Trabzon Adalet Bakanı Bozdağ Dünyanın Neresinde, 'Senin Yasama Dokunulmazlığın Var, Sen... - Son Dakika
Güncel

Trabzon Adalet Bakanı Bozdağ Dünyanın Neresinde, 'Senin Yasama Dokunulmazlığın Var, Sen...

Trabzon Adalet Bakanı Bozdağ Dünyanın Neresinde, \'Senin Yasama Dokunulmazlığın Var, Sen...

Trabzon'da düzenlenen 'E-Adalet Uygulamaları, UYAP ve SEGBİS' sempozyumunda konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, uzun yargılamanın can yakıcı hale geldiğini söyledi, dokunulmazlık konusuna değindi.

20.04.2016 15:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon'da düzenlenen 'E-Adalet Uygulamaları, UYAP ve SEGBİS' sempozyumunda konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, uzun yargılamanın can yakıcı hale geldiğini söyledi, dokunulmazlık konusuna değindi. Dokunulmazlığın, parlamentodaki yasama ve denetim faaliyetlerini özgürce yürütmek için ortaya konduğunu kaydeden Bakan Bozdağ, Dünyanın neresinde, milletvekilleri teröristlerin destekçisi olur da, 'Senin yasama dokunulmazlığın var, sen teröristleri destekleyebilirsin? denebilir?

Başbakanlığı ait özel uçakla sabah saatlerinde Trabzon'a gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Söğütlü Mahallesi'ndeki bir otelde düzenlenen, 'E-Adalet Uygulamaları, UYAP ve SEGBİS' sempozyumuna katıldı. Sempozyumda Bakan Bozdağ'ın yanı sıra, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, Trabzon Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Okçin Akşit ile bölgede görev yapan hakimler ve savcılar da hazır bulundu.

UZUN YARGILAMALAR CAN YAKICI BİR SORUN HALİNE GELDİ

Sempozyumda konuşan Adalet Bakanı Bozdağ, uzun yargılamaların hukukta can yakıcı bir sorun olduğunu belirterek, 'Uzayan yargılamalardan şikayet etmeyenimiz yok. 'Geciken adalet adalet değildir, zamanında adalet istiyorum' demeyenimiz neredeyse yok. Bunlar gösteriyor ki uzun yargılama bizim hukukumuzda gerçekten can yakıcı bir sorun haline gelmiştir. Uzun yargılamaları kısaltmak, adaletin doğru biçimde ve zamanında tecelli etmesini sağlamak maksadıyla bakanlığımız öncülüğünde yürütülen çalışmaların başında, çağın geldiği teknolojiyi yargının hizmetine sunmak en önemli işimiz olmuştur. UYAP'ın uygulamaya girdiği günden bu güne sağladığı kolaylıklar, hız ve usul ekonomisi bakımından sağladığı tasarrufu dikkate aldığımızda çok büyük bir başarı hikayesi olduğunu ifade etmek isterim? dedi.

Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için uygulanan tedbirler hakkında daha önce söylediği bir sözden ötürü eleştirildiğini ifade eden Bakan Bozdağ şöyle konuştu:

'Geçenlerde bir şey söyledim, kıyameti kopardılar. 'Kadına karşı şiddeti önleme konusunda, kadınla erkek arasına polisi, savcıyı, sosyal çalışmacıyı, psikoloğu, hakimi koyuyoruz. O kadar şey koyuyoruz ki araya. Bu uygulama Türkiye'de başarılı mı, başarısız mı' Bunu tartışalım? dedim. Kıyamet kopardılar. Niyetimiz şiddeti önlemek. 'Attığımız adım, niyetimize uygun sonuçlar doğurdu mu, doğurmadı mı? Bunun çıktılarını bir görelim' demenin neresi yanlış? 'Bunu siyasi ve ideolojik duruşlarımızın ötesinde objektif bir biçimde ele alalım' demenin neresi yanlış? Gelin konuşalım diyoruz. Arkadaşlara talimat verdim. İnceleyin bakalım, evden uzaklaştırma kararı verilen eşlerden kaçının, bu karar sonucunda aralarındaki itilaf tatlıya bağlanmış ve kaçı şiddet uygulamaktan vazgeçmiş. Bir bakalım, sonuçlarını görelim. Eğer bu tedbir şiddeti artıran sonuçlar ortaya koymuşsa, o zaman şapkamızı önümüze koyup düşünmemiz, 'nereye gidiyoruz, ne yapmamız lazım" dememiz lazım. Ama maalesef Türkiye'de bazı çevreler buna tahammül edemiyor. Buna tahammül edemeyenler esasında kadına karşı şiddeti önleme niyetinde olmayanlardır.?

KILIÇDAROĞLU KADIN BAKANA SÖZLÜ VE PSİKOLOJİK ŞİDDET UYGULADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na yönelik sözlerini eleştiren ve CHP liderinin sözlü ve psikolojik şiddet yaptığını öne süren Bakan Bozdağ, 'Sayın Kılıçdaroğlu, hanımefendi bir bakanla ilgili açıklamalarda bulundu. Çok çirkin açıklamalar yaptı. Esasında bu ana muhalefet partisinin liderinin kadına karşı sözlü şiddet uygulamasıdır. Resmen ve alenen, milletin gözünün içine baka baka kadın bakana karşı sözlü, psikolojik şiddet uyguladı. Türkiye'de hiç kimse çıkıp da buna bir şey demedi. Allah aşkına, ana muhalefet partisinin genel başkanının kadın bir bakan hakkında söylediği bu sözün psikolojik ve sözlü şiddetten daha başka bir anlamı var mı' Bunun adı bal gibi sözlü şiddettir, bal gibi psikolojik şiddettir. Buna karşı da hepimizin durması lazım. Şiddet sadece sopayla ve elle olmuyor. Sözlü şiddet sopayla ve elle olan şiddet kadar tehlikeli ve zararlıdır. Biz diyoruz ki her konuyu tartışalım. Yaptığımız işlerde yanlışlar olabilir. Doğru olan yanlıştan dönmektir. Yanlış hesap Bağdat'tan döner, niye Bağdat'a gitsin yanlış hesap? Trabzon'dan döndürsek olmuyor mu? Bağdat'a kadar yanlış hesabın gidişini seyretmek, akıllı insanların işi değildir? ifadelerini kullandı.

DÜNYANIN NERESİNDE, 'SENİN DOKUNULMAZLIĞIN VAR, SEN TERÖRİSTLERİ DESTEKLEYEBİLİRSİN' DENEBİLİR?

Dokunulmazlıkların kaldırılması noktasındaki tartışmalara değinen Bakan Bozdağ şunları söyledi:

'Yasama dokunulmazlığı bizim hukukumuzda milletvekili dokunulmazlığı gibi algılanmaktadır. Ama Anayasa'ya bakarsanız bu esasında milletvekiline değil, yasama görevi yapması nedeniyle yasamanın özgürce çalışabilmesi için tanınmış bir dokunulmazlıktır. Adı üstünde; yasama dokunulmazlığı. Bu dokunulmazlığı kim veriyor' Sandıkta millet veriyor. Yasama dokunulmazlığı suç işleme hakkı veren bir düzenleme değildir. Suç işleme hürriyeti de değildir. Bir milletvekili, 'benim yasama dokunulmazlığı var. Dolayısıyla her türlü suçu işlerim. Sen bana dokunamazsın' diyemez. Yasama dokunulmazlığının sınırları var. Burada esas amaç, suç olmayan konularda milletin hakkını, hukukunu korumak, milleti koruyan yönetmeyi etkin bir şekilde denetlemek. Parlamentodaki yasama ve denetim faaliyetlerini özgürce yürütmek için ortaya konan bu anlayışı bir suç işleme hakkı ve hürriyeti olarak hiçbir kimsenin değerlendirme hakkı yoktur, olamaz da. Dünyanın neresinde, milletvekilleri teröristlerin destekçisi olur da, 'senin yasama dokunulmazlığın var, sen teröristleri destekleyebilirsin? denebilir.

Türkiye'nin ifade hürriyeti bakımından özgür bir ülke olduğunun altını çizen Bakan Bozdağ konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Türkiye ifade hürriyeti bakımından özgür bir ülkedir Cumhurbaşkanı'na hakaret konusu da konuşuluyor. İfade özgürlüğü noktasında, orada oluyor, burada olmuyor diye. Orada kendi ülkelerinin Cumhurbaşkanlarına sinkaflı küfür etmeyi edep, ahlak sanan insanlar yok. Cumhurbaşkanı'na sinkaflı küfür yapın diye kampanyalar yürüten toplum örgütleri yok. Cumhurbaşkanı'na sinkaflı küfür yapın diye lobi yapan paralel alçaklar yok. Akıllarına bile gelmiyor. Bir vatandaş Cumhurbaşkanı'nın ölmüş anasına, babasına sinkaflı küfür etmek onların akıllarına bile gelmiyor. İfade hürriyeti ayrı, küfretmek ayrı bir şey. Ne yaptı sayın Merkel, Almanya'da yaşanan bir olay için yargılama izni verdi. Neden' çünkü o da insan, vicdan sahibi.

Avrupa Konseyi'nin Anayasa'nın 299'uncu madde hakkında Venedik Komisyonu'na verdiği inceleme görevini eleştiren Bakan Bozdağ, 'Avrupa Konseyi, Venedik Komisyonu'na görev verdi, '299'uncu maddeyi incele' diyor. Başka ülkelerin hepsinde var. Avrupa Konseyi'ne üye 47 ülke. Bunların 27'sinde Cumhurbaşkanı'na hakaret müstakil suç olarak düzenlenmiş. Suç olmayan ülke yok. Hiçbirisine şimdiye kadar böyle bir görevlendirme yapılmadı. Ama Türkiye'ye yaptılar. Daha da ilginçi, Türkiye'de bu madde 90 yılı aşkın bir süredir uygulanıyor. Türkiye'de hiçbir Cumhuriyet Savcısı bu güne kadar bu maddenin Anayasaya aykırılığını iddia edip, konunun Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etmediği gibi hiçbir mahkeme başkanı veya hakim de bu madde için Anayasa Mahkemesi' ne müracaat etmemiştir. Ama birden bire 2 tane hakim düşünülmeyeni düşündüler ve 90 yıldır hukukumuzda olan bir müessesenin Anayasa'ya aykırı olduğunu keşfettiler, Anayasa Mahkemesi'ne müracaat ettiler. Bunların hepsi Sayın Cumhurbaşkanı'mıza ve bu ülkenin devlet başkanına karşı yürütülen karalama kampanyasının bir parçasıdır? diyerek konuşmasını noktaladı. Sempozyumun ardından KTÜ Rektörlüğü'nü ziyaret eden Bakan Bozdağ, buradaki Hukuk Fakültesi binasında yeni yapılan duruşma salonunun açılışını yaptı. Açılış ın ardıdan Hukuk Fakültesi öğrencilerine de seslenen Bakan Bozdağ, seçmeli ders hakkının kullanılması hakkında tavsiyede bulundu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Trabzon Adalet Bakanı Bozdağ Dünyanın Neresinde, 'Senin Yasama Dokunulmazlığın Var, Sen... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement