Ttk'da Her Gün 7 Bin 500 Madenci Asansörlerle Naklediliyor - Son Dakika
Güncel

Ttk'da Her Gün 7 Bin 500 Madenci Asansörlerle Naklediliyor

Ttk\'da Her Gün 7 Bin 500 Madenci Asansörlerle Naklediliyor

İstanbul Mecidiyeköy'deki rezidans inşaatında 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan kaza, ülkedeki asansörlerin güvenliği konusunu gündeme getirirken, Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) her gün 7 bin 500 maden işçisi yerin metrelerce altına 50-80 kişilik asansörlerle taşınıyor.

09.09.2014 16:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Mecidiyeköy'deki rezidans inşaatında 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan kaza, ülkedeki asansörlerin güvenliği konusunu gündeme getirirken, Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) her gün 7 bin 500 maden işçisi yerin metrelerce altına 50-80 kişilik asansörlerle taşınıyor. Kurumun can damarı durumundaki asansörlerin, günlük, haftalık ve aylık bakım ve kontrolleri yapılıyor.

TTK'nın Üzülmez, Kozlu, Karadon, Amasra ve Armutçuk Müessese Müdürlükleri'ndeki maden ocaklarında 3 vardiya halinde çalışan toplam 7 bin 500 işçi, yerin metrelerce altındaki kömür damarlarına, her gün iki kafesten oluşan 50 ve 80 kişilik asansörlerle naklediliyor. Bazı ocaklarda yerin 650-700 metre derinliklerine kadar inen asansörler, bilgisayar sisteminde kameralar aracılığıyla takip ediliyor. İşçilerin sevkinde kullanılan asansörlerle aynı zamanda üretilen kömürler vagonlar aracılığıyla çıkarılırken, malzeme  de taşınıyor.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, 1848'den bu yana üretim yapan TTK bünyesindeki asansörlerde şimdiye kadar bir kazaya şahit olunmadığını söyledi. Tutkun, asansörlerin günlük, haftalık ve aylık olarak uzman ekipler tarafından kontrolleri ile bakımlarının yapıldığını kaydetti. TTK'nın, iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda son derece hassas olduğunu vurgulayan Tutkun, şöyle konuştu:

"Kuyu kafesleriyle ilgili kuyu baş mühendisliklerimiz, tecrübeli makine mühendisi arkadaşlarımız var. Üretilen kömür ve işçi naklini kafeslerde yaptığımız için kurum son derece hassas. İstanbul'da rezidans inşaatında yaşanan asansör kazası burada olmaz. İstanbul'daki olay iş kazası değil iş cinayetidir. Kuyu sahasındaki arkadaşlarımız günlük kuyuların halat ve diğer sistemleri kontrol ederler. Günlük elektrik ve mekanik kontrolünü yaparlar. Asansörleri çeken çelik halatların incelip incelmediğini araştırmak için aylık kontroller yapılır. Şuana kadar kurumda bir kafes kazası yaşanmadı." - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ttk'da Her Gün 7 Bin 500 Madenci Asansörlerle Naklediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement