Tsyd 52. Yıl Sporun Zirvesi Semineri - Son Dakika
Yerel

Tsyd 52. Yıl Sporun Zirvesi Semineri

Tsyd 52. Yıl Sporun Zirvesi Semineri

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, e-bilet sistemine sahip çıkılması ve sistemin oturması için çabayı gösterilmesinin "bu kartla tribünler fişleniyor" kaygısından daha önemli olduğunu söyledi.

14.01.2015 12:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, e-bilet sistemine sahip çıkılması ve sistemin oturması için çabayı gösterilmesinin "bu kartla tribünler fişleniyor" kaygısından daha önemli olduğunu söyledi.

Belek'teki Gloria Golf Resort Hotel'de Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) tarafından düzenlenen 52. Yıl Sporun Zirvesi Semineri'nin "e-bilet ve Passolig" başlıklı ilk oturumunda konuşan Baykan, 2011'de yürürlüğe giren 6222 sayılı yasanın bir maddesi olan "e-bilet"in 3 yıllık gecikmeyle 2014 Nisan'da uygulamaya konulduğunu kaydetti.

Kanunun çıkma aşamasında her kesimin destek verdiğini ancak e-bilet uygulamasına geçme aşamasında bu desteğin kaybolduğunu anlatan Baykan, kart sayısının 700 binleri aşmasına rağmen başlangıçta yaşanan teknik aksaklıkların bu rakamın bir milyonu geçmesini engellediğini belirtti.

Baykan, 2013-2014 sezonunda Süper Lig'de ortalama seyirci adedinin 101 bin olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Seyirci adedi bu sezonun ilk 16 haftasında 55 binleri buldu. Başlangıçta 40 binlerden bu noktaya gelindi, artan bir ivme var. Sporun paydaşları olarak e-bilet sistemine sahip çıkmak, sistemin oturması için elimizden gelen çabayı göstermek, bu kartla tribünler fişleniyor kaygısından çok daha önemli. Yavaş yavaş hizmete girmeye başlayan statlarla seyirci sayısı da artacak."

Seyirci sayısı konusunda PTT 1. Lig'de tablonun daha kötü olduğunu kaydeden Baykan, Süper Lig'de izleyici sayısı yüzde 50 düşerken, PTT 1. Lig'de ise 3'te 2 oranında eksildiğini söyledi.

Baykan, taraftar sayısının azlığının tamamen passolige bağlanmasının sisteme haksızlık olacağını belirterek, Konya Büyükşehir Belediyesi Torku Arena gibi yeni tamamlanacak her stattaki seyirci sayısının sistem açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.

-Faruk Öksüz

Türkiye Futbol Federasyonu Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Öksüz ise "e-bilet" uygulamasının kulüplere getirdiği mali yükümlülüğünün passolig kartının pazarlamasıyla kaldırıldığını söyledi.

E-bilet uygulamasıyla daha önceki gibi kağıt biletlerin elde ele değişmesinin ortadan kalktığını kaydeden Öksüz, başkasının passolig kartını kullanmaya çalışmanın 1-4 yıl arasında hapis cezasıyla sonuçlanabileceğini belirtti.

Öksüz, 715 bin kart sayısına ulaşıldığını hatırlatarak, bu sayının ikinci yarıda daha fazla artacağını belirterek, tribün cezalarının geçen seneye göre yaklaşık yüzde 40 düştüğünü sözlerine ekledi.

-Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Konya'nın spor şehri olması için bir çok yatırım yaptıklarını belirterek, bu projelerden bahsetti.

Konya'yı sporla yaşayan değil, sporu yaşatan bir şehir yapmaya çalıştıklarını kaydeden Akyürek, Konya'nın fair play kenti olması için de çaba gösterdiklerini ifade etti.

Akyürek, Konya'nın da Anadolu'nun şampiyon şehirlerinden biri olması için gayret gösterdiklerini belirterek, "Passolig'de 61 bini geçtik, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'a yakın seviyedeyiz ve Anadolu'da lider durumdayız. Passolig'in yüzde 10'u Konya'da satıldı, 100 bini hedefliyoruz" diye konuştu.

-Passolig Genel Müdürü Gündoğan

Passolig Genel Müdürü Özgür Gündoğan ise elektronik biletin sporda yeni bir kavram olduğunu ancak başka alanlarda yıllardır kullanıldığını kaydetti.

Önceki bilet sisteminin çağdışı olduğunu savunan Gündoğan, mevcut işleyişin aksamadığını ve hızlandığını belirtti.

Gündoğan, bir soru üzerine Ülker'in Türk sporundaki şiddet ve düzensizlikten dolayı sponsorluktan çekildiğini, Ülker'in passolig sisteminin biraz daha esnek olmasını savunduğunu ifade etti.

Gündoğan, Passolig'in Türk futbolundan kaçan sponsorları geri getirmeyi ve sponsorları destekleyen bir sistem olduğunu söyledi.

Maç günleri kart satışının olmamasıyla ilgili bir soru üzerine Gündoğan, şöyle konuştu:

"Ağustos ayında 130 bin olan kart sayısı 720 bine ulaştı. 4 aylık dönemde 600 bin kartlanma oldu. Emniyet maç günü kart satışı yaparsanız, yaşanacak yoğunluk nedeniyle kavgalar olabileceğini söyledi. Biz maç günleri de değişik noktalarda kart başvurusu alıyoruz ve geçici kartla taraftarlar stada girebiliyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tsyd 52. Yıl Sporun Zirvesi Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement