Torba Tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Kabul Edildi - Son Dakika
Güncel

Torba Tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Kabul Edildi

Torba Tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda Kabul Edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Somalı madenciler, taşeron sistemi ve birçok vergi cezasının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili "torba tasarıyı" kabul etti.

11.07.2014 03:40  Güncelleme: 11:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 37 günlük mesaisinin ardından, Soma'daki faciadan sonra madencilere yönelik düzenlemeler ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını da içeren "torba tasarıyı" kabul etti.

Bugün ihdas edilen maddelere göre, yeraltı maden işlerinde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının devam eden sözleşmelerine ilişkin, fazla çalışma ücreti, ücretli izin süreleri, çalışma süresi, ücret miktarı konularında yapılan değişikliklerden oluşan maliyet artışının fiyat farkı olarak ödenebilmesine ilişkin esas ve usuller, Kamu İhale Kurumu'nun teklifiyle Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek.

Tüm illerde bucaklar kaldırılıyor. Kaldırılan bucaklara bağlı belde ve köyler, bucağın bağlı olduğu idari birime bağlanacak.

KDV Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kıymetli taşların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci) Borsa İstanbul Anonim Şirketi Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası'nda işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa içinde veya ilgili mevzuatına göre borsaya bildirmek kaydıyla borsa üyeleri arasında borsa dışında el değiştirmesi KDV'den istisna tutulacak. Kıymetli taşların bu işlemler dışındaki diğer teslimleri ise istisna kapsamından çıkarılıyor. Külçe altın ve külçe gümüş teslimlerine yönelik istisna uygulamasında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Yurt dışından gelen pırlanta gümüşten takılar ile pırlantalı altından takılar, ÖTV kapsamına alınıyor.

Bakanlar Kurulu'na, Borsa İstanbul Anonim Şirketi Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası'nda işlem gören kıymetli taşlar için ÖTV'de farklı oranlar belirleme yetkisi veriliyor.

-Tartışma-

Komisyonda, CMK'da değişiklik yapılmasına ilişkin madde ihdasıyla ilgili önergenin görüşmelerinde tartışma yaşandı.

Önerge, CMK'da değişiklik yapan önergenin yapılan değişiklikle, müdafinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise cumhuriyet savcısının istemi üzerine, hakim kararıyla bu yetkisinin kısıtlanabilmesini öngörüyordu.

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, "İnsanların savunma hakkı engelleniyor. Yargı hepimize lazım olur. Böyle subjektif düzenleme olmaz. Bu düzenlemeyi çekin" dedi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, "Kafamızın tası attı artık, yeter. Birilerinin ihtiyacı, siyasi maksatla birtakım yolsuzluk soruşturmalarını, birilerinin istikbalini kurtarmak için TBMM'yi, devleti kurumlarını alet edemezsiniz. Sabrımız taştı. Bunu görüşemeyiz" diye konuştu.

Akçay, elindeki önergeyi yırttı ve "Böyle bir rezalet olmaz. Pişman etmezsek namerdiz. Genel Kurul'da görüşürüz" ifadesini kullandı.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, bu önergelerle komisyonun saygınlığının ortadan kaldırıldığını savundu.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, "Herhalde sabır sınıyorsunuz. Olamaz böyle bir şey. Adalet duygusu zedeleniyor. Komisyona bu dayatmayla gelmek, komisyonu aşağılamaktır" dedi ve önergeyi yırttı.

CHP İzmir Milletvekili Aşkın Rahmi Türeli, "Bunu görüşmek istemiyoruz. Bu düzenlemenin bizimle ilgisi yok. Komisyonun itibarını ayaklar altına alıyorsunuz" yorumunda bulundu.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, önergenin İçtüzüğe aykırı olduğunu ve görüşülemeyeceğini öne sürdü.

Komisyon Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in "önergeyi okutuyorum" demesi üzerine, Günal, "Biz burada eşekçi başı mıyız? Bu madde görüşülemez" dedi.

MHP'li Günal ve Akçay, divana giderek okutulan önergeyi görevlinin elinden aldı ve yırttı.

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, herkesin önerge verme hakkı bulunduğunu söyledi.

Bilgiç, tartışmanın uzaması üzerine, toplantıya ara verdi.

"GERİ ADIM ATMIYORUM'

Aranın ardından Bilgiç, önergenin okunmasını isteyince, Günal, divana giderek, okunan önergeyi görevlinin elinden alıp yeniden yırttı. Bunun üzerine Bilgiç, önergeyi kendisi okudu.

Toplantıya, tartışmalar sürmesi üzerine üç kez daha ara verildi. Bu aralarda, Komisyon Başkanı Recai Berber ve Başkanvekili Bilgiç, MHP ve CHP'li milletvekillerini ikna etmeye çalıştı. MHP'li Günal, "Milletvekilliğini bırakacağım, bu işin peşini bırakmayacağım. Hayatıma mal olsa bundan geri adım atmıyorum" diye konuştu.

Günal, hükümeti temsil eden bakanın yerinde olmadığını söylediğinde, toplantıya bir kez daha ara verildi.

MHP'li Akçay, TBMM'de sağlık ekibinin faal olup olmadığını sordu.

Çalışmalara devam edilmesi üzerine CHP'li Çetin, "Ben insanım. Ne yapmaya çalışıyorsunuz siz" diye sordu.

Çetin, elindeki bıçakla masasının altındaki çöp tenekesine vurmaya başladı ve toplantıya bir kez daha ara verildi.

Tartışmaların ardından önerge geri çekildi ve tasarının tümü oylanarak kabul edildi.

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Torba Tasarı' Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Kabul Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement