Total Türkiye'deki Akaryakıt Faaliyetlerini Satıyor - Son Dakika
Ekonomi

Total Türkiye'deki Akaryakıt Faaliyetlerini Satıyor

Total Türkiye\'deki Akaryakıt Faaliyetlerini Satıyor

Akaryakıt sektöründeki düzenlemeler kârı düşürünce, Fransa petrol ve gaz şirketi Total Türkiye'deki dağıtım faaliyetlerini satmak üzere Societe Generale'i yetkilendirdi.

24.04.2015 18:22  Güncelleme: 18:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa'da akaryakıtın en pahalı olduğu ülkelerden birisi olan Türkiye'de yüzde 60'ı aşan vergi oranları ve sektördeki sert düzenlemeler dağıtım şirketlerinin kârlarını baskılıyor.

DİĞER FİRMALAR DA GİDEBİLİR

Konu hakkında bilgi sahibi bir bankacılık kaynağı, "Total, Türkiye'de akaryakıt dağıtım sektöründen çıkmak için Societe Generale'e yetki verdi. Sektörde kârlılık ciddi baskı altında, alıcı bulmaları halinde diğer yabancı şirketler de aynı yolu izleyebilir" dedi. Total ve Societe Generale yetkililerine ulaşılamadı.

KÂRLARI DÜŞTÜ

EPDK'nın akaryakıt dağıtım şirketleri ve bayilerinin kâr marjlarını sınırlamak üzere dönem dönem tavan fiyat uygulamasına gitmesi; bayilik sözleşmelerinin 2010 yılından itibaren beş yıl ile sınırlanması, 2011 yılından itibaren akaryakıt istasyonlarında finansal ve hizmet promosyonları dışındaki tüm promosyonların yasaklanması gelirler ve kârlar üzerinde baskı oluşturdu.

EPDK'NIN KARARLARI ETKİLİ OLDU

Özellikle 18 Eylül 2010 tarihinden itibaren bayilik sözleşmelerinin beş yıl ile sınırlanması ve bu sürenin bu yıl içinde dolacak olması, akaryakıt şirketlerinin mevcut bayilerini koruyabilmeleri ya da yeni bayi edinebilmeleri için yüksek tutarlarda bütçeler ayırmalarını gerektiriyor.

"MALİYETE KATLANMAK İSTEMİYORLAR"

Aynı kaynak, "Bayilik sözleşmeleri önceden 20 yılken bunun beş yıla düşmesi ve yenilemenin bu yıl yapılacak olması bütün akaryakıt şirketlerin önünde ciddi bir maliyet. Kârların bu kadar baskılandığı bir dönemde bazı şirketler bu maliyete katlanmak istemiyorlar" diye konuştu.

80 MİLYAR LİRALIK PASTA

EPDK verilerine göre, 80 milyar lira büyüklüğündeki akaryakıt dağıtım sektöründe 70 şirket faaliyet gösteriyor ancak ilk 10 sıradaki şirketin pazar payı yüzde 80'i aşıyor.

Avusturya merkezli OMV'nin sahibi olduğu Petrol Ofisi PTOFS.IS bu yılın ilk iki ayında 761,000 ton satış ve yüzde 25 pazar payı ile akaryakıt sektöründe lider konumda bulunuyor. OPET, yüzde 17'lik pazar payı ile ikinci sırada yer alırken, Total ise yüzde 5 pazar payı ile Shell-Turcas ve BP gibi oyuncuların ardından altıncı sırada yer alıyor.

23 YILDIR TÜRKİYE'DEYDİ

Total Türkiye'de yaklaşık 440 istasyon ve 10.000 çalışanı ile 1992 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.

"Pazar payı küçük, istasyon ağı geniş olmadığında marjlardaki daralma iş yapmayı olanaksız hale getiriyor" diyen bir sektör kaynağı, "Büyük oyuncular bir şekilde devam etmenin yolunu buluyor ancak Total'in pazar payı görece olarak küçük" diye konuştu.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Total Türkiye'deki Akaryakıt Faaliyetlerini Satıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (23)

  • uhahahha: e turkıye batıyor beyler uyanın artık kaçan kaçana bunlar bılıyor secımden sonra ne olacak sız uyuyun 21 24 Yanıtla
  • AKP : Bunlar artık Türkiye'yi sömüremediği için gidiyorlar. Yürrrüüüü ense traşını görelim 27 13 Yanıtla
  • Kemal laz: Oylarınızı hdp ye atmayinda kime atarsanız atın unutmayın vatana ihanet edenler affedilmez !!! 18 17 Yanıtla
  • komedı: bence un seker yağ alın sonra bulamayabılırsınız cay alın sut alın bekleyın işler karıyor 13 21 Yanıtla
  • aaaa: Akp ye oy vermeye devam edin ne ekmeğini kalacak nede vataniniz 26 6 Yanıtla
  • engin kıray: bundan sonra türkiye'ye yabancı yatırımcı gelmesi çok zor. mevcutlar tek tek kaçıyor geçmiş olsun yurdumun insanları işsizlik had safhaya ulaşacak 18 13 Yanıtla
  • Hıyar AKP li sen uyu : Hala uyuyorsun memleket bitti! Kendini boşuna kandırma! AKP Türkiye yi yedi bitirdi!! Seçimden sonra Yunanistan gibi patlicak! Hıyar herif en basit örnek dolar 2.730tl 14 15 Yanıtla
  • Mevlüt Sarıkaya : Yabancı asalaklar kaçarsa pasta yerliye kalır. EPDK yı kutlarım. Milliyetçi bir politika. Helal olsun size. 13 15 Yanıtla
  • yandımmmm: gazınatepte 70 fabrıka kapandı adana bursada oyle batıyoruzzzzz kım dur dıyecek 22 3 Yanıtla
  • X-men: Bosh fabrika kapatıyor, Total işletmelerini satıyor, Dolar 2, 74'ü geçti. . . Üstelik bütün bunlar, herhangi bir anormalik yok iken yaşanıyor. Krize hazır ol Türkiye. . ! 17 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı
    20:57 İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Arnavutköy'de Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada lokantanın önemini vurgulayarak, İstanbul'un bütün ilçelerinde Kent Lokantası açacaklarını belirtti. İmamoğlu ayrıca Çatalca'da düzenlenen halk buluşmasında çiftçilere destek sözü verdi ve seçimlerde destek istedi.

  • Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı
    20:35 Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Antalya'da transfer yolcular dahil 16 milyonu aşkın ziyaretçiyle rekor kırarak tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştık. İnşallah bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız" dedi.

  • BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu
    20:34 BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu

    BYD, 2023'ün son çeyreğinde net karında artış bildirdi ve Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu. Shenzhen merkezli otomobil üreticisi, yılın son üç ayında net karını yüzde 19 artırarak 1.20 milyar dolara ulaştırdı. Gelir, yüzde 15 artarak 24.9 milyar dolar oldu. BYD'nin net karı tüm yıl için yüzde 81 artarak 4.2 milyar dolar oldu ve brüt kar marjları, geçen yıla kıyasla yüzde 17'den yüzde 20'ye yükseldi. BYD'nin dördüncü çeyrek satış hacmi yüzde 38 arttı; şirket, 526 bin'den fazla elektrikli otomobil satarak Tesla'nın 80 bin fazlasını sattı. Warren Buffett destekli BYD, üst üste ikinci yıl daha fazla araç üreterek, 3 milyon yeni enerji aracı (NEV) üretti; bu, hem hibrit hem de bataryalı elektrikli otomobilleri içeriyor. BYD'nin çoğu aracı, Tesla'nınkinden daha düşük bir fiyat aralığında satılıyor ve hibrit araçlar ya da tamamen elektrikli otomobiller olarak satın alınabiliyor. BYD, geçen yıl 50'den fazla ülkede ürünlerini sattı ve NEV satışlarında 'birçok ülkede birinci sırada' yer aldığını söyledi. Şirket, geçen yıl 242 bin'den fazla birimi ihraç etti. BYD, Macaristan'da yeni bir fabrika inşa etmeyi planlıyor ve orada ilk elektrikli otomobil müşteri grubuna teslimatlar yaptı. Ayrıca, Güney Amerika'da profili iyileştirmek için Brezilya'da eski bir Ford Motor Co. üretim merkezini canlandırmak üzere 620 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. BYD, küresel genişlemesini sürdürerek Çin'in NEV pazarının 2024'te güçlü bir şekilde büyüyeceğini belirtti. Şirket, çok markalı stratejisini ve küresel genişleme çabalarını sürdüreceğini söylüyor. BYD'nin başarısı, Pekin'den gelen cömert sübvansiyonlarla destekleniyor.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.


Advertisement