Torunlar: İnşaat Sahasındaki Tüm Faaliyetler Durduruldu - Son Dakika
Ekonomi

Torunlar: İnşaat Sahasındaki Tüm Faaliyetler Durduruldu

Torunlar: İnşaat Sahasındaki Tüm Faaliyetler Durduruldu

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 10 işçinin yaşamını yitirdiği Mecidiyeköy şantiyesinde tüm faaliyetleri durdurdu.

08.09.2014 11:26  Güncelleme: 15:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

10 işçinin yaşamını yitirdiği Torun Center projesinin sahibi Torunlar GYO'dan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada inşaat alanındaki tüm faaliyetlerin durdurulduğu açıklandı. Öte yandan işçilere 15 gün izin verildi ve işçiler bavullarını alıp memleketlerinin yolunu tuttu.

"TÜM FAALİYETLER DURDURULDU"

Şirketten yapılan KAP açıklamasında "Eski Ali Sami Yen Stadyumu arazisi üzerinde devam etmekte olan inşaatımızda ayrıntıları henüz bilinmeyen bir nedenle elim bir asansör kazası meydana gelmiştir. Kaza ile ilgili adli soruşturma başlamış olup inşaat sahasındaki tüm faaliyet ileriki bir tarihe kadar durdurulmuştur" denildi.

DİĞER ŞANTİYELERDE DE ÇALIŞMALAR DURDURULDU

Öte yandan Torunlar GYO, diğer şantiyelerde de faaliyetlerin 5 gün boyunca durdurulduğunu açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, "Acımız ve yasımız çok büyüktür. Elim kazanın olduğu Torun Center’da süresiz olarak; diğer şantiyelerimizde ise 5 gün boyunca tüm faaliyetlerimizi durduruyoruz" denildi.

İŞÇİLER GİDİYOR

DHA'nın edindiği bilgiye göre ise işçilere 15 gün boyunca izin verildi. İşçiler bavullarını alıp memleketlerinin yolunu tuttu.

Şantiye alanından çıkarken gazetecilere açıklamalarda bulunan işçiler, olumsuz koşullarda çalıştıklarını ve güvenliğin yetersiz olduğunu tekrarladı. Bu sırada şantiye sahasından çıkan özel güvenlik görevlilerinin gazetecilere açıklama yapan işçilere müdahale etmek istedi.

Güvenlikçilere gazeteciler tepki gösterdi. Bölgede polisin aldığı güvenlik önlemleri de sürüyor.

SUÇLU KİM?

Mecidiyeköy'deki Torun Center'ın inşaatında yaşanan ve 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan facianın ardından şirket ve asansörün işleticisi firma tarafından birbirlerini suçlayıcı yönde açıklamalar geliyor.

Torunlar GYO asansörün sorumluluğunun GEDA Major firmasında olduğunu iddia ederken firma ise sorumluluk alanlarının sadece montaj, periyodik bakım/onarım ve demotanj ile sınırlı olduğunu belirtti.

Öte yandan MAKİNA Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ise asansörün bakımı için üsrenin 30 Ağustos'ta dolduğunu, ancak o tarihten sonra bir daha kontrol yapılmadığını açıkladı.

İLK AÇIKLAMA TORUNLAR'DAN

Torun Center'da yaşanan facia ile ilgili olarak ilk açıklama Torunlar GYO'dan geldi. Açıklamada şantiyelerde yük ve insan taşımak maksadı ile kullanılan asansörlerin genellikle kiralama suretiyle temin edildiği ve kendilerinin de bunun için Geda Major firması ile anlaştıkları belirtildi. açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Şirket ile yapılan sözleşmeye göre; asansörün montajı ve şantiye sahasında fen ve sanat kurallarına uygun şekilde eksiksiz, kusursuz ve özürsüz bir şekilde her türlü güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle mükemmel bir şekilde çalışmaya hazır bir vaziyette bulundurması gerekmektedir. Yine sözleşmeye göre asansörlerin daha önce bir başka gerçek ya da tüzel kişiye kiralanmamış olması gerekmektedir. Asansörler anılan bu sözleşme hükümlerine uygun bir şekilde kiralayan şirket tarafından şantiyeye getirilmiş ve montajı tamamlanmıştır. Asansörde meydana gelebilecek arızaların anında giderilmesi ve gerekli bakım hizmetlerinin zamanında ve gereği gibi yapılmasını sağlamak üzere kiralayan şirket tarafından şantiyede her gün ve tam zamanlı olarak iki uzman personel görevlendirilmiştir. Bu uzman personeller bugüne kadar arızalara müdahale etmiş ve asansörlerin bakım ve onarımlarını gerçekleştirmiştir. Ayrıca asansörlerin tabi olduğu yönetmelik çerçevesince asansörü kiralayan şirketin dışında TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından muayene kuruluşu olarak yetkilendiren kişiler tarafından bahse konu asansörler 30.05.2014 tarihinde kontrol edilmiş ve mevzuata aykırı herhangi bir durum tespit edilmemiştir."

ASANSÖR FİRMASI: İŞLETİMİNDEN BİZ SORUMLU DEĞİLİZ

Torunlar GYO'dan gelen bu açıklamaya karşı Alman-Trk ortaklığı Geda Major de gece geç saatlerde bir açıklama gönderdi. Açıklamada Geda Majör’ün Torunlar İnşaat’a kiraladığı asansörlerin güvenli şekilde montajı, periyodik bakım/onarımları ve demotanjından sorumlu olduğuna, şirketin asansör sisteminin işletilmesinden sorumlu olmadığına dikkat çekildi.

Asansörlerin eksiksiz ve hasarsız çalıştığının kontrolleri yapıldıktan sonra proje ortaklığına teslimatının yapıldığının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Anılan sözleşme uyarınca şirketimiz Torunlar İnşaat’a kiralanan asansörlerin güvenli şekilde montajı, periyodik bakım/onarımları ve demontajından sorumludur. Asansör sisteminin işletilmesi ise sözleşme kapmasında değildir. Sözleşme kapsamındaki bu periyodik bakım hizmeti için iki uzman personelimiz mesai saatleri içinde sürekli inşaat alanında bulundurulmaktaydı. Cumartesi günü ve mesai saatleri dışında meydana gelen bu kazanın oluş şekli hakkında şu aşamada bir bilgimiz bulunmamaktadır."

TMMOB: KONTROL SÜRESİ 30 AĞUSTOS'TA BİTTİ

Öte yandan TMMOB Türkiye Makina Mühendisler Odası İstanbul Şubesi, Torunlar İnşaat şantiyesinde meydana gelen ve 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazası hakkında yazılı bir açıklama yaptı. TMMMOB, asansörün son kontrolünün 30 Mayıs'ta yapıldığını, ancak bu kontrolün 30 Ağustos'a kadar geçerli olduğunu ve bu tarihten sonra bir kontrol yapılmadığını belirtti. Açıklamada kazanın hangi sebepten kaynaklı olduğuna dair incelemenin Oda teknik heyeti tarafından yapıldığı ifade edildi.

TMMOB'dan yapılan açıklama şöyle:

"Asansörde yaşanan kaza sonrası Torunlar firmasının açıklamasında Odamız muayene kuruluşu tarafından 30.05.2014 tarihinde yapılmış olan kontrole ve verilen muayene raporuna atıf yapılmaktadır. Odamız muayene kuruluşu tarafında yapılan kontrol, kontrol anındaki gözlemler ve deneylere dayanmaktadır. Verilen uygunluk raporu, cihazın periyodik olarak bakım ve uygun iş güvenliği şartlarında kullanılması gerektiğine vurgu yapmaktadır. Bu bakımdan özellikle şantiye şartlarında çalışan bu cihazların eğitimli nezaretçiler tarafından kullanılması ve günlük bakım ve kontrollerinin yapılması elzemdir. İlgili asansöre ilişkin verilen rapor 30.08.2014 tarihine kadar geçerlidir ve verilen raporda bu belirtilmiştir.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Torunlar: İnşaat Sahasındaki Tüm Faaliyetler Durduruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • Vatandaş: Herkes 3 maymunu oynuyor. Satılmış medya bile konuyu gündemine almıyor ama Allah'ın adaleti elbet birgün tecelli edecektir! 26 0 Yanıtla
  • yaşar glt: akp gitti asansörü düşürdü ne saçma bu bir iş kazası sorumluları kimse tabiki hesap vercek burdan siyaset yapmayın lütfen 4 15 Yanıtla
  • Bolu beyi: Torunun okul arkadaşı sağlam yerden onun hiç kusuru olurmu 11 1 Yanıtla
  • hakan: arkasnda tayyıp var bu adamın olen öldugu ıle kalır bu ulkede yıyıyorsa bu toruna bır sey yapınsana yazık. . . . . . . . . . . . 11 0 Yanıtla
  • türk: kaderde olur böyle şeyler deyim 2 günlük dünya hemen yaşayıp gitmek lazım değilmi faruk çelik bey ama senin hayatın niye uzun gelir bize peki şaka şaka ne yapalım kader işte :( mecaz olarak torunlar. . 8 1 Yanıtla
  • halit amati: O gazolet gibi dikilen Binaların yıkılıp yerine giden canların dikildiği heykeller yapılmalı ve nefes alamayan İstanbul'un o alanına çok Güzel PARK alanı haline getirimesini istiyoruz . İstanbul hayranı olduğunu bildiren CumhurBaşkanımız Teyyip beyinde destek olacagını umuyoruz. 1 5 Yanıtla
  • üsküdarlı: ileri bir tarih yarın 0 0 Yanıtla

Advertisement