Trabzon İçin İstanbul'da Bir Araya Geldiler - Son Dakika
Güncel

Trabzon İçin İstanbul'da Bir Araya Geldiler

Trabzon İçin İstanbul\'da Bir Araya Geldiler

Marka Şehir Trabzon Stratejisi Çalıştayı İstanbul’da gerçekleştirildi.

25.02.2015 18:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marka Şehir Trabzon Stratejisi Çalıştayı İstanbul'da gerçekleştirildi.

Ümraniye Trabzon Park'ta gerçekleştirilen çalıştayda Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı AK Parti Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar, Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, DOKA Başkanı Çetin Oktay Kaldırım, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, TİAB Başkanı Atalay Şahinoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezen Şener Komşuoğlu, sinema sanatçısı Kadir İnanır, Kaya Çilingiroğlu, ilçe belediye başkanları, STÖ temsilcileri, Trabzonlu iş adamları ve bürokratlar hazır bulundu.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Trabzonlu İşadamları ve Bürokratları Derneği Başkanı Atalay Şahinoğlu, organizasyonun gerçekleştirildiği Trabzon Park'ın yoğun çabaları sonucunda İstanbul'a ve Trabzonlulara kazandırıldığı ifade ederek, "Trabzon'un ismini verdiğimiz 500 dönümlük bu tepeyi herkes görsün diye bu toplantıyı burada yapıyoruz" dedi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon'un artılarından söz ederek, Trabzon'da devam eden ve planlanan sanayi yatırımlarını tek tek sıraladı. Hacısalihoğlu, Trabzon'da turizmden tarıma kadar hemen her alandaki çalışmalarla ilgili olarak katılımcılara bilgiler verdi.

Çalıştayda söz alan Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu ise, konuşmasında Trabzon'da istihdam alanlarının artması gerektiğini ifade etti.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, konuşmasında Trabzon'da son dönemde yaşanan nüfus artışına dikkat çekerek, Trabzon'da işsizlik oranının ülke genelindeki işsizlik oranından üç puan daha düşük olduğunu dile getirdi.

"TRABZON ARTIK GÖÇ ALIYOR"

İstanbul'da gerçekleştirilen bu çalıştayın devamının Trabzon'da yapılması gerektiğini kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, "Bizler Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak ev sahipliğine hazırız. Trabzon'un nüfusu için 2009 yıllarında 1 milyondan 748 bine düşmüş deniyordu ya, öyle birşey yok. Geçmiş dönemde Türkiye'de adrese dayalı nüfus kayıt sistemi olmadığı için nüfus 1 milyon gözüküyordu. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine geçilince her şehrin gerçek nüfusu ortaya çıktı. 2009'da Trabzon'un nüfusu 748 bindi. ve Trabzon'un nüfusu 2014 sonunda 766 bin oldu. Komşu illerden bizim ilimize göç var, bizim ilimizden de büyük illere göç var. Trabzon'da ölüm-doğum oranı eşitken nüfusun artması Trabzon'un göç aldığının göstergesidir" ifadelerini kullandı.

"TRABZON'DA İŞSİZLİK DÜŞÜK"

Konuşmasında Trabzon'da 2009 yılından itibaren 22 bin kişinin işlendirildiğini vurgulayan Başkan Gümrükçüoğlu, "TÜİK'in verilerine göre Trabzon'da işsizlik oranı 6,9. Türkiye genelinde yüzde 9,5. Demek ki Trabzon'da işsizlik ülke genelinden daha düşük. 2009 seçimlerinde 5 bin insanın iş bulmasına katkı vereceğimizi söyledik. O günden buyana Trabzon'da 22 bin kişi işlendirildi" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu konuşması sırasında Trabzon'da gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmekte olan çalışmalar hakkında slayt eşliğinde katılımcıları detaylı şekilde bilgilendirdi.

"TRABZON'UN TALEPLERİNİ İSTEYELİM"

Katılımcılara Trabzon'un talep ve beklentileri hakkında da bilgi veren Başkan Gümrükçüoğlu, "Biz Trabzon olarak ne istiyoruz? İşte bunları iyi bilip her ortamda dile getireceğiz. Siyasilerimizden isteyeceğiz. Pes etmeyeceğiz. Mesela ne istiyoruz? Yatırım adası istiyoruz. Ben Sayın Bakana dedim ki 'siz bunun yasasını çıkartın yeter, gerisini biz halledeceğiz. Karada arsa oluşturabilmenin maliyetinden çok daha ucuza bu şekilde sanayi ve ticaret için arsa elde edilmiş olacak. Bunun ardından lojistik gündeme gelecektir. Demiryolunu gündeme getireceğiz. Gümüşhane'ye gelen demiryolunun Trabzon'a nasıl geleceğini kim tayin edecek? Teknik rapor tayin edecek. Biz de o teknik raporun yanında olacağız. Mikro milliyetçilik yok. Bu bölge kalkınacaksa hep birlikte kalkınacak, bunu unutmamalıyız. Bu arada havaalanını unutmayalım. Sahilimizde mevcut havaalanının paralelinde yeni bir havaalanı yapılması elzemdir. ve unutmamalıyız ki bu havaalanı yapıldığında elde olacak olan mevcut pist 390 milyona mal olacak olan bu yeni projenin parasını dört kez çıkaracaktır. Güney çevre yolunu da havaalanı ve diğer yatırımlar gibi sık sık istemeliyiz. Yapımı devam eden Kanuni Bulvarının teferruatını anlatmıyorum. Toplamda 1 katrilyona mal olacaktır. Bu arada şunu da ifade edeyim ki biz Güney Çevre Yolu'nun güzergahını da Beşikdüzü'nden Of'a kadar yenden çalışmalıyız. Trabzon'un bu taleplerinden endüstri adası, demiryolu ve havaalanının hayata geçirileceğini Sayın Başbakan ifade etmiştir. Bunları, devam eden ve projelendirilen yatırımların bir an önce bitirilmesini isteyeceğiz. Her fırsatta isteyeceğiz. Bu arada İstanbul'daki işadamlarına da seslenmek istiyorum. Memleketinize yatırım yapın. Memleketinizde çok para kazanmasınız da yatırım yapın. Şehriniz için gayret gösterin. Mesela biz şimdi Şinik OSB'nin yolunu asfaltlıyoruz. Oradan arsa alanlar yatırım yapsınlar. Gelip memleketinize yatırım yapın" diye konuştu.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz de, konuşmasında karamsar olunmaması gerektiğini ifade ederek, "Bölgemize baktığımızda yatırımların çoğu Trabzon'a geliyor. Kamu ve özel sektör bazında ciddi yatırımlar var. Proje bazında da Trabzon ciddi bir alt yapıya sahip. Diğer illerle birlikte olduğumuz platformlarda bunun hesabını vermek zorunda kalıyoruz. 'Yatırımların çoğu hep Trabzon'a gidiyor' serzenişiyle karşılaşıyoruz" dedi.

"BİRBİRİMİZE SARILMALIYIZ"

Çalıştayda son olarak söz alan AK Parti Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar bu tür çalıştayların ortak akılı oluşturmadaki önemine dikkat çekti.

Bayraktar, şöyle konuştu:

"Büyükşehir Belediye Başkanımız şehri kucakladı. Şimdi unutmayalım ki demiri ısıttığımız zaman hepimiz aynı yere vurmalıyız. Trabzon'un taleplerini her ortamda dile getirip isteyeceğiz. Bu arada Trabzon çevresi ile bütünleşmiştir. Gümüşhane'yi, Rize'yi Giresun'u Trabzon'dan ayıramazsınız. Trabzon kalkınırsa bu iller kalkınır, bu iller kalkınırsa Trabzon kalkınır. Ama Trabzon'un lokomotifliğini de kimsenin ötelememesi gerekiyor. Trabzon'da neler yapabiliriz çok daha iyi irdelemeliyiz. Bizim nüfusumuzun yanında nüfuzumuzu da arttırmamız lazım. 8-10 tane Trabzonlu rektör var. İstanbul'da 6 tane Trabzonlu belediye başkanı var. Birbirimize sıkı şekilde sarılacağız. Biz daha bilgili, daha gayretli olmak zorundayız." - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Trabzon İçin İstanbul'da Bir Araya Geldiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement