Toz Akarları Nemli Ortamları Seviyor - Son Dakika
Güncel

Toz Akarları Nemli Ortamları Seviyor

Toz Akarları Nemli Ortamları Seviyor

Ordu Üniversitesi, günlük yaşantımızda ev içi ortamda sıklıkla bulunan özellikle sıcak ve nemli ortamlarda çoğalan ev tozu akarları ile ilgili ilginç bir araştırmaya imza attı.

23.02.2016 10:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu Üniversitesi, günlük yaşantımızda ev içi ortamda sıklıkla bulunan özellikle sıcak ve nemli ortamlarda çoğalan ev tozu akarları ile ilgili ilginç bir araştırmaya imza attı.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rana Akyazı tarafından yapılan araştırmada, ev tozu süpürgelerinin toz torbaları incelendi. Bir tozun içindeki hareket halinde olan toz akarların mikroskop yardımıyla büyütüldü. Toz içindeki eklem bacaklı akarların hareketleri izlendi. Ordu'da ilk olma özelliğine sahip bu çalışma sonucunda araştırmaya dahil olan evlerin tümünde ev tozu akarlarına rastlandı.

EVLERDE ALERJİK TOZ AKARI

Ordu Üniversitesi BAP (Bilimsel Araştırmalar Proje Birimi) tarafından desteklenen 'Ordu İli Ev Tozu Akar Türlerinin ve Popülasyonlarının Belirlenmesi' isimli proje kapsamında Ordu'daki 31 evden 100 toz örneği alındı. Araştırma kapsamına giren evlerden alınan örneklerin hepsinde alerjen etkiye sahip ev tozu akarları tespit edildi.

ORDU İKLİMİ TOZ AKARLARINA MÜSAİT

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rana Akyazı, Ordu'nun nemli ve ılıman iklim koşullarının ev tozu akar türleri açısından uygun özelliklere sahip olduğuna dikkat çekti.

Yrd. Doç. Dr. Rana Akyazı, evlerin bu akarlar için uygun ortamı oluşturduğunu belirterek halı, koltuk, yatak vb. yerlerde ve nemin çok olduğu bölgelerde yaşayan bu canlı türlerinin insan vücudundan dökülen deri tozlarıyla beslendiğini ve astıma yol açabileceğini ifade etti. Akyazı, bu canlıların, nem oranının yüzde 70-80, sıcaklığın da 25-27 derece olduğu yerlerde gelişip çoğalabildiğine dikkat çekerek, Ordu ilinde hakim olan nemli ve ılıman iklim koşullarının ev tozu akar türleri açısından uygun özelliklere sahip olduğuna dikkat çekti. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Toz Akarları Nemli Ortamları Seviyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement