Transdinyester Müzakereleri Ertelendi - Son Dakika
Güncel

Transdinyester Müzakereleri Ertelendi

AGİT, 17 18 Temmuz'da Viyana'da yapılması öngörülen Transdinyester görüşmelerinin 11 12 Eylül'e ertelendiğini duyurdu.

02.07.2014 17:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Transdinyester Çözüm Süreci Özel Temsilcisi Büyükelçi Radojko Bogojeviç, 17-18 Temmuz'da Viyana'da yapılması öngörülen Transdinyester görüşmelerinin 11-12 Eylül'e ertelendiğini açıkladı.

Bogojeviç, yaptığı yazılı açıklamada, Moldova'nın başkenti Kişinev ve Transdinyester'in başkenti Tiraspol'u ziyaret ettiğini, Transdinyester Başmüzakerecisi Nina Shtanski ve Moldova Başbakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Eugen Carpov ile ayrı ayrı görüştüğünü bildirdi.

Transdinyester sorununun çözümü için yürütülen 5+2 formatındaki müzakerelerin düzenli yapılmasının önemine işaret eden Bogojeviç, 17-18 Temmuz'da Viyana'da yapılması öngörülen üçüncü tur müzakerelerin 11-12 Eylül'e ertelendiğini duyurdu.

Müzakerelerin neden ertelendiği konusunda bilgi vermeyen Bogojeviç, tarafların sorunların çözümü için zamanı iyi kullanmalarını umduğunu söyledi.

Bogojeviç, "Moldova'da Latin harfleriyle eğitim veren okullar, eğitim dokümanlarının yasallığı, Transdinyester tarafından kontrol edilen bölgelerde Moldovalı çiftçilerin kullandığı tarlalar sorunu... Bu sorunları politize etmeye gerek yok. Çocukların, öğrencilerin, çiftçilerin ve ailelerin çıkarları her şeyden öncedir" ifadesini kullandı.

Bogojeviç, taraflara her zaman yardımcı olmaya hazır olduklarını belirtti.

Daha önce de 10-11 Nisan'da yapılması öngörülen ikinci tur müzakerelerin ertelendiği duyurulmuş ve bu müzakereler 5-6 Haziran'da Viyana'da gerçekleştirilmişti. Transdinyester sorununun çözümüne ilişkin birinci tur müzakereler 27- 28 Şubat'ta Viyana'da yapılmıştı.

AGİT bünyesinde 5+2 formatında gerçekleştirilen müzakerelere, Transdinyester, Moldova, Rusya, Ukrayna, ABD (5) ile AGİT ve AB (2) temsilcileri katılıyor.

Transdinyester sorunu

Moldova içinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester'in, kendi siyasi yapısı, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi bulunuyor. Transdinyester, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi hiçbir devlet tarafından tanınmıyor.

Transdinyester, Aralık 1990'da referandum yaparak bağımsız bir devlet olduğunu ilan etti. Bağımsızlık ilanından sonra Moldova ile Transdinyester arasında ilk silahlı çatışmalar başladı. Taraflar arasında 22 Temmuz 1992'de ateşkes imzalandı.

Moldova ile Transdinyester arasında 1993'te başlayan çözüm görüşmeleri sürüyor. Moldova, Transdinyester'in kendi toprakları olarak kabul edilmesini, Transdinyester ise ayrı bir devlet olarak tanınmak istiyor. - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Transdinyester Müzakereleri Ertelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement