TPAO İşçilerinden Özelleştirme Yasasına Tepki - Son Dakika
Güncel

TPAO İşçilerinden Özelleştirme Yasasına Tepki

TPAO İşçilerinden Özelleştirme Yasasına Tepki

TPAO'nun özelleştirilmesine karşı çıkan Petrol-İş Sendikası Batman Şubesi üyeleri, bu sabah mesaiye başlamadan protesto gösterisi düzenledi.

08.05.2013 11:26  Güncelleme: 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TPAO'nun özelleştirilmesine karşı çıkan Petrol-İş Sendikası Batman Şubesi üyeleri, bu sabah mesaiye başlamadan protesto gösterisi düzenledi. Petrol İş Sen Batman Şube Başkanı Mustafa Tekik, "Yerli ve yabancı sermayenin menfaatleri için TPAO'dan vazgeçilmez" dedi.

Petrol-İş Sendikası, Türk Petrol yasa tasarısı görüşmelerine bu sabah saatlerinde yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösterdi. TPAO Bölge Müdürlüğü giriş kapısı önünde toplanan işçiler, 'Petrolümüze ve TPAO'ya sahip çıkalım', 'TPAO'dan vazgeçme' yazılı dövizler açtı. Mesaiye başlamadan basın açıklamasına katılan petrol işçileri adına konuşan Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mustafa Tekik, Türk Petrol kanunu tasarısının TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildiğini belirterek, şöyle dedi:

"Son derece stratejik olan petrol sektörünün arama ve üretim faaliyetlerini düzenlemek üzere ilgili komisyonda görüşülen tasarı, hükümet tarafından bir oldu-bittiye getirilerek yasalaştırılmak istenmektedir. Tasarının komisyon çalışmalarına gelen son halinde, özel sektörün talep ve önerilerinin temel alındığı açıkça görülmekte, yerli ve yabancı sermayenin menfaatlerinin gözetildiği anlaşılmaktadır."

"ÖZELLEŞTİRİLMENİN ÖNÜ AÇILIYOR"

Hükümetin yasa tasarısında ısrarcı olduğunu savunan Tekik, TBMM Genel Kurul'una gönderilen tasarı ile özel sektörün çıkarları için milli çıkarlardan vazgeçildiğini ve kamu kuruluşu TPAO'nun devlet adına kullandığı hakların, elinden alınarak özelleştirilmesinin önünün açıldığını söyledi. Tetik, şöyle dedi:

"Tasarı ile mevcut kanunda yer alan milli menfaatlere uygunluk kriterinin altı boşaltılmaktadır. Petrol hakkı talebinin milli menfaatlere uygun olması kriteri, tasarının bu konuyu düzenleyen 7'nci maddesinden çıkarılmıştır. Petrol hakkı talebinde başvurunun değerlendirilmesinde, teknik yeterlilik de aranmayacaktır. Bu düzenlemelerle petrol hakkı taleplerinde kamu yararı gözetilmesi esası ortadan kaldırılmıştır. Benzer şekilde daha önce olağanüstü koşullarda oluşacak arz güvenliği riski ve memleket ihtiyacına istinaden getirilen yurtiçinde üretilen petrole getirilen ihracat kısıtlamaları da kaldırılmaktadır. Tasarı ile TPAO'nun devlet adına faaliyet sürdürme işlevi ve ayrıcalıkları kaldırılmaktadır."

TPAO'YA THY MODELİ ÖZELLEŞTİRME

Tasarının ilgili komisyonda görüşülmeye başlandığı 19 Mart 2013 tarihinde çalışmalara katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TPAO'nun THY modeli ile özelleştirileceğini açıkça belirttiğine de işaret eden Tekik, şunları söyledi;

"Bu açıklama hükümetin TPAO'nun kamusal niteliğini ortadan kaldırma hedefinin itirafıdır ve Türk Petrol Kanunu Tasarısı'nın asıl amacını gözler önüne sermektedir. Akdeniz ve Irak başta olmak üzere ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyada petrol ve doğalgaz kaynaklarının bir çatışma ve emperyalist rekabet konusu olduğu son günlerde bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Böylesi bir dönemde, petrol sektöründe yerli ve yabancı sermayenin menfaatleri için ulusal çıkarlara aykırı bir şekilde hazırlanan Türk Petrol Kanunu Tasarısı'nın yasalaşmasına ve kamu kuruluşumuz TPAO'dan vazgeçilmesine izin vermeyeceğiz."

Basın açıklaması ardından petrol işçileri işyerlerine döndü. - Batman

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel TPAO İşçilerinden Özelleştirme Yasasına Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement