TÜDEF Genel Başkanı Atak Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

TÜDEF Genel Başkanı Atak Açıklaması

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Hasan Atak, "Elektriğe yapılan zam oranı yüzde 6,8 olarak açıklansa da gizli zam yapılmıştır.

30.01.2016 13:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Hasan Atak, "Elektriğe yapılan zam oranı yüzde 6,8 olarak açıklansa da gizli zam yapılmıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu konuda halkı bilinçlendirecek bir açıklama yapmalıdır" dedi.

Atak, Eskişehir Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Şube Başkanı Sülahi Özalp ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, son dönemde vatandaşlara yüklü miktarda elektrik faturası geldiğini söyledi.

Fatura detaylarının, dağıtım bedellerinin, iletim bedellerinin ve birçok kalemde kesilen ücretlerin içeriğinin tam olarak açıklanması gerektiğini ifade eden Atak, şunları kaydetti:

"Elektriğe yapılan zam oranı yüzde 6,8 olarak açıklansa da gizli zam yapılmıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu konuda halkı bilinçlendirecek bir açıklama yapmalıdır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik fiyatlarını 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle 6,8 oranında artırdığını açıkladı. Yapılan bu artış, elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken zorunlu yatırım ve işletme giderleri, iletim yatırım ihtiyacı ve enerji maliyetlerindeki artış sebebi olarak açıklamıştır. Ancak son faturalarda zammın yüzde 6,8 değil, yüzde 40 ile yüzde 60 oranlarında olduğunu gösteriyor. Bunun en büyük sebebi, faturalar yoluyla tahsil edilen 6 kalemin miktarının net olarak tespit edilemeyecek şekilde artırılmış olmasıdır."

Atak, faturaların incelendiğinde enerji maliyetlerini içeren perakende enerji bedelindeki artışın yüzde 3,7 olduğunu dile getirerek "Dağıtım bedeli adı altındaki kalemde artışın yüzde 10'u aşmış olduğunu görüyoruz. Bunun yanı sıra geçmişte faturalar yoluyla kayıp ve kaçak bedeli, iletim bedeli, sayaç okuma bedeli gibi ücretlerin de 'dağıtım bedeli' adı altında tek bir torbaya konduğu, böylece vatandaşın cebinden toplamda yılda en az 1,8 milyar lira çıkmasına neden olduğu görülmektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu hususta uygulanan gerçek zammı açıklamalıdır" diye konuştu.

TÜKODER Şube Başkanı Sülahi Özalp ise yaşanan durumun vatandaşın bilgi edinme hakkını ihlal etmek olduğunu vurgulayarak, "Bu durum enerji piyasasının şeffaflık ilkesine aykırıdır. Bizler tüketici örgütleri olarak bütün hukuki yollara başvurarak söz konusu zamların geri çekilmesi için gerekli girişimleri yapacağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TÜDEF Genel Başkanı Atak Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement