Trafik Kazalarının Maliyeti Dudak Uçuklatıyor - Son Dakika
Güncel

Trafik Kazalarının Maliyeti Dudak Uçuklatıyor

Trafik Kazalarının Maliyeti Dudak Uçuklatıyor

Trafik Güvenliği İşbirliği Protokolü kapsamında Bilgi Paylaşımı ve Değerlendirme Toplantısı, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ev sahipliğinde yapıldı.

21.01.2015 15:25  Güncelleme: 15:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emniyet Genel Müdürlüğü ile ilgili kurumlar arasında imzalanan Trafik Güvenliği İşbirliği Protokolü kapsamında Bilgi Paylaşımı ve Değerlendirme Toplantısı, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ev sahipliğinde yapıldı.

Trafik Güvenliği Eylem Planı çerçevesinde, Emniyet Genel Müdürlü (EGM) ve ilgili kurumlar arasında imzalanan protokol kapsamında düzenlenen üç gün sürecek bölge değerlendirme toplantısının bugünkü bölümü Narlıdere Polis Moral Eğitim Merkezi'nde başladı.

''DENETİMLERLE HEDEFİMİZİ YÜZDE 15 ORANINDA AŞTIK''

Bir dönem Trafikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı yaptığını anlatan İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, "Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından trafikle ilgili belirlenen hedefleri İzmir'deki denetimlerle yüzde 15 oranında aştık. Trafik kazaları, ciddi sorun teşkil ediyor. 1996'lı yıllarda trafik kazalarında yıllık 5 bin 600 gibi ölüm rakamlarından söz ediliyordu. Türkiye genelinde 2014 yılındaki ölüm sayısının 2 bin 300 gibi bir rakama düştüğünü gördüm. Ancak bir o kadar daha kayıt dışı trafik kazası ölüm oranı olduğunu biliyoruz. Tedavi sürecindeki ölümlerdir bunlar. Bir insanın hayatının kurtarılması son derece önemli" dedi.

Türkiye'de, 25 bin trafik polisi olduğunu anlatan Uzunkaya, şöyle konuştu: "Bunların hepsi bir araya gelse yılın 365 günü yaklaşık 30 yıllık mesleki hayatları boyunca bir insan yetiştirmeye çalışsa başaramaz. Ancak, her bir trafik görevlisi meslek hayatı boyunca duyarlı davranırsa, bir kişinin ölümüne mani olabilir."

''EKONOMİYE YILLIK MALİYETİ 15 MİLYAR DOLAR''

Trafik kazalarının, yatırım bütçesinin yüzde 20'sinin üzerinde bir rakama tekabül ettiğini ifade eden Uzunkaya, şunları söyledi: "Bunun da Türkiye ekonomisine yıllık maliyeti 15 milyar dolar. Her yıl ortalama nüfuslu bir ilçede yaşayan insanlar kadar can kaybı oluyor trafik kazalarında ve orta ölçekli bir il nüfusu kadar da yani yaklaşık 200 bin kişi yaralanıyor, bir kısmı sakat kalıyor. Bir yıldır İzmir'deyim, trafikte sayın valimiz ile ciddi vakit harcıyoruz."

''140 MİLYON TL CEZA YAZMIŞIZ''

Meslek hayatında, trafik görevini angarya olarak gördüğünü anlatan Uzunkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak işin içine girdiğimde ve rakamları, bir insanın hayatını kurtarmaya katkı verebilmenin önemini gördüğümde trafiğin anlamına vardım. İzmir'de trafik yönünde, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün koyduğu tüm hedefleri yüzde 10-15 aştık. Ciddi çaba harcıyoruz. Mesela 14 bin motosikletliye ceza yazmışız ki bu Türkiye genelinde yok belki de ama 2014 yılında bir önceki yıla göre motosiklet kazaları yüzde 9 artmış. Biz 2014 yılında İzmir'de 1.5 milyona yakın aracı denetlemişiz, bunlardan 780 binine yaklaşık 140 milyon TL ceza yazmışız. 91 binden fazla araca sivil denetimler sonucu ceza yazılmış ki bunların 79 bin 941'i hatlı minibüs. Her şey çok iyi, hedeflerin üzerinde ama ilimizde kaza oranları da 2014'te 2013'e göre yüzde 10 artmış.

''İNSANLARIN DUYARLI OLMASI GEREKİYOR''

Şimdi birileri trafikte denetim yapılırsa sorun çözülür sanıyor, yok öyle bir şey. İnsanların da duyarlı olması gerekiyor. Ayrıca, trafikte yapılan denetimlerin kazaların oluş yeri saati ve kazaları hazırlayan faktörlerin değerlendirilip ona göre değiştirilerek yapılması gerekiyor."dedi.

Toplantıya, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necat Özdemiroğlu, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir, Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Isparta, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak olmak üzere 14 ilin trafikten sorumlu il emniyet müdür yardımcıları, trafik denetleme ve tescil şubeleri müdürleri katıldı.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Trafik Kazalarının Maliyeti Dudak Uçuklatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement