Trabzon'dan Samsun'a 2 TL'lik Enerji ile Gidebilecek - Son Dakika
Ekonomi

Trabzon'dan Samsun'a 2 TL'lik Enerji ile Gidebilecek

Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı, Trabzon'dan Samsun'a 2 TL'lik enerji ile gidebilecek otomobil düzenlenen etkinlikle görücüye çıktı.

29.03.2017 12:47  Güncelleme: 12:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karadeniz Teknik Üniversitesi makine, metalurji, malzeme ve elektrik-elektronik mühendisliği bölümleri öğrencilerinin yaptığı "Sirius" adlı otomobil görücüye çıktı. 20 öğrencinin bir buçuk yılda geliştirdikleri elektrikli batarya ile çalışan otomobil harcadığı enerji ile dikkat çekti.

"130 KM HIZLA 300 KM YOL GİDEBİLİYOR"

Etkinlikte söz alan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Metalurji Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Aslan, üretilen otomobilin uzun mesafeyi çok az yakıtla gittiğini belirterek, "TUBİTAK alternatif enerji araç yarışlarında elektrikli araç kategorisi hazırlanmış. Elektik bataryalı bir araçtır. Aracımızın kabuk ve mekanik aksamları ekibimiz tarafından yapılmıştır. Özellikle yeni teknolojileri üzerinde barındırması sebebiyle öğrenci arkadaşlarımızın yeni teknolojiyi uyguladığı bir araç modelidir. Bu araç hafif olması uzun mesafeleri en az enerjiyle kat etmesi amacıyla geliştirilmiştir. 2014 yılında bir yıl süre içerisinde öğrenci arkadaşlarımızın özverili çalışmasıyla geliştirilmiş bir çalışmadır. Tamamen öğrenci arkadaşlarımızın üniversite laboratuvarlarında sponsor desteği alarak profesyonel destek sağlayarak geliştirmiş olduğu bir araç modelidir. Sirius'un maksimum çıkabileceği hız 130 kilometre, gidebildiği maksimum yol ise 300 kilometredir" dedi.

"ELEKTRİKLİ ARAÇLAR GÜNLÜK YAŞANTIMIZIN PARÇASI OLACAK"

Makine Mühendisliği Bölümü Otomotiv Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Bilgin'de, danışmanlığını yürüttüğü ekibin çalışmasını yakından takip ettiğini belirterek "Uzak olmayan bir gelecekte artık elektrikli araçların sıradan günlük yaşantımızın bir parçası olacağını düşünüyorum"dedi.

"VERİMLİ, TASARRUFLU BİR ARAÇ"

Metalurji Malzeme Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Onur Genç de otomobilin Trabzon'dan Samsun'a 2 TL 15 kuruşluk yakıtla gittiğini belirterek "Aracımız batarya elektrikli bir araçtır. Yaklaşık 2 kilowatt batarya gücüne sahip. Trabzon'dan Samsun'a yaklaşık 2 TL 15 Kuruş gibi bir masrafla gidebileceğiniz bir araç. Verimli ve tasarruflu bir araç. Bu araçla Türkiye ayağında birincilik aldık. Hedefimiz gelecekte bu araçları üreterek piyasa çıkmasıdır. Bunun için çalışıyoruz. Yani yerli ürün için uğraşıyoruz. İleride bu tarz projeler hayata geçeceğini ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.

"20 KİŞİLİK EKİP 1,5 YILDA ÜRETTİ"

Genç, "Bu aracımızın hazırlanması 20 kişilik ekiple yaklaşık 1 buçuk yıl sürdü. Aracın çoğu bölümlerini okulumuzda kendimiz yaptık. Bir çoğunu da sponsor firmaların desteğiyle sağladık. Hedefimiz Topluluk olarak; motor, motor sürücüsü, batarya yönetim sistemi, yerleşik şarj birimi gibi elektronik parçalar ile karbon-fiber jant ve mekanik parçaların tasarımını ve üretiminin tamamını Türkiye'de yerli olarak yapmak.2017 yılında İzmit Körfez Yarış Pisti'nde düzenlenen Efficiency Challenge Electric Vehicle yarışlarının Electromobile ve Hydromobile kategorilerinde 1.lik elde etmek.2017 yılında Londra'da düzenlenecek olan yarışların şehir konseptli batarya-elektrik kategorisinde (Battery-elecktric Urban Concept) derece elde etmektir. Bu hedefler doğrultusunda çalışmalarımıza ara vermeden devam etmekteyiz" diye konuştu.

Trabzon\'dan Samsun\'a 2 TL\'lik Enerji ile Gidebilecek

Son Dakika Ekonomi Trabzon'dan Samsun'a 2 TL'lik Enerji ile Gidebilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement