Trilyonluk Türk Eserleri İngiltere'de Satışa Çıkıyor - Son Dakika
Güncel

Trilyonluk Türk Eserleri İngiltere'de Satışa Çıkıyor

Dünyanın en önemli müzayede salonlarından Sotheby's ilk kez düzenleyeceği Türk İslam Sanatı Haftası kapsamında 600'dan fazla eseri satışa sunacak.

20.04.2012 22:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın en önemli müzayede salonlarından Sotheby's ilk kez düzenleyeceği Türk İslam Sanatı Haftası kapsamında 600'dan fazla eseri satışa sunacak.

İngiltere'nin başkenti Londra'da 24-26 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek müzayedede tamamı modern Türk ve İslam eserlerinden oluşan koleksiyondan 2.5 milyon sterlin ( yaklaşık 7 trilyon )satış bekleniyor.

2009 yılından bu yana Sotheby's?in düzenlediği çağdaş Türk sanatı müzayedesi bu yıl ilk kez düzenlenen Türk İslam Eserleri Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek.

Hafta kapsamında geniş bir Osmanlı koleksiyonunun yanısıra oryantelist eserler ve çağdaş Türk sanatı koleksiyonu da meraklıları için satışa sunulacak.

26 Nisan'da düzenlenecek modern Türk sanatı müzayedesinde 21. yüzyılın en önemli çağdaş sanatçılarından Nejat Devrim'in soyut komposizyonu ile Taner Ceylan'ın 'Cage of Flesh' isimli çalışması öne çıkıyor.

'Nejat Devrim'in tablosuna bir trilyon'

Devrim'in 1952 yılında tamamladığı eseri 350 bin sterlinden ( yaklaşık bir trilyon TL), Ceylan'ın fotorealist çalışmasının da 150 bin (yaklaşık 430 milyar TL )sterlinden satılması bekleniyor.

Müzayede salonununun çağdaş Türk eserlerinden sorumlu müdürü Elif Bayoğlu, DHA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl nisan ayında düzenledikleri çağdaş Türk sanatı ve İslam eserleri satışına bu yıl oryantalist eserleri de ekleyerek bu haftayı Türk İslam eserleri Haftası olarak gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Bayoğlu şöyle konuştu: 'Bu sene diğerlerinden farklı olarak Türk ve İslam eserleri müzayedesine oryantalist koleksiyonunu da kattık. Ayrıca çok önemli bir Osmanlı eserleri koleksiyonumuz var. Toplam dört müzayede de Türk İslam Eserleri Haftası'nı oluşturuyor. Bu dört alan benzer koleksiyonlar olduğu bu şekilde bir tema altında toplamayı uygun gördük.'

'Osmanlı sanatına ilgi büyük'

Üç gün sürecek müzayedede, 650'nin üzerinde eserin satışa sunulacağını belirten Bayoğlu, şöyle devam etti: 'İngilizlerin yanısıra uluslararası koleksiyoncuların da satışa büyük ilgi gösterdiğini söyleyebiliriz. Ortadoğu, Avrupa, Amerika ve tabiki Türkiye'den büyük bir ilgi var. Bunun en büyük nedeni Osmanlı sanatını da göz önünde bulundurursanız Osmanlı sanatı, yıllardır yurt dışında merakla toplanan eserlerin bulunduğu bir alan. Çağdaş Türk sanatı için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Özellikle Türk koleksiyonerlerin ilgisi haricinde yurdışındaki koleksiyoncular da modern Türk sanatına oldukça ilgili. Bunun en önde gelen nedenlerinden bir tanesi çağdaş Türk sanatının sadece Türkiye'de değil; uluslararası alanda da kendini kanıtlamış bir sanat olması.'

Müzayedede Taner Ceylan ve Nejat Devrim'in yanısıra, Mubin Orhon, Burhan Doğançay, Canan Tolon ve Azade Köker gibi çağdaş Türk sanatçılarının 90'a yakın eseri satışa sunulacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Trilyonluk Türk Eserleri İngiltere'de Satışa Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement