Trakya'da 1 Mayıs İşçi Bayramı Coşkusu - Son Dakika
Güncel

Trakya'da 1 Mayıs İşçi Bayramı Coşkusu

Trakya\'da 1 Mayıs İşçi Bayramı Coşkusu

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Edirne ve Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesi'nde sendikalar tarafından düzenlenen organizasyonlarla kutlandı.

01.05.2015 16:09  Güncelleme: 16:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne'deki 1 Mayıs kutlamalarında DİSK öncülüğündeki yaklaşık 10 bin kadar işçi sendikası üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve işçiler Atatürk Bulvarı üzerindeki 80'inci Yıl Lisesi önünde toplandı.

Oluşturulan kortejle yaklaşık 5 kilometre yürüyen işçiler daha sonra sloganlar eşliğinde kentin trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi'ne geldi. Kurulan platformda sendika başkanları konuşma yaparken, işçiler ellerindeki döviz ve sendika flamalarıyla halay çekip eğlendi.

Türk-İş, DİSK, KESK, KAMU-İŞ, TMMOB, TTB Edirne bileşenleri adına konuşan DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday, insanca yaşamak istediklerini ifade ederek, "Taşeron çalışma başta olmak üzere tüm kölece çalıştırma biçimlerine karşı insanca çalışmak ve insanca yaşamak istiyoruz. İnsanca yaşayabileceğimiz bir ücret ve sosyal haklarımızı istiyoruz. Kaza, fıtrat adı altında çalışırken ölmek, sakat kalmak, hastalanmak istemiyoruz. Kıdem tazminatımızın gaspına, doğanın ve kentlerin yağmalanmasına bu hırsızlık düzenine karşı çıkıyoruz. Nitelikli, parasız, ulaşılabilir kamu hizmeti istiyoruz. Özellikle eğitimde mezhepçi, ayrımcı dayatmalara hayır diyoruz. Baskıcı dayatmalara karşı başka Kürt sorunu olmak üzere sorunları barışçıl, demokratik, eşitlikçi ve diyalog yollarının çözümünü ve hakların kardeşçe bir arada yaşamını savunuyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği derinleştirenlere, kadınları toplumsal yaşamdan dışlayanlara, 'kadın erkek eşit değildir' diyerek şiddeti kışkırtanlara, kadınları ucuz-güvencesiz işlerde kölece çalıştırma planlarına karşı sesimizi yükseltiyoruz. Her türlü ayrımcılığa ve baskılara karşı özgürce, kardeşçe yaşamak istiyoruz. Emeğimize, haklarımıza, tarihimize, kaybettiğimiz işçi arkadaşlarımızın anısına saygı istiyoruz" dedi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle şehirdeki reklam panolarına fotoğrafının olduğu kutlama mesajını astırdı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına katılan öğrenci dernekleri ve Haziran Hareketi üyesi gruplar, Gezi Parkı eylemlerinde aralarında Berkin Elvan'ın da bulunduğu hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıdı. Konuşmaların ardından sahne alan yerel grupların söylediği şarkılarla eğlenen işçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü halaylar çekerek kutladı. Caddedeki kutlamalara sendikaların yanı sıra CHP, HDP ve öğrenci temsilcileri de destek verdi.

LÜLEBURGAZ'DAKİ KUTLAMALAR

Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesi'nde Emek Platformu tarafından düzenlenen kutlamalara yaklaşık 2 bin 500 kişi katıldı. Hükümet Konağı önünde buluşan kalabalık daha sonra sloganlar eşliğinde Kongre Meydanı'na kadar yürüdü. Kalabalık adına konuşan Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş, dünyanın her yerinde farklı dillerde, farklı sloganlarla fakat aynı amaç uğruna 1 Mayıs'ın kutlandığını ifade ederek şunları söyledi:

"Bugün dünyanın her yerinde işçiler, özgürce yaşamak ve onurlu çalışmak için seslerini yükseltiyor. Bizleri yok sayanlar, sesimizi duymayanlar şimdi görsünler, duysunlar bizi, alanlardayız. Haklı taleplerimizi haykırmak, işçi sınıfını gücünü göstermek için alanlardayız.1 Mayıs işçi sınıfının daha insanca bir yaşam mücadelesi ile özdeşleşmiş bir gün. Yasaları hiçe sayarak, kanunların arkasından dolaşarak işçiyi, emekçiyi sömürmeye çalışıyorlar. Bugün burada buna izin vermeyeceğimizi bir kez daha güçlü şekilde haykırmak için bir aradayız. Sermayenin bizleri sömürmesine izin vermeyeceğiz, insanca çalışıp hakkımız olanı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz"

Yapılan konuşmaların ardından işçiler kongre meydanında halaylar çekerek 1 Mayıs işçi bayramını coşkuyla kutladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Trakya'da 1 Mayıs İşçi Bayramı Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement