Trakya'nın Dünya ile Rekabet Etmesi Amaçlanıyor - Son Dakika
Ekonomi

Trakya'nın Dünya ile Rekabet Etmesi Amaçlanıyor

Trakya\'nın Dünya ile Rekabet Etmesi Amaçlanıyor

Trakya Kalkınma Ajansının (TRAKYAKA) önderliğinde, Trakya’da üniversiteler, odalar, borsalar, organize sanayi bölgeleri ve iş dünyasından paydaşların bir araya gelerek oluşturduğu Yeni İşim Girişim projesi ile Trakya’nın girişim ve üretimde dünya ile rekabet etmesi amaçlanıyor.

17.11.2016 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trakya Kalkınma Ajansının (TRAKYAKA) önderliğinde, Trakya'da üniversiteler, odalar, borsalar, organize sanayi bölgeleri ve iş dünyasından paydaşların bir araya gelerek oluşturduğu Yeni İşim Girişim projesi ile Trakya'nın girişim ve üretimde dünya ile rekabet etmesi amaçlanıyor. TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin "Geleceğin dünyasını Trakya'da yaşatmak istiyoruz" dedi.

TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, İhlas Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, TRAKYAKA olarak Trakya'da gençleri, genç kadınları, girişimcileri bir hedef ve plan doğrultusunda geleceğe hazırlamak istediklerini belirtti.

Dünyada, artık klasik üretim modellerinin yanında farklı teknolojik üretimler de yapıldığını kaydeden Mahmut Şahin, "Dünya artık farklı bir nosyonda ilerliyor, bizim bildiğimiz klasik sanayi yatırımlarının yanında, yeni çağda artık her alanda inovasyon, her alanda girişimcilik olduğundan dolayı, biz de Trakya'yı ve bölgemizi hem Türkiye'de hem de dünyada rekabet edebilir bir seviyeye getirmek istiyoruz. Bu geleceğin dünyasını yakalama noktasında TRAKYAKA olarak paydaşlarımızla beraber, üniversiteler, odalarımız, borsalarımız, organize sanayi bölgelerimiz ve iş dünyasıyla beraber tüm paydaşlarımızla Yeni İşim Girişim adı altında bir proje hazırlamıştık. Yaklaşık iki yıldır bu devam ediyor. Geçen sene ikincisini tamamladık ve başarılı olan arkadaşlarımızı gençlerimizi Amerika'ya gönderdik, orada staj yaptılar 15 gün boyunca. Tabi biz bu işi Türkiye'de en iyi olan TEB bankasıyla yapıyoruz ve TEB Tim Girişim Evi adı altında bir de girişim evi açtık Trakya'da. Yine ayrıca kendimiz 'let's up, start up, grow up gibi farklı programlarla farklı etaplarda girişimcilerimizi alıyoruz. Bazen sıfır seviyede olan fikirleri alıyoruz, bazen orta seviyede olan girişimciler var onları alıyoruz belli bir seviyeye getiriyoruz. Bu anlamda girişimcinin neye ihtiyacı varsa, eğitimse eğitim, donanımsa donanım bundan sonrasında 'benim bir fikrim var belli bir aşamaya geldim ama yatırıma ihtiyacım var' diyorsa eş finansman noktasında biz onun ihtiyacı olan kısmını, 'bize projeni sun, kalan kısmını eş finansman istiyorsan biz yardımcı olalım' diyoruz. Hayır ben kredi kullanmak istiyorum diyorsanız, anlaştığımız bankalarla, sanki büyük yatırımmış gibi, küçük yatırımcılarımızı da düşük faiz ve uzun vadeli yatırımlar noktasında kredi sağlama imkanımız var. Bu noktada girişimcimizin istiyoruz ki fikri olsun, gerisini de biz, teknik anlamda, eğitim anlamında, parasal konularda, biz onlara yardımcı oluyoruz. Bu şekilde bir ekosistem oluşturmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"Türkiye'de ilk defa Trakya'da"

Yeni İşim Girişim projesinin Türkiye'de ilk defa yapıldığını anlatan Mahmut Şahin, "Türkiye'de ilk defa, hem bölgesel anlamda, hem de bütün paydaşların yani üniversitelerin, borsaların, iş dünyasının bir araya gelerek, Kalkınma Ajansının üst yapı olarak bunlara yardım ettiği, yönlendirdiği bir ekosistem oluşturmaya çalışıyoruz. Tabi, Türkiye'de ilk defa uygulanan bir sistem. Uzun yıllara sari olacak bir şey, belki 3-5 yıl sonra bunların meyvelerini almaya başlayacağız. Ama adı üzerinde Kalkınma Ajansıyız, kalkınmanın da uzun vadeli perspektifi olması gerektiğini, planlar yapılması gerektiğini ve sabırla bu işin üzerine gidilmesi gerektiğini biliyoruz. Girişimcilikte Türkiye'de yeni yeni gelişen bir sistem, biz en baştan dedik ki, tesadüfler ile değil de baştan planlayarak, programlayarak ve bütün paydaşları bir araya getirerek bir üst yapı kurarak bunu uzun vadede Trakya bölgesinde yapalım dedik" ifadelerini kullandı.

"Neden, Trakya gençleri milyon dolarlık şirketler kuramasın?"

TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, dünyada bir çok genç insanın girişimcilik ile milyon dolarlık şirketler kurabildiğini, Trakya'da benzerlerinin olabilmesi için çalıştıklarını söyleyerek, "Klasik üretimlerde üç yıl, beş yıl bir işletme kuruyorsunuz, daha sonra onu büyütmeye çalışıyorsunuz, belli bir seviyeye getiriyorsunuz. Ama artık günümüz dünyasında kurduğunuz teknolojik şirketle veya farklı alanlardaki bir yazılım şirketiyle veya ürettiğiniz katma değeri yüksek bir ürünle, bir buluşla, farklı tasarımlarla bir yıl içinde, 3-5 yıl içinde gençlerimizde milyon dolarlık şirketler olabiliyorlar. Bunun örnekleri var yemeksepeti.com gibi, gittigidiyor.com gibi veya farklı alanlarda katma değerli işler yapan firmalar var, marka oluşturanlar var ve tüm Türkiye'de ve dünyada biliniyor. Madem bunlar oluyor, hem Türkiye'de hem dünyada, neden Trakya'da gençlerimiz bundan istifade etmesin, yararlanmasın ve böyle insanlar olmasın. Amacımız bu olan şeyleri, Trakya'da da oluşturmak ve bu insanlar vasıtasıyla rol model olma noktasında geleceğin dünyasını Trakya'da da yaşatmak istiyoruz" ifadelerini kaydetti. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Trakya'nın Dünya ile Rekabet Etmesi Amaçlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement