TSK Mayın Temizledi, 331 Bin Ağaç Dikti - Son Dakika
Güncel

TSK Mayın Temizledi, 331 Bin Ağaç Dikti

Genelkurmay Başkanlığı, mayınlı arazilerin temizlenmesi çalışmalarının Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sürdürüldüğünü bildirdi.

03.04.2014 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genelkurmay Başkanlığı, mayınlı arazilerin temizlenmesi çalışmalarının Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sürdürüldüğünü bildirdi.

Genelkurmay, 2013 yılında meydana gelen "Çevre ve Doğa Koruma Faaliyetleri"ne ilişkin bir açıklama yaptı. Genelkurmay Başkanlığının 26 Ocak 1998 tarihli Direktifi çerçevesinde, TSK Birlikleri tarafından mayın döşenmesine son verilmiş ve mayın temizliği faaliyetlerine başlandığı belirtilen açıklamada, Türkiye'nin, Anti Personel Kara Mayın (APKM) kullanımını, stoklanmasını, üretimini ve transferini yasaklayan Ottava Sözleşmesi'ne 1 Mart 2004 tarihinde taraf olduğu bildirildi.

Ottova Sözleşmesi kapsamında depolanan mayınlar imha edildi. Döşenmiş mayınların temizlenme faaliyetlerinin ise sürdüğü belirtildi. Yurt içinde bulunan mayınlı alanların temizliği belirlenen öncelikler doğrultusunda TSK Birlikleri vasıtası gerçekleştiriliyor. Suriye sınırında, bulunan mayınlı alanların temizliği 5903 sayılı Kanun kapsamında MSB koordinatörlüğünde yapılıyor. Ermenistan, İran ve Irak sınırında, bulunan mayınlı alanların temizliği ise AB Entegre Sınır Yönetimi Projesi kapsamında İçişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülüyor.

-TSK GEÇEN YIL 331 BİN AĞAÇ DİKTİ-

Genelkurmay Başkanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında imzalanan protokol uyarınca TSK birlik, karargâh ve kurumları tarafından 2013 yılında 1 milyon 225 bin metrekare alanın teraslandığı, çoğunluğu çam, akasya, selvi, sedir ve akçaağaç olmak üzere, toplam 331 bin 63 adet fidan dikilerek, 2 milyon metrekareye yakın alanın ağaçlandırıldığı bildirildi.

-DOĞAL AFETLERDEKİ KURTARMA ÇALIŞMALARI-

Genelkurmay Başkanlığı, Marmara bölgesinde 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen deprem felaketi neticesinde, Genelkurmay tarafından deprem, yangın, sel, çığ, toprak kaymaları, kaybolmalar ve büyük kazalar gibi doğal, teknolojik ve insan kaynaklı her türlü afette yurt içinde ve yurt dışında arama kurtarma faaliyeti icra etmek üzere TSK Doğal Afetler Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı kurulduğunu hatırlattı. Birimin genel ve uluslararası standartlarda teçhiz edildiğini kaydeden Genelkurmay, Doğal Afetler Arama Kurtarma Taburu'nin kurulduğu tarihten itibaren yurt içi ve yurt dışında her türlü afet ortamında arama kurtarma görevlerini başarı ile yerine getirdiğini ve bu görevler neticesinde 236 kazazedeyi kurtararak en yakın sağlık kuruluşuna sevk ettiğini belirtti.

21-27 Ağustos 2013 tarihleri arasında, Trabzon ili Yomra ilçesi Özdil Beldesi Taşdelen Köyü Yomra deresinde 1 şahsın sele kapılarak kaybolması olayında Jandarma Afet Arama Kurtarma Timi (11 Personel) ve 5 Dalgıç ile afet arama kurtarma görevi icra edildiği kaydedildi.

Genelkurmay ayrıca 2013 yılı içerisinde, biri İstanbul, üçü İzmir bölgesinde olmak üzere toplam dört adet orman yangınına müdahale edildiğini bildirdi. Karadeniz Ereğli, Bartın ve İzmir bölgesinde personele "Orman Yangınlarına Karşı Müdahale Eğitimi" yapıldı.

Kaynak: ANKA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement