Trakya Roman Çalıştayı - Son Dakika
Yerel

Trakya Roman Çalıştayı

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, "Hepimiz Hazreti Havva ve Hazreti Adem'in torunlarıyız. Roman, Türk, Kürt, İngiliz, Makedonyalı veya Bulgar'ı ayırmıyoruz.

21.02.2015 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, "Hepimiz Hazreti Havva ve Hazreti Adem'in torunlarıyız. Roman, Türk, Kürt, İngiliz, Makedonyalı veya Bulgar'ı ayırmıyoruz. Hepimiz onların torunlarıyız ve iftihar ediyoruz" dedi.

Şahin, Trakya Kalkınma Ajansı'nca Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi Senato Toplantı Salonu'nda düzenlenen çalıştayda, devletin Romanlar konusunda özellikle 8 yıldır üzerine düşen görevi yerine getirdiğini söyledi.

Romanlara ilişkin yapılan çalışmalara at gözlüğüyle bakılmaması gerektiğini belirten Şahin, " Türkiye'deki Roman nüfusu oldukça fazla. İl merkezi ve ilçelerde toplam 65 bin Roman vatandaşı yaşıyor. Yani Edirne'de her yedi kişiden biri Romandır" diye konuştu.

Türkiye'de 500 binin üzerine Roman olduğunu aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Biz hepimiz Hazreti Havva ve Hazreti Adem'in torunlarıyız. Roman, Türk, Kürt, İngiliz, Makedonyalı veya Bulgar'ı ayırmıyoruz. Hepimiz onların torunlarıyız ve iftihar ediyoruz. Çünkü Allah bizi en güzel yaratık olarak yaratmış. Öte yandan, Romanlar'a ilişkin yapılan çalışmalar kapsamında Trakya Üniversitesi'nde Roman Dili ve Kültürü'nü araştırma enstitüsü kuruldu. Bu onlara verilen değerin göstergesidir. Ülkemizde Çerkez ya da Abaza araştırma merkezi var mı, yok. Romanların eğitimine önem veriyoruz. Okuma yazma oranına Romanların katılımı düşük. Çocuk eğitime başlıyor liseye geldiğinde devamsızlık yaparak okula gitmiyor. İşte orada biz bunun takibini yaparak, okula devamı yerine getiriyoruz."

Şahin, Romanların eğitim ve ekonomik yetersizliğinin başta gelen sorunlardan olduğunu ve bu sorunlara yönelik çeşitli çözümler ortaya koyduklarını söyledi.

Erken yaşta evliliğin önlenmesi için çalışma yapıldığını anlatan Şahin, "Çocuk yaşta düğün yapılıyor. Artık buna bir çözüm bulunacak. Romanların toplumsal hayata daha etkili katılması için güzel çalışmalar yapılıyor. Devletimiz Romanlara önem veriyor" diye konuştu.

Şahin, Roman mahallelerinde Kur'an kursu açtıklarını ve ilerleyen etkinliklerde noter huzurunda seçimle Roman vatandaşları hacca da gönderebileceklerini dile getirdi.

-"İnsanları kategorize etmiyoruz"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise insanları kategorize etmediklerini ve ayırmadıklarını söyledi.

Sosyo ekonomik, ekonomik ve gelişmişlik düzeyin eşitsizliğinden insanlar arasında kategorilerin oluştuğunu ifade eden Gürkan, sözlerine şöyle devam etti:

"Benim belediye meclis üyem kendi ifade ettiği için söylüyorum, Roman nüfusu fazla. Nedense Romanları seçim zamanı çok hatırlıyoruz. Seçim zamanları çalıştaylar, toplantılar ve konferanslar oluyor. Bunlar bitiyor sonra bu toplum ilin valisi ve belediye başkanıyla baş başa kalıyor. Bu bir siyasi konuşma değil, kimse bunda bir siyasi malzeme aramasın. Sadece gerçekleri konuşuyoruz. Karnı aç adam eğitim düşünmez. Aç adam bu kızan okuyacak mı, okumayacak mı, büyüyecek mi, adam mı olacak, bunları düşünmez, düşünemez."

Gürkan, Romanların eğitim ve ekonomik konularda sorunlarının olduğunu ve ellerinden geldiğince onlara yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydetti.

Trakya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Süleyman Pişkin ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin'in de konuşma yaptığı çalıştaya,  Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli Roman derneklerinin temsilcileri ve üyeleri katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Trakya Roman Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement