Torba Tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Politika

Torba Tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda

Torba Tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Hakkari ve Şırnak'ın ilçe yapılması eleştirilerine, "Hükümet olarak yaptığımız değerlendirmede, bunun şu anda gerekli olduğunu düşünüyoruz.

10.08.2016 13:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Hakkari ve Şırnak'ın ilçe yapılması eleştirilerine, "Hükümet olarak yaptığımız değerlendirmede, bunun şu anda gerekli olduğunu düşünüyoruz." yanıtını verdi.

Proje bazlı teşvik uygulaması, şehit yakınına ÖTV'siz araç, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşviki, Hakkari ve Şırnak'ın kaldırılarak Yüksekova ve Cizre illerinin kurulması, terörle ilişkili belediyelerle ilgili düzenlemeleri de içeren Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam ediyor.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Şırnak ve Hakkari'nin ilçe; iki ilçenin il yapılmasının kabul edilemeyeceğini savundu. Güneydoğu'da büyük sıkıntı yaşandığını, bunun bir sonuç olduğunu, esas sorunu çözmedikleri sürece sıkıntıların süreceğini öne süren Çam, o illeri ilçe yaparak, sorunun çözülemeyeceğini iddia etti.

Çam, yıllardır il olan bu illerin, ilçe yapılarak cezalandırılmasının kentte yaşayanlara haksızlık olduğunu söyleyerek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, böyle kin ve nefret duygularıyla yasa çıkarmamalıdır. Bu düzenleme antidemokratiktir. İlleri ilçe yapma kararımız insan haklarına, hukuka, o insanlara yapılacak en büyük yanlışlık." dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, HDP'nin dışlanmasının, birlik ve beraberlik tablosuna zarar verdiğini, bunun ciddi bir eksiklik olduğunu öne sürdü. Tan, Hakkari ve Şırnak'ın il hakkının iptal edilmemesini isteyerek, bu illerin yüzde 80'nin devlet bürokrasisiyle geçindiğini ifade etti.

Tan, yeni illerin kurulabileceğini ancak müktesep hakların alınmaması gerektiğini vurguladı.

CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, Şırnak ve Hakkari'nin ilçe yapılmasına ilişkin düzenlemenin sonuçlarıyla ilgili etki analizi yapılması gerektiğini dile getirdi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Hakkari ve Şırnaklıların kaderiyle oynandığını ileri sürerek, bu illerin statülerinin alınmasına karşı olduklarını kaydetti. Kalaycı, tasarıdan bu maddelerin çekilmesini talep ederek, daha sonra ilgililerin bilgi vermesi, gerekirse bu konuda kapalı oturum yapılması gerektiğini belirtti.

"Darbeye karşı olduğun kadar..."

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, ortak önergeyle, bu illerin ilçe yapılmasına dair düzenlemenin çekilmesini isteyerek, OHAL dönemi geçtikten sonra, bölgeyle, yaşamları ve barışla ilgili düzenlemeleri birlikte konuşmaları gerektiğini söyledi. Paylan, "Bir darbe, travma yaşamış topluma, özellikle bölge o travmayı bir yıldır yaşıyor, bir kez daha yaşatmak ne hakka ne adalete sığar. Bu toz bulutu içinde bunu değerlendirmeyelim. Şırnak ve Hakkari'nin il olmaktan çıkarılması, bölücü, ötekileştirici bir tavırdır, vazgeçelim." diye konuştu.

"Ortada bir müsebbip varsa, bir darbe varsa bunun hazırlık sürecine bakmamız lazım. Kim milleti birbirine düşürdü? Kim bizi birbirimize düşürdü? Kim Türk ve Kürt gençlerini birbirine düşürüp onların canlarını aldı, bu kanlardan, canlardan nemalandı?" değerlendirmesinde bulunan Paylan, bunlara bakmadan Şırnak ve Hakkari'nin ilçe yapıldığını, belediyelere kayyım atama yetkisinin valilere verildiğini vurguladı.

Paylan'ın, FETÖ soruşturmasında tutuklanan bazı kamu görevlilerinin, daha önce verdikleri bilgilerle ve raporlarla hükümeti yanılttığını söylemesi üzerine, Maliye Bakanı Naci Ağbal, bugün 5 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu anımsattı. Ağbal, "Kim yapıyor bunları? Bütün bu soruları kendinize sorun. Sizin içinizde kim size rapor veriyor? Sizi kim kandırıyor? Sizin aklınızda kim var?" sorularını yöneltti.

Garo Paylan'ın her türlü darbeye karşı olduğunu belirtmesi üzerine de Ağbal, "Darbeye karşı olduğun kadar terörizme karşı olduğunu da söyle. 'Ben her türlü terörizme karşıyım' de." ifadesini kullandı. Paylan'ın, "Ben her türlü teröre, her türlü şiddete karşıyım." sözlerinin ardından Ağbal, "PKK dahil mi?" sorusunu yöneltti. Paylan da "Elbette her türlü şiddete karşıyım." cevabını verdi.

Komisyon Başkanı, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, devletin asla kendi vatandaşını cezalandıramayacağını bildirdi. Bilgiç, kendilerine güvenlik gerekçesinin söylendiğini ancak bunun da daha açıklığa kavuşması gerektiğini ifade etti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, eleştirileri yanıtlarken, torba kanunların bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Ağbal, kamu kurumlarının, farklı alanlarda hizmet üretirken önlerine yeni sorunlar ve ihtiyaçların ortaya çıktığına dikkati çekerek, "Mevcut kanunlar bu ihtiyaçları karşılamadığı durumlarda, o konularla ilgili yasal düzenleme yapma ihtiyacı ortada. Zaman zaman da kanunları yanlış, eksik yapıyoruz. İlk başta uygulamada karşılaşacağımız sorunları çok fazla göremediğimiz için kanunu tadil eden kanunlar getiriyoruz. Torba yasaları doğuran nedenler çok çeşitli ama ihtiyaçlarımızı gideriyor." diye konuştu.

Hakkari ve Şırnak'ın il yapılmasıyla ilgili maddenin görüşmelerinde ilgili bakanın gerekli açıklamaları yapacağını anlatan Ağbal, hükümet olarak yaptıkları değerlendirmede, bunun şu anda gerekli olduğunu düşündüklerini belirtti.

Ağbal, muhalefetin bu konuyla ilgili açıklama taleplerinin doğru olduğunu dile getirdi.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasından sonra maddelerine geçildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Torba Tasarı' Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement