Trabzon'da Bin 51 Öğrenciye Bisiklet Hediye Edildi - Son Dakika
Sağlık

Trabzon'da Bin 51 Öğrenciye Bisiklet Hediye Edildi

Trabzon'da fiziksel aktiviteye teşvik amacıyla başarılı bin 51 lise öğrencisine bisiklet hediye edildi.

22.06.2016 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon'da fiziksel aktiviteye teşvik amacıyla başarılı bin 51 lise öğrencisine bisiklet hediye edildi.

İl Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, fiziksel aktivitenin enerjiyi harcamak için vücudun hareket etmesi anlamını taşıdığını vurguladı.

Aktif bir yaşam tarzının alışkanlık haline getirilmesi gerektiğine dikkati çeken Hamzaoğlu, haftada 3-4 kez yapılan 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivitenin bile genellikle sağlık üzerinde olumlu etkiler yapacağını ifade etti.

Hamzaoğlu, dünyada her yıl 2,8 milyon kişinin fazla kiloya bağlı sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybettiğine işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, fazla kiloluluk ve obezite Avrupa'daki yetişkinlerde Tip 2 diyabetin yüzde 80'inden, iskemik kalp hastalıklarının yüzde 35'inden ve hipertansiyonun yüzde 55'inden sorumludur ve her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır. Yetersiz fiziksel aktivite dünya çapında ölümlerin önde gelen 10 risk faktöründen biridir. Yetersiz fiziksel aktivite kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar için de önemli bir risk faktörüdür. Hareketsizlik yüzünden her yıl 3,2 milyon insan hayatını kaybetmektedir."

Düzenli fiziksel aktivitenin yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler hastalık, diyabet, meme ve kolon kanseri ile depresyon riskini azalttığını anlatan Hamzaoğlu, "Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25'inin, diyabetin yüzde 27'sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeninin fiziksel aktivite yetersizliği olduğu tahmin edilmektedir." ifadesini kullandı.

"Ülkemizde erkeklerin yüzde 67,6'sı, kadınların yüzde 76,5'i egzersiz yapmıyor"

Hamzaoğlu, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de obezite görülme sıklığının giderek arttığını belirterek, şöyle devam etti:

"Dünyada 4 erişkinden 1'i yeterince aktif bir yaşama sahip değil. Ergenlerin yüzde 80'i yeterince fiziksel aktivitede bulunmuyor. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (2010) verilerine göre, ülkemizde erkeklerin yüzde 67,6'sı, kadınların yüzde 76,5'i egzersiz yapmıyor. Bakanlığımız tarafından, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak ve sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek birinci stratejik amaç olarak belirlendi."

Sağlıklı yaşam kültürünü teşvik çalışmaları kapsamında, 2015-2018 Toplumda Fiziksel Aktivitenin Artırılması Projesi'nin başlatıldığını vurgulayan Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Proje çerçevesinde özellikle çocuk ve gençlere fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılarak sağlıklarının korunması hedeflenmektedir. Gelecekte sağlık sistemimiz üzerinde oluşabilecek potansiyel yükün azaltılması ve bisiklet kullanımının teşvik edilmesi amacıyla gençlere bisiklet dağıtılması planlandı."

Hamzaoğlu, Trabzon'da bisiklet dağıtım törenlerinin tamamlandığına işaret ederek, ayrıca sağlık hizmetlerinin ülke genelinde erişilebilirliğinin artırılması ve koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması yönünde uygulamaya konulan çalışmalar kapsamında 2 gezici sağlıklı yaşam aracının tanıtımının da yapıldığını belirtti.

Trabzon'un 18 ilçesinde gerçekleştirilen törenlerde bin 51 bisikletin lise öğrencilerine dağıtıldığını anlatan Hamzaoğlu, öğrencilere hediye edilen bisikletlerin fiziksel aktivitelerini artırmada faydalı, daha sağlıklı ve zinde bir nesil yetişmesine yardımcı olmasını temenni etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Trabzon'da Bin 51 Öğrenciye Bisiklet Hediye Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.

  • Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli
    18:26 Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında feromon içeren 'hunili tuzaklar' üreticilere dağıtıldı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    17:53 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Bozüyük Belediyesi İlaçlama Ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, parklar ve yeşil alanlarda düzenli olarak ilaçlama yapıyor.

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'ün Yeşil Mahallesi'nde oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten bir apartmanın istinat duvarı ile toprak zemin arasına düştü. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi
    17:17 Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi

    İstanbul'da yaşayan 61 yaşındaki Sabiha Eldenüstün, kilo vermek için mide balonu ameliyatı oldu. Ancak kısa süre sonra midesinin delindiği ortaya çıktı. Eldenüstün, 2 ayrı mide ameliyatı geçirdi ve toplamda 1 milyon 400 bin lira ödeme yaptı. Şikayetçi olduğu doktor ise iddiaları reddetti.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.


Advertisement