Trabzon Müzesi'ndeki "Hermes" Heykeli İlgi Çekiyor - Son Dakika
Yerel

Trabzon Müzesi'ndeki "Hermes" Heykeli İlgi Çekiyor

Trabzon Müzesi'nde sergilenen ve milattan sonra 2'nci yüzyılla tarihlenen Roma dönemi bronz Hermes heykeli, ziyaretçilerden ilgi görüyor.

30.08.2014 11:48  Güncelleme: 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MELTEM YILMAZ - Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Trabzon'a geldiğinde konakladığı ve yaklaşık 4 bin 600 tarihi eserin sergilendiği Trabzon Müzesi'nde, milattan sonra 2'nci yüzyılla tarihlenen Roma dönemi bronz Hermes heykeli, yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.

Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon Müzesi'nin Zeytinlik Caddesi'nde 1900'lü yıllarda banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırıldığını söyledi.

Binanın milli mücadele yıllarında karargah olarak kullanıldığını belirten Kansız, "Bina 1924'te Atatürk'ün Trabzon'u ilk ziyaretinde konaklaması için düzenlenmiştir. Aynı yıl 15-17 Eylül tarihlerinde Atatürk, eşi ve beraberindeki heyetle bu konakta kalmıştır. Bina 1927 ile 1931 yılları arasında Hükümet Konağı, 1931 ile 1937 yılları arasında Genel Müfettişlik, 1937'den itibaren ise 50 yıl süreyle Kız Meslek Lisesi olarak hizmet vermiştir" dedi.

Kansız, konağın 1987'de Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edildiğini ifade ederek, " Konak, 1987 ile 2001 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan restorasyonla aslına uygun şekilde yenilenmiştir. Restorasyonun ardından yenilenen konak, 22 Nisan 2001'de Trabzon Müzesi olarak ziyarete açıldı" diye konuştu.

Trabzon Müzesi'nde yaklaşık 4 bin 600 eserin sergilendiğini vurgulayan Kansız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konak müzeye çevrildikten sonra bodrum katı arkeolojik eserler bölümü olarak düzenlenmiştir. Arkeolojik eserler bölümünde Erken Tunç Dönemi'nden Osmanlı Dönemi sonuna kadar taş, pişmiş toprak, metal ve cam gibi eserler sergilenmektedir. Kronolojik sıraya göre düzenlenen arkeolojik eser seksiyonu 4 mekandan oluşmaktadır. Müzenin etnografik eserleri arasında ise İslami eserler, silahlar, yazma eserler, takılar, giysiler gibi bölümlerin yanı sıra 5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay seksiyonu ve Büyük Önder Atatürk'ün yatak odası bulunuyor."

Hermes, mitolojik çağa ait "ticaret tanrısı"

Kansız, Trabzon Müzesi'nin ulusal müze olarak ilan edildiğine dikkati çekerek, "Trabzon Müzesi'nde, giriş salonu olarak kullanılan birinci mekanda, 1997'de Trabzon'un Tabakhane mevkisinde Trabzon Müze Müdürlüğünce yapılan kurtarma kazısında çıkarılan, milattan sonra 2. yüzyıla ait Roma dönemi bronz Hermes heykeli yer alıyor. Normal insan boyutundaki heykel, müzenin en önemli eserlerinin başında geliyor" dedi.

Ziyaretçilerin Hermes heykeline yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Kansız, "Trabzon 4 bin yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. Bu değerleri yansıtan eserlerin sergilenmesi de çok önemlidir. Trabzon aynı zamanda bir ticaret merkezidir. Bu kapsamda mitolojik çağa ait ticaret tanrısı olarak bilinen Hermes bronz heykeli, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor" ifadelerini kullandı. - Trabzon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Trabzon Müzesi'ndeki 'Hermes' Heykeli İlgi Çekiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement