Toyota Türkiye Ceo'su Bozkurt Finans Masası'na Konuk Oldu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Toyota Türkiye Ceo'su Bozkurt Finans Masası'na Konuk Oldu Açıklaması

Toyota Türkiye Ceo\'su Bozkurt Finans Masası\'na Konuk Oldu Açıklaması

"Otomotiv Strateji Belgesi hayal edilen ölçüde bir etki oluşturmadı.

02.12.2014 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın hayal edilen ölçüde bir etki oluşturmadığını belirterek, "Biz ikinci dönemde hazırlanacak olan yeni strateji belgesinin artık biraz daha detaylı ele alınması, aksiyon adımlarının da hayata geçirilmesini görmek istiyoruz"

Bozkurt, Anadolu Ajansı'nın (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nden canlı olarak yayınlanan toplantılar dizisi Finans Masasına konuk oldu.

Sektörün mevcut durumuna bakıldığında otomotivde 2023 hedeflerine ulaşılmasının mümkün olup olmadığına yönelik soru üzerine Bozkurt, 2023 hedeflerinin doğru bir vizyon olduğunu, ancak sektörün mevcut durumu ile hedeflerine ulaşmasının mümkün olmadığını belirterek,  "700 binli adetler konusunda bir şey yapmazsak, mevcut vergi politikalarını uygulamaya devam edersek, 2023 hedefleri çok gerçekçi olmaz. Artık bizim cari açık ile ilgili sıkıntıları önümüzdeki bir iki yıl içerisinde çözüme kavuşturup otomotiv gibi Türkiye'nin lokomotif sektörünün önünü açmamız lazım" diye konuştu.

Bozkurt, otomotivde ihracat ve ithalat kefesinin bulunduğunu ve ihracat kefesinin önde gittiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Cari açığa olumlu katkısı bu kadar yüksek bir pazar irdelenirken sadece terazinin ithalat kefesine baktığımızda o sektöre biraz haksızlık etmiş oluruz. Bugünlerde anlayabiliyoruz. Acil önlemler gerekiyor. İnişli çıkışlı ekonomi seyri hiç kimsenin tercih ettiği bir şey olmaz. Bu bir fedakarlıksa herkes gibi bizim sektörümüz de bu fedakarlığı yapacaktır. Birkaç yıl içinde artık otomotiv sektörünün önünü açmak, yatırımları Türkiye'ye çekmek için 1 milyonun altına düşmeyen ve devamlılık arz eden pazar büyüklüklerine ulaşmamız lazım. Buna ulaşmak için çok büyük gayret sarf etmemize gerek yok."

Dünyada yan sanayicilerin de bulunduğunu ve Türkiye'de olmak istediklerini anlatan Bozkurt, onların Türkiye'de olabilmesi için bir sebep yaratılması gerektiğini, belli bir üretim sağlandığında yan sanayicilerin de gelip Türkiye'de üretim tesislerini kuracaklarını kaydetti.

"Gelecek yıl pazar 780 binlere doğru çıkış yaşanabilir"

Bozkurt, "Sektörümüzün 2017-2018'de 1 milyonun üzerine çıkmamız ve bir daha da geri dönmememiz lazım" diyerek, pazarın bu yılı 720 binlerle kapatırsa gelecek yıl için 780 binlere doğru bir çıkış yaşanabileceğini aktardı.

Eskiden en ufak bir gündemde bir şey olsa piyasanın etkilendiğini, artık hem iş dünyasının hem de sokaktaki vatandaşın bilinçlenmeye başladığını belirten Bozkurt, "Önümüzdeki yıl seçim yılı ama bu yılki pazarın üstünde bir pazar seyri bekliyorum. Toyota olarak önümüzdeki sene yaklaşık 40 bin adetlere yakın bir satış yapacak şekilde planlamalarımızı yapıyoruz. Bu seneyi 34-35 bin gibi bir bantta kapatacağız" diye konuştu.

Bozkurt, döviz kurlarındaki hareketliliğin otomobil fiyatlarına yansımasına yönelik soru üzerine, gelecek yıl döviz kurunda bir miktar yukarıya doğru bir seyir beklediğini ifade ederek, "Ümit ediyoruz ki çok yüksek olmasın. Türkiye'de döviz yükseldiği zaman kaçınılmaz olarak enflasyon artacaktır. Umarım çok yüksek sıçrama ve çok inişli çıkışlı seyir olmasın. Çünkü o zaman hiç planlama yapamıyorsunuz" dedi.

Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planına ilişkin soru üzerine Bozkurt, 2014 Strateji Belgesinde beklentilerinin belli olduğunu anlatarak, şunları dile getirdi:

"Dünyanın genel akışına göre biraz farklı yönde akan bazı regülasyonlarımız var. Mesela Türkiye'de araç yaşlandıkça vergisi ucuzlar. Bunun sadece çevreye değil, güvenlik açısından da sakıncaları var. Bizim beklentimiz yaşlı araç parkının yenilenmesiyle ilgili bazı aksiyonların hayata geçmesiydi, maalesef o konuda istediğimiz gibi gelişme sağlanamadı. Vergi sistemiyle ilgili beklentilerimiz vardı. Dünya ile paralel şekilde iyileştirilmesini bekliyorduk. Bir günde ÖTV'nin kaldırılmasını beklemek hayalcilik olur ama kademe kademe bir plan dahilinde bu uygulanabilir. Bu konuda da adım atılmasını bekliyorduk ama vergi artışı yaşadık. Hibrit teknolojilerin teşviki konusunda bir şey bekliyorduk ki bu konuda da aksiyon çıkmadı."

"Türkiye bölgesinde otomotivde en güçlü üretim üssünü kurabilir"

Otomotiv Strateji Belgesi'nin hayal edilen ölçüde bir etki oluşturmadığını anlatan Bozkurt, Türkiye'nin otomotiv üretim üssü olabilmesi için yeni Otomotiv Strateji Belgesi'nde daha etkili reformlar beklediklerini aktardı.

Bozkurt, "Biz ikinci dönemde hazırlanacak olan yeni strateji belgesinin artık biraz daha detaylı ele alınması, aksiyon adımlarının da hayata geçirilmesini görmek istiyoruz. Bu 5 yıllık bir strateji belgesi, 5 yıl önemli bir süreçtir. Burada bazı adımların atılıyor olduğunu görmek sonuçlar açısından da oldukça önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

Bozkurt, sektördeki vergi indirimi beklentisine de işaret ederek, ÖTV uygulamasının dünyada emsalinin olmadığını kaydetti.

Konumu gereği Türkiye'nin bölgesinde otomotivde en güçlü üretim üssünü kurabileceğini anlatan Bozkurt, "Burayı bir sanayi kolunda gerçekten üretim üssü yapabilirsek ki otomotiv çok güçlü bir adaydır, çok şanslıdır. Bakın şöyle bir coğrafyaya… Kalite bilinci, lojistik anlamında hepsini bir araya koyarak söylüyorum, bizimle yarışabilecek ne Avrupa'da, ne Rusya'da, ne Ortadoğu'da bizim kadar güçlü bir aday yok. Bunu ıskalamamamız gerekiyor. İşte ben 2. belgeden bunun biraz altının bu amaçla çizilmesi gerektiğini düşünüyorum."

"Devrim arabaları devam etseydi biz bugün Güney Kore, Hindistan gibi ülkelerin belki çok önünde olacaktık"

Ali Haydar Bozkurt, Türkiye'nin istemesi halinde yerli bir otomobili en ince detayına kadar kendi imkanlarıyla üretebileceğini kaydederek, yerli otomobil üretiminin ekonomik bir fikir olup olmadığının tartışıldığını, bunun dev bir yatırım olduğunu yineledi.

Chevrolet gibi dev bir markanın bile birkaç ay önce yetersiz satış rakamları nedeniyle Avrupa pazarından çekildiğini hatırlatan Bozkurt, yerli otomobil üretimi fikrine ilişkin, "Evet yapabiliriz. Ama bu ürettiğimizi dünya ülkelerine satacak pazarları oluşturma konusu… İmkansız değil ama gerçekçi de olmamız lazım. Bu iş öyle büyük bir yatırım ki 'pardon'u olmaz. Milyarlarca dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz" diye konuştu.

Sıfırdan bir otomobil markası oluşturma fikrinin oldukça zor bir iş olduğunu vurgulayan Bozkurt, Türk mühendisleri tarafından 1961'de üretilen Devrim marka arabalarının üretime devam etmesi halinde Türkiye'nin şimdi sektörün öncü ülkelerinden olabileceğini dile getirdi. Bozkurt, "Keşke zamanında Devrim arabaları devam etseydi biz bugün dünyadaki Güney Kore gibi, Hindistan gibi bu işe soyunmuş, kendi markalarını oluşturmuş ülkelerin belki çok önünde olacaktık aslında" ifadelerini kullandı.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Toyota Türkiye Ceo'su Bozkurt Finans Masası'na Konuk Oldu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kilis'in coğrafi işaret tescilli lezzeti 'cennet çamuru', ramazanda da damakları şenlendiriyor
    10:17 Kilis'in coğrafi işaret tescilli lezzeti 'cennet çamuru', ramazanda da damakları şenlendiriyor

    Kilis'in meşhur tatlısı 'cennet çamuru', ramazan ayında da büyük ilgi görüyor. Tel kadayıf, şeker, Antep fıstığı ve kaymağın harmanlanmasıyla hazırlanan bu lezzet, iftar sofralarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor. Kadayıf ustası Sinan Özoğuz, 'cennet çamuru'nun ramazanda talebin çok fazla olduğunu belirtti ve bu tatlıyı en çok tercih edilen çeşitleri arasında olduğunu söyledi.

  • Bolvadin'de Huzur ve Güven İçin Asayiş Toplantısı Gerçekleştirildi
    10:17 Bolvadin'de Huzur ve Güven İçin Asayiş Toplantısı Gerçekleştirildi

    Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde, 31 Mart Yerel Seçimlerinin güven ve huzur içerisinde geçmesi için yapılan asayiş toplantısında alınan tedbirler değerlendirildi. Kaymakam Taner Bolat başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya İlçe Emniyet Müdür Vekili Başkomiser Kadir Avcı ve İlçe Jandarma Bölük Komutanı Üsteğmen Teoman Kaya da katıldı.

  • Denizli'de alkollü sürücüden hatalı sollama: Motokurye ölüme terk edildi
    10:17 Denizli'de alkollü sürücüden hatalı sollama: Motokurye ölüme terk edildi

    Denizli'de alkollü olduğu ve hatalı sollama yaptığı iddia edilen kadın sürücünün çarpıp ölüme terk ettiği motokurye kurtarılmadı. Çarpmanın etkisiyle otomobilin camını kıran kuryenin param parça olan motosikleti ise çevreye saçıldı. Kazada hayatını kaybeden Aziz Soysaç'ın cenazesi otopsi işlemleri için adli tıp morguna kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Kuşadası'nda Jandarma Ekipleri Trafik Denetimlerine Devam Ediyor
    10:16 Kuşadası'nda Jandarma Ekipleri Trafik Denetimlerine Devam Ediyor

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde trafik denetimlerine aralıksız devam eden jandarma ekipleri, sürücüleri denetleyerek bilgilendiriyor. Yapılan denetimlerde motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisiklet sürücülerine trafik kuralları hakkında bilgilendirme yapılarak broşür dağıtılıyor.

  • AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Eyyüp Kadir İnan, Bergama ve Kınık'ta seçim çalışmalarını sürdürdü
    10:15 AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Eyyüp Kadir İnan, Bergama ve Kınık'ta seçim çalışmalarını sürdürdü

    AK Parti Gençlik Kolları Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Bergama ve Kınık'ta seçim çalışmalarını sürdürdü. İnan, Bergama'da esnafı ziyaret ederek Cumhur İttifakı Bergama Belediye Başkan Adayı Sadık Doğruer için destek istedi. İlçede iftar programına katılan İnan, seçimlerde iyi sonuçlar alacaklarını belirtti. Kınık'ta ise İnan, Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer'in hizmetlerini övdü ve Kınık'a dair hayallerinin henüz bitmediğini söyledi.

  • Tekirdağ'da 44 Kişi Tutuklandı
    10:15 Tekirdağ'da 44 Kişi Tutuklandı

    Tekirdağ il genelinde polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda 44 kişi tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde suç ve suç unsurlarına geçit verilmiyor. Ekipler, asayiş suçları başta olmak üzere aranan şahısların yakalanması için geniş çaplı çalışma yaptı. Yakalanan 104 şahıs adliyeye sevk edildi ve 44 kişi tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • Ankara'da 1130 Aranan Şüpheli Yakalandı
    10:15 Ankara'da 1130 Aranan Şüpheli Yakalandı

    Ankara Valiliği, polis ve jandarmanın operasyonlarında çeşitli suçlardan aranan 1130 kişinin yakalandığını bildirdi. 22-28 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen kapsamlı çalışmalarda, 20 yıl ve üzeri hapis cezası olan 6, 10 yıl ve üzeri hapis cezası olan 14, 5-10 yıl arası hapis cezası olan 41, 5 yıla kadar hapis cezası olan 328 ve ifadeye yönelik aranan 741 kişi gözaltına alındı.

  • Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Balıkesir'deki Kurumları Ziyaret Etti
    10:14 Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Balıkesir'deki Kurumları Ziyaret Etti

    Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Ali Özdemir, Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki kurumları ziyaret ederek önemli temaslar gerçekleştirdi. Öğrencilerin görüşleri ve talepleri değerlendirilerek geleceğe yönelik planlamalarla, gençlerimizin yarınlara hazırlanması için bakanlığın tüm imkanlarıyla yanlarında olduklarını ifade etti.

  • CHP İlçe Başkanlığı tarafından iftar programı düzenlendi
    10:13 CHP İlçe Başkanlığı tarafından iftar programı düzenlendi

    CHP Havza İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar programında konuşan CHP Samsun Milletvekili Murat Çam, Havza'nın halkçı belediyecilikle hak ettiği hizmetlere kavuşacağını belirtti. Havza Belediye Başkan adayı Ertaş Çoban ise halka ihanet etmeden halkın hakkını arayacağını söyledi. Programa eski milletvekilleri, CHP Samsun İl Başkanı, İlçe Başkanı, STK temsilcileri, muhtarlar ve partililer katıldı.


Advertisement