Töre" Hem Toprakları Hem de Hayvanları Besleyecek - Son Dakika
Güncel

Töre" Hem Toprakları Hem de Hayvanları Besleyecek

NKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Tekeli: "Trakya topraklarında organik madde oldukça düşük. Yüzde 1'ler seviyesinde" "Töre adını verdiğimiz ve tescil ettirdiğimiz soğuğa dayanıklı yem bezelyesi sayesinde, hem tarlalar hem de hayvanlar beslenecek"

31.01.2015 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YAKUP GÜLER - Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Servet Tekeli, Trakya'daki topraklarda organik madde oranının düşük olduğunu söyledi.

Tekeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya Bölgesi'nde ayçiçek ve buğday ekiminde uygulanan nöbet sistemi nedeniyle tarım topraklarında verimin yıldan yıla azaldığını belirtti.

Buğday ve ayçiçek ekiminin yoğun olarak birbirini takip ettiğini belirten Tekeli, "Bu iki ürün birbirini takip ettiği için Trakya topraklarında organik madde oldukça düşük. Yüzde 1'ler seviyesinde. Bu organik maddenin mutlaka arttırılması lazım" diye konuştu.

Tekeli, Trakya topraklarında organik madde yüzdesi düşük olduğu için verimin daha çok gübrelemeyle elde edildiğini vurguladı. Bu sorun için önlem alınması gerektiğini dile getiren Tekeli, şöyle konuştu:

"İşte toprağa hem organik madde sağlamak hem de toprağı azot açısından zenginleştirmek için mutlaka bu iki bitkinin arasına yani buğday ve ayçiçeği arasına, baklagillerden bir yem bitkisinin girmesi lazım. NKÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde 1990'lı yıllardan itibaren, yem bezelyesi ıslah çalışmaları başlattık. Bölgenin soğuklarına dayanıklı bir çeşit geliştirebilmek için Trakya'nın farklı yerlerinde denemeler yaptık.  Daha sonra da 2009'da yem bezelyesi çeşidimiz tescil edildi ve adına da 'Töre' dedik."

Tekeli, yem bezelyesinin yoğun talep gördüğünü, bu nedenle tohum üretimini arttırmaya yöneldiklerini ifade etti. Fakültenin bir üretici ile anlaşarak tohumluk ekimini arttırdığını aktaran Tekeli, şunları kaydetti:

"Günümüzde sadece Tekirdağ'da 18 - 20 bin dönümlük alanda yem bezelyesi Töre çeşidi yetiştiriliyor. Bu hayvancılık yapan çiftçiler için avantaj. Büyükbaş hayvanlardaki kültür ırkı ve ve bunların melezinden iyi sonuç alabilmek için mutlaka kaliteli yemle beslemek gerekiyor. Kaliteli yemle beslerken de ham protein yüzdesinin fazla olduğu baklagiller yem bitkileriyle beslemek lazım. Töre adını verdiğimiz ve tescil ettirdiğimiz soğuğa dayanıklı yem bezelyesi sayesinde hem tarlalar hem de hayvanlar beslenecek. Kaliteli yemle beslediğiniz zaman da hem süt hem et veriminde artış olur." - Tekirdağ

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Töre' Hem Toprakları Hem de Hayvanları Besleyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement