Tosya'da İlk Defa Ekilen Aspir'in Hasadı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Tosya'da İlk Defa Ekilen Aspir'in Hasadı Yapıldı

Tosya\'da İlk Defa Ekilen Aspir\'in Hasadı Yapıldı

Kastamonu’nun Tosya İlçesi çiftçileri tarafından ilk defa ekilen Aspir’in hasadı başladı.

27.08.2015 17:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu'nun Tosya İlçesi çiftçileri tarafından ilk defa ekilen Aspir'in hasadı başladı.

Sekiler Köyün'de nadasa bırakılan 150 dekar kuru tarım alanının buğday ve arpadan iki kat daha verimli olan bu ürünü yetiştirmek için çok uygun olan Aspir'in hasadı yapılıyor. Buğday ve pirinçten sonra alternatif tarım ürünü arayan çiftçiler nadasa bıraktıkları arazileri değerlendirmek ve daha gelir getirici bir ürün olan Aspir'e yöneldi.

Araştırmaları sonucunda Aspirin Tosya iklim şartlarına ve coğrafi özelliklerine uygun olduğu kanısına varan çiftçiler Aspir ekimine başladı. Çiftçiler Sekiler Köyü'nde nadasa bırakılan yaklaşık 150 dekar arazide deneme amaçlı Aspir ekimi yaptı.

Hasat mevsiminin gelmesiyle birlikte çiftçilerin bekledikleri an geldi. İlk defa ve deneme amaçlı yaptıkları Aspir'in hasadına başlandı. Hasadın yapılmasıyla birlikte yüzleri gülen çiftçiler "Kuru tarım alanlarında yetiştirilen Aspir bio-dizel üretimi ve yağlı tohum olarak kullanımı, hayvanların beslenmesinde kullanılması gibi değişik alternatif kullanım alanlarının bulunması nedeniyle gözde bir bitki. Aspir'in en önemli avantajlarından bir tanesi kuru tarım alanlarına ve nadasa bırakılan alanlara ekilebilmesi. Tosya'da nadas alanlarının değerlendirilmesi bakımından biz bölgede aspir tarımının ve buna benzer ürünlerin ekiminin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Her birimizin fert olarak bu açığın giderilmesi için yapacağımız çalışma hem kendimiz için hem ilçemiz için hem de ülkemiz için son derece önemlidir" şeklinde duygularını dile getirdi.

Aspir ekimi yapan çiftçilere mazot ve gübre desteklemesi de yapılıyor. Aspir eken çiftçiler kilogramda 45 lira pirim desteği alıyor. - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tosya'da İlk Defa Ekilen Aspir'in Hasadı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement