Trakya'daki Tohum Satıcıları 'Tohum Islahı' Konusunda Bilgilendirildi - Son Dakika
Yerel

Trakya'daki Tohum Satıcıları 'Tohum Islahı' Konusunda Bilgilendirildi

Trakya\'daki Tohum Satıcıları \'Tohum Islahı\' Konusunda Bilgilendirildi

Tekirdağ'da düzenlenen 'Tohumculuk Sektöründe Bitki Islahçı Hakları Ve Bitki Mülkiyeti' konulu konferans ile Trakya Bölgesi'nde tohum üretimi ve satışı yapan firma temsilcileri bilgilendirildi.

03.04.2014 18:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tekirdağ'da düzenlenen 'Tohumculuk Sektöründe Bitki Islahçı Hakları ve Bitki Mülkiyeti' konulu konferans ile Trakya Bölgesi'nde tohum üretimi ve satışı yapan firma temsilcileri bilgilendirildi.

Tekirdağ Ticaret Borsası Konferans Salonunda düzenlenen konferansta katılımcılara bitki ıslahçılarının yasal hakları, bitki mülkiyeti başvuruları, tohum üretme ve tohum ıslahı konusunda bilgi verildi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Dairesinden İlknur Yalvaç, bitki ıslahçılarının yasal yükümlülükleri hakkında bilgi vererek, tohum ıslahçılığının başvuru süreci konusunda yasal sürecin ıslahçı tarafından bilinmemesi sebebiyle sertifika alma ve depolama sürecinde sorunlar yaşandığını anlattı.

İlknur Yalvaç, tohum ıslahının yasal süreci konusunda yaptığı konuşmasında "Tohum ıslahçılığı kaydı önce internet başvurusu, kayıt evraklarının tamamlanması, başvuru ücretin yatırılması ile başlar. Bitki çeşitlerinin geliştirilmesini özendirmek, yeni bitki çeşitlerinin ortaya çıkması, daha fazla ve kaliteli üretim sağlanması ile bitki çeşidini ıslah eden ıslahçıların haklarının korunması amacıyla 5042 sayılı 'Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarını Koruma Kanun' yönetmeliği kurallarına uyulmalıdır. Bu yönetmelik ülkemizde uyulacak ıslah politikasını belirler. Ancak bu yönetmelik ıslahçı haklarından yararlanabilmek için yeterli değildir. Upov Uluslararası Yeni Bitki Çeşitlerini Koruma Birliği Sözleşmesi uygulanmalı ve Upov'a kayıt olunmalıdır. Avrupa Birliği Bitki Islahçı Hakları Ajansı kurallarına uyulmalıdır" dedi.

Konferansa Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Murat Taşan Tarım Kredi Kooperatif Başkanları, İl Tarım Müdürlüğü üyeleri ve tohum firmalarının temsilcileri katıldı. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Trakya'daki Tohum Satıcıları 'Tohum Islahı' Konusunda Bilgilendirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement