Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu Rakamlarla Konuştu - Son Dakika
Yerel

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu Rakamlarla Konuştu

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyeleri ile sorun yaşamasının mümkün olmadığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Bu tarz söylemleri, bu tarz yalan ve dedikoduları üretenlerin maalesef iyi niyetli olmadıklarını yorumlamaktan başka çözüm yoktur.

29.01.2015 13:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin ilçe belediyeleri ile sorun yaşamasının mümkün olmadığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, "Bu tarz söylemleri, bu tarz yalan ve dedikoduları üretenlerin maalesef iyi niyetli olmadıklarını yorumlamaktan başka çözüm yoktur. Bunları üretenlerin nifak çıkarmaya gayret etmekten başka hiçbir şey yapmadığını söyleyeyim" dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çay TV'de katıldığı televizyon programında son dönemde gündemi meşgul eden konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin her hangi bir ilçe belediyesi ile sorun yaşamasının mümkün olmadığını ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, "Belediyeler başkanları yönetenleri kim olursa olsun tüzel kişilikleri olan kamu kurumlarıdır. Büyükşehir Belediyesi'nin yasada yetkileri hakları bellidir, ilçe belediyelerinin bellidir. Dolayısıyla bizim herhangi bir ilçe belediyemiz ile sorun yaşamamıza imkan yoktur. Bizim ne Ortahisar Belediyesi ne Hayrat Belediyesi ile ne Düzköy Belediyesi ile hiçbir sorunumuz olmaz, olamaz. Büyükşehir kendi vazifelerini yürütür ilçe belediyelerinin de kendi vazifelerini yürüttüğünü görür, izler. Bu tarz söylemleri, bu tarz yalan ve dedikoduları üretenlerin maalesef iyi niyetli olmadıklarını yorumlamaktan başka çözüm yoktur. Bu bakımdan bunları üretenlerin nifak çıkarmaya gayret etmekten başka hiçbir şey yapmadığını söyleyeyim… Trabzon il belediyesi 2014 mahalli seçimlerine girerken 127 trilyon borcu olan bir belediyedir. 2009 seçimlerinde 73 trilyon borçla devralınan belediye kendi kaynakları 185 trilyon yatırım yapmıştır. Kendi hesaplarını iyi yaptığı için 73'ten 127'ye olan 54 trilyonluk farka rağmen 185 trilyonluk yatırım gerçekleştirmiştir. Yani kaynaklarını ve gelirlerini çok çok iyi kullanmıştır. Bu belediyenin kendi bütçesinden yaptığı yatırımdır" diye konuştu.

"ORTAHİSAR BELEDİYESİ'NE 1 TL BİLE BORÇ DEVRETMEDİK"

Ortahisar Belediyesi'ne Büyükşehirin borç verdiği, iş makinelerini kendi aldığı yönündeki söylemlere tepki gösteren Gümrükçüoğlu, "30 Mart yerel seçimleri ile birlikte Trabzon'un merkezinde kurulan Ortahisar Belediyesi'e 1 TL bile borç devretmediklerini buna karşın ilçe belediyelerinden ve kapanan belde belediyelerinden trilyonlarca lira borç devraldıklarını ifade eden başkan Gümrükçüoğlu özetle şunları kaydetti: "Sonuç olarak 127 trilyon borçla mahalli seçimler gerçekleştikten sonra bir takım aracın gerecin daha kredi borçları devam ediyor olmasına ve kredi borcu olan araçlardan da bazılarının alt belediye olan Ortahisar'a devredilmesine rağmen yine bir takım kredilendirilmiş olan işlerin kredi borçları devam ederken bu mekanlar aynı şekilde ilçe belediyesinin de istifadesine sunulurken bu 127 trilyon borçtan 1 TL borç bile alt belediye olan Ortahisar Belediyesi'ne devredilmemiştir. Bu durum, Ortahisar Belediyesi'nin kuruluş töreninde de bir zat tarafımdan tüm kamuoyuna ifade edilmiştir" şeklinde konuştu.

"ORTAHİSAR'A 50 BİN 94 METREKARE ALAN DEVRETTİK"

"Ortahisar Belediyesi'ne hiçbir şey verilmedi" dedikoduları yapıldığını kaydeden Gümrükçüoğlu "Trabzon Büyükşehir Belediyesi seçimden sonra vilayetteki paylaştırma komisyonunu vasıtasıyla toplam 38 bin 516 metrekare arsa devretmiştir Ortahisar Belediyesi'ne. Bunlar üzerinde bina olmayan arsalardır. Burada listesi var. Mesela Erdoğdu sağlık ocağı binası, Boztepe okuma salonu, Esentepe okuma salonu, Kunduracılar Caddesi'ndeki bina, Kaymaklı dikiş nakış kursu, Beşirli semt pazarı, Değirmendere İş Merkezi, Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi gibi ki, bunlar Vilayet Paylaştırma Komisyonu tarafından değil bir zat bizim tarafımızdan kendi inisiyatifimizle Ortahisar Belediyesi'ne verilmiştir. Bunların toplamı da 11 bin 578 metrekaredir. Üzerinde az önce saydığım gibi bina olan arsalardır bunlar. Ortahisar'a devredilen arsaların genel toplamı 50 bin 94 metrekaredir. Bunların bir takımının kiralarını da şu an da Ortahisar Belediyesi almaktadır" ifadelerini kullandı.

BELDELERDEN ORTAHİSAR'A 121 BİN 746 METREKARE ALAN KALDI

Merkez belde belediyelerinden de Ortahisar Belediyesi'ne devredilen taşınmazlar hakkında da bilgi veren Gümrükçüoğlu, şunları söyledi:

"Bunlar ise arsa olarak toplamda 117 bin metrekaredir. Binası olan alanlar ise 3 bin 746 metrekaredir. Bunların üzerinde bina olan arsaları sayayım: Akoluk belediye binası ve arsası, Akyazı belediye binası ve arsası, Akyazı'da dükkan, Akyazı'da bahçeli ev, Çağlayan'da kapalı spor tesisi, Çağlayan'da çay alım evi, Çukurçayır belediye binası ve arsası. Kapatılan belde belediyelerinden Ortahisar Belediyesi'ne devredilen arazilerin toplamı da 121 bin 746 metrekaredir… Merkez köylerinde Ortahisar Belediyesi'ne devredilen taşınmazlar toplamda 143 bin 850 metrekare, arsa olarak da 382 bin 527 bin metrekaredir. Listesi buradadır. Genel toplamda Ortahisar Belediyesi'nde devredilen alanlar üzerinde bina olarak 159 bin 174 metrekare, genel toplam arsa olarak 538 bin 43 metrekaredir."

Trabzon il belediyesinden Ortahisar Belediyesi'ne devredilen taşıt ve iş makineleri hakkında da rakamlar veren Gümrükçüoğlu "Ortahisar Belediyesi'ne il belediyesinden devredilen toplam araç sayısı 80'dir. Merkez ilçe belde belediyelerinden devredilen araçlar sayısı 61'dir. Trabzon Büyükşehir Belediyesi çalışmaya başladıktan sonra ayrıca Ortahisar'a 22 araç vermiştir. Yani Ortahisar Belediyesi'ne verilen araçların genel toplam sayısı 163'tür" dedi.

"ORTAHİSAR'A BELDELERDEN 7,2 TRİLYON BORÇ KALDI"

Gümrükçüoğlu, merkeze bağlı kapatılan 7 belde belediyesinden Ortahisar'a devredilen alacak, borç toplamı hakkında ise şunları söyledi.

"Trabzon il belediyesinin 127 trilyon borcundan 1 lira borç devretmemiştir. Peki beldelerden devredilmiş midir? Evet, devredilmiş. Yalıncak, Gürbulak, Pelitli, Akyazı, Akoluk, Çağlayan ve Çukurçayır'dan toplamda Ortahisar'a devredilen borç miktarı 14 milyon 55 bin 84 TL'dir. Devredilen alacak miktarı 3 milyon 134 bin 148 TL, aktarılan nakit miktarı 3 milyon 658 bin 51 TL'dir. Aktarılan nakit miktarı ile devredilen alacak miktarını devredilen borç miktarından düştüğünüzde borç-alacak mahsubiyeti sonrasında nihai kalan borç 7 milyon 262 bin 904 lira. Yani 7 trilyon 262 milyardır. Demek ki Trabzon il belediyesinden bir kuruş bile borç devredilmemiş olan Ortahisar Belediyesi belde belediyelerinden toplamda 7 milyon 262 bin TL borç devralmıştır. İller Bankası hak edişleri ayda 3-4 trilyonu bulan bir belediye için bu rakam hiç önemli değildir. Biz 2009 yılında Trabzon il belediyesini 73 trilyon borçla devralmıştık. Partililerimizin, vatandaşlarımızın, Trabzon insanının, yalancılar münasebetiyle söylenen sözlere itibar etmediklerini çok iyi biliyoruz."

BÜYÜKŞEHİR'E İLÇE VE BELDELERDEN 245 TRİLYON BORÇ

Trabzon Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Trabzon Su Kanalizasyon İdaresi'ne (TİSKİ) devredilen borçlar ve alacaklar hakkında da rakamlar veren Gümrükçüoğlu "Toplam 70 belediyeden TİSKİ'ye devredilen tüm borçlar 164 milyon 46 bin 260 liradır. 164 trilyon borç ilçe ve belde belediyelerinden sadece TİSKİ'ye bırakılmıştır. Peki alacak ne? Sadece 3 milyon. Ortahisar Belediyesi bize borç bırakmış mı? Yok. Çünkü zaten biz o borçların hepsini devraldık tarafımıza. Bu sadece TİSKİ'ye bırakılan borçtur. Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ne ayrıca ilçe ve belde belediyelerinden devredilen borçlar ve alacakları da söyleyeyim: İlçe ve belde belediyelerinden TİSKİ'ye devredilen borcun dışında Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen diğer borçta 81 milyon 549 bin 276 liradır. Yani 81 trilyon 549 milyar lira. Bütün bunlara rağmen biz ne diyoruz. Olsun ilçe belediyelerimiz canla başla hakla hizmet etmiştir. Biz onların borçlarını öderiz. Mesela TİSKİ her ya sadece 1,5 trilyon kredi borcu ödüyor ve yatırım yapmayı da sürdürüyor. Mesela 2015 yılında TİSKİ 128 trilyon yatırım yapacaktır. Geceyi gündüze kattığımızı her insanımız bilsin bu dönemin sonunda su problemi kalmadığını hepimiz yaşayacağız" ifadelerini kullandı. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu Rakamlarla Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement