TÜGİAD'dan Rekabet Araştırması - Son Dakika
Ekonomi

TÜGİAD'dan Rekabet Araştırması

TÜGİAD\'dan Rekabet Araştırması

TÜGİAD, Türk ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabetçi illerini ve sektörlerini araştırdı.

25.11.2014 16:11  Güncelleme: 10:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Genç İşadamları Derneği, yaptığı araştırmayla 81 ilin üretim ve ihracat verilerini analiz ederek il bazında rekabet gücünü belirledi.

TÜGİAD'dan yapılan açıklamaya göre, 4 ilin ürettiği ürünleri ihraç eden firma bulunmuyor, 3 il ise en az rekabetçi sektöre ev sahipliği yapıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı'nın ihracat ve üretim verilerinin değerlendirildiği araştırmada her bir ilin dünya çapında "mukayeseli rekabet gücü" ölçülürken, 114 bin firmanın verileri esas alındı. Bu analizler ilk defa her bir ilde "üretilip ihraç edilen ürünler" yani "ihracata konu üretim" bazında değerlendirildi.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, verileri incelediklerinde Türkiye'nin nereden nereye geldiğini gördüklerini belirtti.

Yücelen, "Eskiden leblebisinden başka bir şeyi bilmediğimiz Çorum dişçilik gereçlerinde; şeftalisi ve otomobil endüstrisi ile bilinen Bursa artık metal işleme makineleri ve takım tezgahlarında; balıkçılık merkezi Samsun ise artık müzik aletleri ile dünya çapında rekabet ediyor" ifadelerini kullandı.

Araştırma, Türkiye'deki değişimi ve hangi illerin uluslararası düzeyde rekabet gücünün yüksek olduğunu; imalat ve ihracat alanlarında daha rekabetçi hale geldiğini sınıflandırdı. 86 ana sektörde faaliyet gösterilen Türkiye'de en çok sektörü barındıran illerin de İstanbul, Ankara, İzmir, Tekirdağ ve Adana olduğu ortaya çıktı.

4 ilin imalatı ihracat pazarında yok

Türkiye ekonomisinde faaliyet gösteren firmalar ihracatı çok seviyor, ancak 81 ilden 4'ü, Türkiye ekonomisinin çok dışında bir tavır sergiliyor. Tunceli, Bingöl, Ardahan ve Iğdır'da gerçekleştirdiği imalatı ihraç eden kayıtlı firma bulunmadığı için çalışma 77 ilin verisi ile gerçekleştirilebildi.

Müzik sektörünün gözü Samsun'da

Türkiye'ye özgü üretim kalıplarını kırarak dünyada boy gösteren Samsun, dünya pazarlarına gönderdiği müzik aletleri ile imalat ve ihracatta rekabetçi il olarak öne çıktı. Müzik aletleri sektöründe Türkiye'de Samsun'dan başka iki il daha bu nitelikte üretim kapasite ve vizyonuna sahip bulunuyor. Samsun'da 18 sektörde daha rekabetçi üretim yapılıyor.

Türkiye ekonomisinin dinamosu durumundaki İstanbul'da 86 sektörde yapılan imalat ihraç ediliyor. İkinci sırada gelen Ankara'da 33, İzmir'de 32, Tekirdağ'da 26, Adana'da 25 sektör "üretimden ihracata" en fazla rekabetçi sektöre sahip iller konumunda yer alıyor.

Bürokrasinin ve devletin başkenti Ankara'nın imalatında, askeri savaş araçları, tarım ve orman makineleri, iletişim, uçak ve uzay sanayi dalları öne çıkıyor. İstanbul'un üretiminin ana motorunu ise bilgisayar ve çevre birimleri, mücevherat, optik ekipman ve cam sanayi oluşturuyor.

Otomotivin başkenti Bursa'da ise metal işleme makineleri ve takım tezgahları imalat sektörünün ana ihracat kalemi olarak öne çıkıyor. Otomotiv sektörü ise ikinci sırada geliyor. Otomotiv yan sanayi ürünleri ihracatı da Bursa imalat sektörünü besleyen unsurlar arasında geliyor. Konya, motorlu kara taşıtları karoseri ihracatında en rekabetçi il konumunda bulunuyor.

En çok rekabetçi üretimin yapıldığı sektörler

Türkiye'de 39 ilde çimento, kireç ve alçı üretimi rekabetçi şekilde yapılıyor; 27 il kum, kil ve taş ocakçılığı ikinci sırada geliyor. Taş ve mermer işlemeciliği 26 ilde, tahıl ürünleri işleme 26 ilde, madencilik ise 23 ilde yoğunlaşıyor. Askeri savaş araçları 1 ilde, bilgisayar ürünleri 1 ilde, tüketici elektroniği de bir ilde üretilip rekabetçi şekilde ihraç ediliyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da durum nasıl?

Gaziantep'te 12 sektörde rekabetçi üretim yapılıyor ve ihracat gerçekleştiriliyor. Kentte rekabetçilik değeri en yüksek sektör bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağ üretimi alanında ortaya çıkıyor. Gaziantep'in bölgede bu alandaki rakibi olarak Kilis öne çıkıyor. Mardin'de hazır hayvan yemi üretimi, Diyarbakır'da taş ve mermer işçiliği rekabetçi üretilen alanlar arasında gösteriliyor.

Hakkari, Bayburt ve Karabük ise rekabetçi sektör sayısının en az olduğu iller oldu. Bu illerde sadece birer sektör "üretimden ihracata" rekabetçi durumda bulunuyor. Muş ise mobilya sektöründe rekabetçi mal üretimiyle ön plana çıkıyor.

Kauçuk ürünleri imalatında Kırşehir; ayakkabı, terlik, bot imalatı ve ihracatında ise Çorum rekabetçi illerimiz arasında kaydediliyor. Çorum, "tıbbi dişçilik ile ilgili araç"lar kaleminde ihracattan gelir sağlıyor.

Doğu Anadolu'da Van, Erzurum ve Şanlıurfa, "beton, çimento ve alçıdan yapılmış eşya" ihracatında rekabet kabiliyetine sahip iller arasında sayılıyor. Trabzon, "metal döküm sanayi"; süt ürünleri imalat ve ihracatında ise Balıkesir marka iller haline geldi.

Anadolu'da hangi il nelerde rekabetçi?

Muğla ve Sinop, balık ürünlerini rekabetçi şekilde ihraç edebiliyor. İçecek üretip ihraç eden iller içinde Tokat rekabet gücü en yüksek il, Mersin öğütülmüş tahıl ürünleri sektöründe rekabetçi il olarak öne çıkıyor.

Dokuma sektöründe Kahramanmaraş, Malatya ve Adana rekabet avantajı en yüksek üç il arasında bulunuyor. Van, kağıt ve mukavva üretimindeki rekabetçilikte başı çekiyor. Türkiye'nin turizm başkenti Antalya ise spor malzemeleri üretip en rekabetçi şekilde ihraç edebilen il olarak görülüyor.

Teknolojide hangi iller rekabetçi?

İstanbul, bilgisayar ve çevre birimlerini üretip rekabetçi şekilde ihraç edebilen Türkiye'deki tek il konumunda bulunuyor. Bolu, Manisa ve Tekirdağ, ev aletleri üretiminde rekabetçi ve ihracat yapıyor.

Sakarya, demiryolu lokomotif ve vagonlarını rekabetçi şekilde üretip ihraç edebiliyor. Bu alanda daha sonra Eskişehir geliyor.

Elektronik bileşenleri ve devre imalatı yapan Ankara, rekabetçi ihracatta en yakın rakibi İstanbul'un açık ara önünde yer alıyor.

İletişim ekipmanlarında rekabet gücü sıralamasını Ankara ve İstanbul paylaşıyor.

Hakkari, Bayburt, Rize, Gümüşhane, Erzincan, Siirt illerinde "madencilik" rekabet gücü en yüksek sektörken, buna karşılık Afyon, Diyarbakır ve Burdur "taş ve mermerin işlenmesinde" en rekabetçi üç il olarak ön planda bulunuyor.

Çorum, Konya ve Aksaray, özel amaçlı makine ihracatında öne çıkarken, Ankara tarım ve ormancılık makinelerinin rekabetinde en önde gözüküyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TÜGİAD'dan Rekabet Araştırması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Bakan Göktaş:
    00:52 Bakan Göktaş: "Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıkardık"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'da yaptığı ziyaretlerde kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi konularında yeni çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, son 22 yılda kadın istihdamının yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıktığını belirtti ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu
    00:48 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde şehit yakınları, gaziler ve kadın kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Cevdet Yılmaz:
    00:03 Cevdet Yılmaz: "Yerel Seçimler Vesilesiyle Makro Politikalarımız Konusunda Yapılan Tartışmalar, Spekülatif Birtakım Söylemlerden İbaret"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını görüyoruz. Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını ifade etmek isterim. Yerel seçimler, makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Yerel seçimler, yerel seçimlerdir. Genel seçimlerle Meclis, hükümet belirlenir. Ulusal düzeyde politikalar belirlenir. Yerel seçimler ise şehrimizin yönetimiyle, yerel hizmetlerle ilgili seçimlerdir. Yerel seçimler vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif birtakım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

  • Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız
    23:45 Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2025 yılı için yüzde 15'ler civarında bir enflasyon öngördüklerini, 2026 için ise tek haneli enflasyona dönüşü öngördüklerini belirtti. Yılmaz, ayrıca küresel ekonomide toparlanmanın yavaş ve düzensiz de olsa sürdüğünü ifade etti ve enflasyonla mücadele, mali disiplin, cari açığın azaltılması gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

  • Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı
    23:20 Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının tamamlandığını ve Cumhurbaşkanlığına sevk edileceğini açıkladı. Bakan Bolat ayrıca, Batı Anadolu Serbest Bölgesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 200 fabrikanın kurulacağını belirtti. İzmir'in ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti olması hedeflenirken, İzmir'in ihracat rakamlarının artırılması için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
    23:10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz" dedi.


Advertisement