Tüdemsaş, 75 Yılda 21 Bini Aşkın Vagon Üretti - Son Dakika
Yerel

Tüdemsaş, 75 Yılda 21 Bini Aşkın Vagon Üretti

Tüdemsaş, 75 Yılda 21 Bini Aşkın Vagon Üretti

TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Koçarslan: "Şirketimizde kuruluşundan bugüne 341 bini aşkın yük vagonunun bakım onarımı ve revizyonuyla, 21 binden fazla yeni yük vagonunun üretimi gerçekleşmiştir"

22.10.2014 13:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi Anonim Şirketi (TÜDEMSAŞ) Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan, şirketlerinin kuruluşundan bugüne kadar 21 binini aşkın yük vagonu ürettiğini bildirdi.

TÜDEMSAŞ'ın kuruluşunun 75. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya gelen Koçarslan, şirketin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

"Sivas Cer Atölyesi" adıyla 1939 yılında kurulan TÜDEMSAŞ'ın, her geçen gün kendini yenilediğini ifade eden Koçarslan, "Şirketimiz yaklaşık 110 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 418 bin 626 metrekare alan üzerinde faaliyet göstermektedir. Sermayesi 180 milyon lira olup, tamamı TCDD Genel Müdürlüğüne aittir. Şirketimizde kuruluşundan bugüne 341 bini aşkın yük vagonunun bakım-onarımı ve revizyonuyla, 21 binden fazla yeni yük vagonunun üretimi gerçekleşmiştir" diye konuştu.

Koçarslan, TÜDEMSAŞ'ın, TCDD Genel Müdürlüğü ve özel sektörün ihtiyacı olan farklı tiplerdeki yük vagonlarını Uluslararası Demiryolları Birliği standartlarında ürettiğini, bu vagonların bakım-onarımını ve revizyonunu yaptığını belirtti.

TÜDEMSAŞ'ın ana kuruluşu olan TCDD'ye yönelik üretim programını her yıl artırdığını vurgulayan Koçarslan, şunları kaydetti:

"2011 yılında 400 olan vagon üretimimiz, 2012 yılında 480 olarak gerçekleşmiştir. 2013 yılında ise 475 olarak planlanan üretim programımız 630'a çıkarılmış ve yüzde 100 gerçekleşme sağlanmıştır. 2014 yılı üretim programımız, ikisi ayrı tiplerde prototip olmak üzere 5 farklı tipte 552 vagondur. Bakım-onarım ve revizyonunu yaptığımız yük vagonu sayısı 2013 yılında 2 bin 200 iken yüzde 36,8 artışla bu seneki programımız 3 bin 10 vagon olarak hedeflenmiştir. 29 çeşit yük vagonunun üretimini yapabilecek kapasitedeyiz. Bunlar arasında son dönemde yaptığımız ve ülkemizde ve Avrupa'da yaygın olarak kullanılan, 'yeni nesil yük vagonu' olarak nitelendirilen Alüminyum Kayar Duvarlı Kapaklı Yük Vagonları (Habis Vagonu, Hibbillnss Vagonu) ile Falns tipi cevher vagonu ve konteyner taşımacılığında yaygın olarak kullanılan Sgss tipi yük vagonu sayılabilir. Ayrıca Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi AŞ (TÜLOMSAŞ), Türkiye Vagon Sanayi AŞ (TÜVASAŞ) ve özel sektör firmalarıyla, TCDD'ye ait, ülke genelindeki tüm servis ve bölgelerde tamir edilen demiryolu araçlarında ihtiyaç duyulan tampon, yaprak susta, fren silindiri, fren hava hortumu gibi demiryollarında kullanılan birçok yedek parça şirketimizce üretilmektedir."

Koçarslan, TÜDEMSAŞ'ın bölge açısından en önemli hedefinin, demiryolu araçlarının alt bileşenlerinin üretimine yönelik demiryolu yan sanayinin Sivas ve çevresinde oluşturulması olduğunu ifade ederek, "Bölgemizden başlamak üzere ülke genelinde böyle bir yan sanayinin oluşması, ülkemizin 2023 demiryolu hedefleri açısından oldukça önemlidir. Bu yan sanayinin oluşup, bunun içinde yer alan özel sektör kuruluşlarının zamanla çoğaltılması, gelecekte küresel demiryolu sektörü içinde ülkemizin daha etkin yer alması anlamına gelmektedir" diye konuştu.

Yıldıray Koçarslan, TÜDEMSAŞ'ta bin 291 personelin çalıştığını, taşeron işçiler ve şirketten ihale yoluyla iş alan firmalarda çalışanlarla bu sayının 2 bin 200 kişiye ulaştığını belirtti. - Sivas

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tüdemsaş, 75 Yılda 21 Bini Aşkın Vagon Üretti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement