Tskb'den Düşük Karbonlu Üretim İçin Özel Sektöre Destek - Son Dakika
Güncel

Tskb'den Düşük Karbonlu Üretim İçin Özel Sektöre Destek

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Mühendislik Müdürü Hülya Kurt, yenilenebilir enerji, çevre, enerji ve kaynak verimliliği ile sürdürülebilir turizm alanlarına sağladıkları desteklerle sektörde öncü olmaya devam ettiklerini belirterek, "Sadece standartlarla yetinmiyoruz.

28.03.2015 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Mühendislik Müdürü Hülya Kurt, yenilenebilir enerji, çevre, enerji ve kaynak verimliliği ile sürdürülebilir turizm alanlarına sağladıkları desteklerle sektörde öncü olmaya devam ettiklerini belirterek, "Sadece standartlarla yetinmiyoruz. Örneğin, bu yıl yeni yıl hediyesi olarak tüm paydaşlarımızın bir yıllık bireysel karbon ayak izini sıfırladık" dedi.

TSKB'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin ev sahipliğinde 2 Nisan ile 3 Nisan tarihlerinde düzenlenen II. İstanbul Karbon Zirvesi'nde geri sayım başlarken, sektörün en büyük destekçileri de çevre duyarlılığı farkındalığının artması adına önemli projeleri hayata geçirmeye devam ediyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TSKB Mühendislik Müdürü Kurt, Türkiye'nin ilk özel kalkınma ve yatırım bankası olarak sadece ekonomik alanlarda değil, toplumun geleceğini ilgilendiren konularda da sorumluluklar üstlendiklerini kaydetti.

Türkiye'de özel sektörün düşük karbonlu ve daha verimli bir üretim düzeyine geçişi için finansal destek ve teknik danışmanlık sağladıklarını belirten Kurt, şunları aktardı:

"Türk iş dünyasının sürdürülebilirlik temalı yatırımlarına sağladığımız desteğin yanı sıra global sürdürülebilirlik kriterlerini tüm bankacılık süreçlerimize ve içsel faaliyetlerimize de başarıyla entegre ediyoruz. TSKB olarak yenilenebilir enerji, çevre, enerji ve kaynak verimliliği ile sürdürülebilir turizm alanlarına sağladığımız finansman desteğimiz toplam kredi portföyümüzün içinde yüzde 52 gibi oldukça önemli bir paya denk geliyor. TSKB'nin bu alanda sağladığı finansman desteğiyle iş dünyasının karbondioksit salımında yıllık 7,2 milyon ton azaltım elde ediliyor."

Kurt, 2008 yılından itibaren karbon-nötr bankacılık yapmaya başlayarak Türk finans sektöründe bir ilke imza attıklarını ifade ederek, "Türkiye'nin ilk karbon-nötr bankası olmamızın yanında tüm hizmet binalarımızda yüzde 100 temiz enerji kullanıyoruz. Banka olarak karbon ayak izimizi düzenli olarak ölçüyor ve sıfırlıyoruz. 2005 yılından bu yana karbordioksit salımını yüzde 40 azaltıyor, yüzde 27 daha az kağıt, yüzde 32 daha az su, yüzde 25 daha az elektrik ve yüzde 32 daha az doğalgaz tüketiyoruz. Ayrıca sadece kendi adımıza önlemlerle yetinmeyerek iş dünyasının düşük karbon ekonomisine geçişinde yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, kaynak verimliliği kredileriyle öncülük ediyoruz. Bugüne kadar 100'ü aşkın temiz enerji projesine kaynak ayırdık ve ülkemizin yenilenebilir enerji kapasitesinin yaklaşık yüzde 14'üne denk gelen 3 bin 500 megavatlık kurulu gücün hayata geçmesini sağladık" değerlendirmesinde bulundu.

Toplumsal bir farkındalık oluşturabilmek adına TSKB olarak farklı enstrümanlar kullandıklarını anlatan Kurt, bu yıl yeni yıl hediyesi olarak tüm paydaşlarının bir yıllık bireysel karbon ayak izini silme işlemini gerçekleştirdiklerini, geçen yıl ise İKSV tarafından düzenlenen İstanbul Müzik Festivali'nde sponsor olduğumuz konser çerçevesinde konsere katılan konukların ve sanatçıların ulaşımlarından kaynaklanan karbon salımlarını sıfırladıklarını kaydetti.

Kurt, ayrıca 2012 yılından bu yana üniversite öğrencilerine yönelik sürdürülebilirlik alanında ilk okuryazarlık programı olan "Sürdürülebilirlik Atölyeleri"ni düzenlediklerini ve böylece atölyeler kapsamında düşük karbon ekonomisini geleceğe taşıyacak adımlar attıklarını belirterek, "Enerji verimliliği bilincini aktarmayı hedefleyen 'www.tskbenerjiverimliligi.com' ve Türkiye'nin en kapsamlı çevre portali olan 'www.cevreciyiz.com' ile iş dünyasında ve toplumun geniş kesimlerinde farkındalık artırıcı yayınlarımıza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tskb'den Düşük Karbonlu Üretim İçin Özel Sektöre Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement