara kadar 250 kişinin yaşadığı köyde şimdi tek Yezidi aile kaldık. Geçmişte alacak-verecek meselimiz var. Ancak hissedarların tespit edilmediği bir alana çevredeki köylülerce sürülmesi topraklarımıza tecavüzdür. Bazı çevrelerden tehdit alıyoruz. 3 yıldır 6 bin dönümlük alanı süremiyoruz. Her yıl için ortalama 3 milyon TL'lik ürün kaybımız var. Tarlaları sürenlerin darp ve hakaretleriyle karşılaştık. Avrupa'dan dönmek isteyen Yezidiler, bize yapılan haksızlıklar üzerine tersine dönüşü de erteliyor"dedi.

"TAPULU ARAZİLERİMİZİ SÜRÜYORUZ"

Batman'ın Beşiri ilçesinde oturan Fırat Karabulut ise, daha önce Celal Apari'den satın aldıkları 102 nolu parselin tapusunun olduğu alanı sürdüklerini belirtti. Karabulut, "Tapuda adımıza olan parseli sürüyoruz. Yezidilerle problemimiz yok. Üstelik adımıza olan arsaları sürmeye kalkışınca da farklı tepkilerle karşılaşıyoruz. Yıllardır Yezidilerle iç içeyiz. Kardeşçe yaşıyoruz. Ortak tapulu arsa usulen bize bırakıldı. 102 nolu parsel dışında Yezidilere ait toprakları sürdüğümüz söz konusu değil"dedi. Uğurca köyünde oturan Mustafa Biter de, Uğurca köyünde 100 dönümlük arazinin kendisine ait olduğunu ifade ederek, "Uğurca'da evimde var, arsamda. Yezidilere haksızlığımız söz konusu değil. Adımıza tapulu arsaları sürmek en doğal hakkımız. Yezidilerle problemimiz yok"diye konuştu.

JANDARMA GÖZETİMİNDE TARLA SÜRÜLDÜ

Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı Uğurca köyünde Yezidiler ile bazı köylülerin karşı karşıya gelmesi üzerine Jandarma ekipleri, köyde güvenlik önlemleri aldı. 102 nolu parselin traktörlerle sürülmesi, Jandarma gözetiminde yapıldı. Köyde yaşanan gerginlik üzerine Yusuf Tağay ve aile fertlerinin ifadelerini alan Jandarma ekipleri, köyde nöbet tuttu. Vali Yılmaz Arslan, Yezidilerin can güvenliği konusunda kendilerine yaptıkları müracaatların değerlendirildiğini belirterek, "Köylerine dönmek isteyen Yezidilere gerekirse koruma veriyoruz. Sorunlu araziler konusunda da bize gelen şikayetleri anında değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Toprak Anlaşmazlığı Yezidiler ile Köylüleri Karşı Karşıya Getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Ercan Tagay: Degerli Cagadas gazete okurlari ve Degerli Cagdas Yazarlari Aslinda Bugün basimiza gelenlerden biz kendimiz sucluyüz. O adamin konustuklarin 100/100 hepsi YALAN. EZIDI ler Ordan göc olunca EZIDI lere yalvararak topraklarinaza bakariz ama siz nezaman köyünüze dönerseniz Topraklariniz Gene sizindir dediler. Simdi o yalan Konusan ADAM utanmadan kameranin kardinal cikip dedesinden bagse ediyor. Rahmetli Amcam HALIL Tagay 80 li yillarda Fabrikayi kurdugun da ne engeller karsi karsiya geldigini hatirliyormusunuz.gündüz fabrikada cilisiyordunuz aksamda gelip fabrikanin etrafinda dolasip zarar vermeye calisiyordunuz simdi de bu torkalar bizim biz kimsenin hakki yamiyoruz ya bu nedir dünyada görünmemis Bir olaydir biz 2014 deyiz ama malesef kafaniz 70 li yillarda Kalmis. Ayriyeten Cagdas Batman Gazteine cok tesekürleimi sunuyorum bu olayin üstünde duran ve ilgilenen tüm ekipe sonuz tesekürlerimi illetiyorum Ercan Tagay 5 3 Yanıtla Necim biter: Ercan bey Yerin sıcak bolbol döner yiyiyorsun. Rahmetli amcan hasta zor durumdayken sen ve ailen beş kuruş yardım etmiyordunuz. Halhatırını sormadınız. Böyle öteceğine adam gibi elini bıyıklarına at al paranı köye git o dediğin yalan konuşan adamın ve adamların borçlarını öde. Bu işi bitir gel. Herkes sana afferin der. Umarım bu yorum sana iletilir. Serkeftın. 0 5
  • Necim biter: Herkesi sağ duyuya davet ediyorum. Yusuf Tağay da bizim bir aile ferti gibidir. Inşallah herkes hatasını anlar bu iş güzellikle çözülür. Tağayada geçmiş olsun diyor. Saygılarımıda sunuyorum. 3 2 Yanıtla
  • Milli Kütüphane, Ankara dışından da erişilebilir hale getiriliyor
    11:20 Milli Kütüphane, Ankara dışından da erişilebilir hale getiriliyor

    Türkiye'nin kültürel hafızası Milli Kütüphane kaynaklarında bugüne kadar 20 milyon sayfa dijitale aktarılırken, kütüphanenin yakın zamanda Ankara dışından da erişilebilir hale getirilmesine ilişkin çalışmalar başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, dijitalleşme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Milli Kütüphane, gazete, dergi, kitap ve diğer bilgi kaynaklarını dijitalleştirerek vatandaşların çevrimiçi erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor.

  • Hakkari'de hayatını kaybeden müzik öğretmenine atölye açıldı
    11:20 Hakkari'de hayatını kaybeden müzik öğretmenine atölye açıldı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde kalp krizi sonucu hayatını kaybeden müzik öğretmeni Ahmet Kotan'ın ismi, görev yaptığı okuldaki müzik atölyesine verildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından finanse edilen 'Atölyesiz Okul Kalmasın Projesi' kapsamında Kotan'ın görev yaptığı okula müzik atölyesi kuruldu. Açılış törenine katılan yetkililer, Kotan'ın anısını yaşatmak amacıyla atölyenin açıldığını belirtti.

  • Adana'da Mahalli İdareler Seçiminde 1 milyon 629 bin 959 seçmen oy kullanacak
    11:20 Adana'da Mahalli İdareler Seçiminde 1 milyon 629 bin 959 seçmen oy kullanacak

    Adana'da 31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçiminde 5 bin 164 sandıkta 1 milyon 629 bin 959 seçmen oy kullanacak. Adana'nın ilçelerinde ise toplamda 1 milyon 629 bin 959 seçmen oy kullanacak.

  • Erzurum Müftüsü Dr. Rüstem Can, Horasan'da Hafızlık Yapan Öğrencilerle Buluştu
    11:19 Erzurum Müftüsü Dr. Rüstem Can, Horasan'da Hafızlık Yapan Öğrencilerle Buluştu

    Erzurum Müftüsü Dr. Rüstem Can, Ramazan İrşat Programları kapsamında Horasan'da bulunan Mustafa Gül Yatılı Erkek Kur'an Kursu'nda hafızlık yapan öğrencilerle bir araya geldi. Müftü Can, öğrencilerle sohbet ederek öneri ve isteklerini dinledi. Ayrıca, Horasan'da bulunan diğer Kur'an kurslarını da ziyaret eden Müftü Rüstem Can, teravih sohbeti yaparak gençlere çikolata ikram etti.

  • Sivas'ın Şarkışla ilçesinde kamyonet devrildi, 3 kişi yaralandı
    11:19 Sivas'ın Şarkışla ilçesinde kamyonet devrildi, 3 kişi yaralandı

    Sivas'ın Şarkışla ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, M.B. (51) idaresindeki kamyonet devrildi ve kazada sürücü ile araçta bulunan G.B. (49) ve H.B. (17) yaralandı. Yaralılar, Şarkışla Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Erzincan'da iki depoda yapılan aramada kaçak ürünler ele geçirildi
    11:18 Erzincan'da iki depoda yapılan aramada kaçak ürünler ele geçirildi

    Erzincan'da yapılan operasyonda, M.K. ve İ.Ö. isimli şahıslara ait depolarda yapılan aramalarda kaçak ürünler ele geçirildi. Operasyonda, 130 bin dal bandrolsüz boş makaron, 19 kg nargile tütünü, 41 bin 200 dal bandrolsüz dolu makaron, sigara sarma kağıdı, bandrolleri kesilmiş tütün ve açık kıyılmış tütün bulundu. Şüpheli şahıslar adli makamlara sevk edildi.

  • Mersin'de Sazan Sarmalı Yöntemiyle Dolandırıcılık Yapan 20 Şüpheli Tutuklandı
    11:18 Mersin'de Sazan Sarmalı Yöntemiyle Dolandırıcılık Yapan 20 Şüpheli Tutuklandı

    Mersin'de internet üzerinden sahte ilanlarla vatandaşları dolandıran ve araç almak isteyenleri 'sazan sarmalı' yöntemiyle mağdur eden 36 şüpheliden 20'si tutuklandı. Şüphelilerin organize şekilde yaptıkları dolandırıcılık sonucunda 180 milyon lira haksız kazanç elde ettikleri belirlendi.

  • Edirne'de 159 düzensiz göçmen yakalandı
    11:18 Edirne'de 159 düzensiz göçmen yakalandı

    Edirne'de bir haftada yasa dışı yollarla yurda girdiği belirlenen 159 düzensiz göçmen yakalandı. Güvenlik güçleri denetimlerini sürdürerek göçmen kaçakçılığı yaptığı iddia edilen 3 şüpheliyi gözaltına aldı. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen şüphelilerden 1'i tutuklandı, 2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Türk Turizm Sektörü, Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor
    11:18 Türk Turizm Sektörü, Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor

    Türk turizm sektörü, bu yıl Rus turist sayısında geçen yıl kaydedilen 6 milyon konuk sayısının geride bırakılacağını öngörüyor. Türkiye, özellikle 2000'li yılların başından itibaren Ruslar için en popüler tatil destinasyonu haline geldi. Rusya, geçen yıl 6 milyonu aşkın kişiyle Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. Türk Hava Yolları gibi firmaların yaptığı sık uçuşlarla ulaşım kolaylığı konusunda da ön plana çıkan Türkiye, turizm için büyük bir pazar olan Rusya'nın ilgisini çekmeye devam ediyor. Turizm sektörü yetkilileri, 2024'ün Türkiye için iyi bir turizm sezonu olacağını ve Alanya'nın öne çıkacağını belirtiyor.

  • Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek
    11:18 Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek

    Antalya'nın Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Antalya Şubesi'ni ziyaretinde, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya'ya kazandıracaklarını aktardı.


Advertisement