Torba Yasa ile Ticaret Sicilinde Kolaylık Sağlanıyor - Son Dakika
Yerel

Torba Yasa ile Ticaret Sicilinde Kolaylık Sağlanıyor

Torba Yasa ile Ticaret Sicilinde Kolaylık Sağlanıyor

Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen 6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ticaret odalarında hizmet veren ticaret sicili müdürlüğü işlemlerinde bazı düzenlemeler yapıldı.

28.09.2016 09:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen 6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ticaret odalarında hizmet veren ticaret sicili müdürlüğü işlemlerinde bazı düzenlemeler yapıldı.

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün, 'Torba Yasa' ile ticaret sicili işlemlerine kolaylık getirildiğini söyledi. Sülün, "Üyelerimizin iş ve zaman kaybı yaşamasına neden olan uygulamalar taleplerimiz doğrultusunda düzeltilmiştir" dedi.

"Üyelerimizin İş ve Zaman Kaybı Ortadan Kalkacaktır"

Ticaret odaları bünyesinde hizmet veren ticaret sicil müdürlüklerinin aldıkları harçların vergi daireleri veznelerine yatırılması zorunluluğu kaldırılarak oda vezneleri aracılığı ile tahsilatına başlanacaktır, diyen Sülün, "Şirket ana sözleşmelerinin onaylatılmasında noter şartı kaldırılarak Ticaret Sicili Müdürlüklerinde imzalanması yeterli olacaktır. Ticaret Sicili Müdürlüğümüzce vergi dairesine yapılan şirket kuruluş bildiriminin elektronik ortamda da yapılabilmesine imkan tanınmıştır. Tüm bu uygulamalar, üyelerimizin iş ve zaman kaybını ortadan kaldıracaktır. Taleplerimiz doğrultusunda Torba Yasa ile getirilen düzenlemeler, ticaret sicili işlemlerine kolaylık sağlayacaktır. Üyelerimizin lehine uygulamalar içeren torba yasa dolayısıyla başta Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız olmak üzere hükümetimize teşekkür ediyoruz" dedi.

"Maliye Bakanlığı ile görüşmeler sonrası tahsilatlar başlayacaktır"

Çorlu TSO Ticaret Sicili Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise, ticaret sicili işlemlerinde yapılan bazı düzenlemeler şu şekilde belirtildi:

"Müdürlüğümüzce, Vergi dairesine yapılan şirket kuruluş bildiriminin yazılı olarak yapılabileceği gibi müdürlüğümüz tarafından elektronik ortamda da yapılabilmesine imkan tanınmıştır. Şirketlere ait hisse devir işlemlerinden alınan ticaret sicil harcı kaldırılmıştır. Ticaret sicili işlemlerine ilişkin harçların, ticaret odaları tarafından makbuz karşılığı peşin olarak tahsil edilebilmesine yetki verilmiş olup, Maliye Bakanlığı ile yapılacak görüşmeler sonucunda yalnızca ticaret sicil harcı kaleminin odamız veznesi aracılığı ile tahsilatına başlanacaktır. Şahıs firması (gerçek kişi) kuruluş işlemlerinde ve gerçek kişi tacir ile tüzel kişi tacir adına imza atmaya yetkili kişi, ticaret unvanını ve bunun altına atacağı imzayı, noter onayı aranmaksızın ticaret sicili müdürü veya müdür yardımcısı huzurunda yazılı beyanda bulunmak suretiyle verebilir şeklinde bir düzenleme yapılmıştır. Şirket sözleşmesinin (ana sözleşmenin) noterden onaylatılabileceği gibi, ticaret sicili müdürü veya müdür yardımcısı huzurunda imzalanmasının yeterli olacağı, ayrıca noter onayı şartı aranmayacağı, ticaret sicili müdürlüğünce ilgili evrakın sureti saklanarak tescil ve ilanının yapılacağı, şeklinde düzenleme yapılmıştır. Tür değişikliği işlemlerinde, kurucuların şirket sözleşmesini imzalamalarına gerek olmadığına, tür değişikliği işlemlerinde, tür değiştirme planı ile birlikte yeni türün şirket sözleşmesinin genel kurulun onayına sunulacağına, şirketlerin ve kooperatiflerin tasfiye süresinin 6 aya düşürüleceğine, dair düzenlemeler yapılmıştır. Şirket kuruluşlarında ortakların tamamının imzalaması gereken ve müdürlüğümüze verilen 'Kurucular Beyanı' isimli belge kaldırılmıştır." - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Torba Yasa ile Ticaret Sicilinde Kolaylık Sağlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement