Trenlere Yerli Teker Geliyor - Son Dakika
Yerel

Trenlere Yerli Teker Geliyor

MKE Kurumu, Türkiye'de ilk kez yerli tren ve raylı sistem tekerlerini üreterek, yılda yaklaşık 100 milyon dolarlık ithalatın önüne geçeceğini belirtti.

02.08.2012 12:00  Güncelleme: 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tevfik Işık - Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu, Türkiye'de ilk kez yerli tren ve raylı sistem tekerlerini üreterek, yılda yaklaşık 100 milyon dolarlık ithalatın önüne geçecek.

Devlet Demir Yolları (TCDD) ile MKE Kurumu arasında teker üretimini öngören protokol imzalandı. Bu protokole göre, TCDD'nin çeken ve çekilen araçlarında kullanılmak üzere yıllık ortalama 12 bin 500 adet monoblok tekerlek ve 4 bin adet tekerlek takımı MKE tarafından üretilecek.

MKE'nin Kırıkkale'de kurulu Ağır Silah ve Çelik Fabrikası Müdürü Faruk Yenal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TCDD ile MKE arasında imzalanan protokol gereği hayata geçirilecek "Mono Blok Tekerlek ve Tekerlek Takımları Projesi" için ihale çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Proje ihalesinin gelecek yıl yapılmasının planlandığını belirten Yenal, şu bilgileri verdi:

"TCDD ile MKE arasında yapılan protokol gereği, yurt dışından ithal edilen çeken ve çekilen vagonlara ait tekerler artık Türkiye'de üretilecek. Tekerlerin malzemesi ve işlemesi Türkiye'de yapılacak. TCDD'nin gerek hızlı tren, gerek katar trenlerinde bu tekerler kullanılacak. Yıllık 100 bin adet teker üretilmek üzere proje hazırlandı. İnşallah 2013 yılı içinde ihalesi yapılacak. Tren tekerlerinin tamamı ithal ediliyor. Bu kapsamda yılda yaklaşık 100 milyon dolarlık ithalat yapılıyor. Bu proje sayesinde döviz çıktısı önlenecek."

Sadece TCDD'nin kullandığı yolcu ve yük trenlerinin değil, proje kapsamında belediyelerin kullandığı raylı sistemlerin tekerlerinin de Türkiye'de üretileceğini vurgulayan Yenal, bunun için yaklaşık 350 milyon liralık yatırım hedeflendiğini kaydetti.

Üretime 2017'de başlanmasının planlandığını ifade eden Yenal, proje kapsamında MKE Ağır Çelik ve Silah Fabrikası'nda kurulacak yeni ünitelerde 9 cins teker ve 3 cins aks mili üretimi yapılacağını sözlerine ekledi.

Yayıncı: Şükran Yücel - KAYSERİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Trenlere Yerli Teker Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement