Tüik, Cezaevi İstatistiklerini Açıkladı - Son Dakika
Güncel

Tüik, Cezaevi İstatistiklerini Açıkladı

Tüik, Cezaevi İstatistiklerini Açıkladı

Ceza infaz kurumunda bulunan kişi sayısı yüzde 11,7 arttı.

02.12.2016 10:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ceza infaz kurumunda bulunan kişi sayısı yüzde 11,7 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) 2011-2015 dönemine ve 2015 yılına ilişkin cezaevi sonuçlarını açıkladı.Buna göre;ceza infaz kurumunda bulunan kişi sayısı yüzde 11,7 arttı. Ceza infaz kurumunda 31 Aralık 2015 tarihindeki kişi sayısı, 2014 yılının aynı tarihine göre yüzde 11,7 artarak 177 bin 262 oldu. Ceza infaz kurumunda bulunan kişi sayısı, 31 Aralık, 2011-2015 tarihindeki nüfusunun yüzde 85,4'ünü hükümlüler ve yüzde 14,6'sını tutuklular oluşturdu. Bu kişilerin yüzde 96,3'ünü erkekler, yüzde 3,7'sini ise kadınlar oluşturdu.

Her 100 bin kişiden 225'i ceza infaz kurumunda

Her yılın 31 Aralık tarihi itibarıyla Türkiye'de yüz bin kişi başına düşen ceza infaz kurumundaki kişi sayısı 2011 yılında 172 olurken, bu sayı yıllar itibarıyla sürekli artarak 2015 yılında 225'e ulaştı. Buna karşılık 2015 yılında 12 ve daha yukarı yaştaki her yüz bin kişiden 279'u ceza infaz kurumunda yer aldı.Ceza infaz kurumlarına 2015 yılında 168 bin 726 hükümlü girdi. Bir hükümlünün aynı yıl içinde bir veya daha fazla giriş kaydı dikkate alındığında, 1 Ocak-31 Aralık 2015 tarihleri arasında ceza infaz kurumlarına 168 bin 726 hükümlü giriş kaydı yapıldı. Yine bir hükümlünün aynı yıl içinde bir veya daha fazla çıkış kaydı dikkate alındığında, aynı tarihler arasında 138 bin 188 hükümlü çıkış kaydı yapıldı. Giren hükümlülerin yüzde 96,3'ünü, çıkan hükümlülerin ise yüzde 96,2'sini erkekler oluşturdu.

Ceza infaz kurumuna çocuk yaşta hükümlü olarak girenlerin sayısı 869 oldu

Ceza infaz kurumuna hükümlü statüsünde giriş kaydı olanlardan ceza infaz kurumuna girdiği andaki yaşa göre çocuk (12-17 yaş grubu) olanların sayısı 869 iken, suç işlediği andaki yaşı çocuk yaşta olanların sayısı 8 bin 993 oldu. Hükümlü statüsünde girenlerin en çok işlediği suç hırsızlık oldu. Ceza infaz kurumuna giren hükümlülerin birden fazla suç işlemesi durumunda en ağır cezayı gerektiren suç esas alınmakta olup, bu esasa göre değerlendirildiğinde, ceza infaz kurumuna 1 Ocak-31 Aralık 2015 tarihleri arasında giren hükümlülerin yüzde 17,8'i hırsızlık, yüzde 14,1'i yaralama, yüzde 7,7'si İcra İflas Kanunu'na muhalefet ve yüzde 4,9'u ise öldürme suçu işledi.

Hükümlülerin yüzde 30,8'ini ilköğretim mezunları oluşturdu

Ceza infaz kurumuna 1 Ocak-31 Aralık 2015 tarihleri arasında giren hükümlüler işlenen suça göre değerlendirildiğinde hırsızlık suçu işleyenlerin yüzde 40,2'si ilköğretim mezunu, yüzde 20,8'i ilkokul mezunu, yüzde 14,9'u lise ve dengi meslek okulu mezunu kişilerden, yaralama suçu işleyenlerin ise yüzde 31,5'i ilköğretim, yüzde 24,6'sı ilkokul, yüzde 21,7'si lise ve dengi meslek okulu mezunu kişilerden oluştu.Öldürme suçu işleyenlerin yüzde 36'sı lise ve yükseköğretim mezunu oldu. İcra İflas Kanunu'na muhalefet suçu işleyenlerin yüzde 29,2'si lise ve dengi meslek okulu, yüzde 24,5'i ilkokul, yüzde 22,3'ü ilköğretim mezunu hükümlüler oldu. Öldürme suçu işleyenlerin yüzde 31,2'si lise ve dengi meslek okulu, yüzde 24,5'i ilkokul, yüzde 22,3'ü ilköğretim mezunuyken, cinsel suçları işleyenlerin yüzde 34,3'ü ilköğretim, yüzde 22,3'ü lise ve dengi meslek okulu, yüzde 22,2'si ilkokul mezunu hükümlüler olarak gerçekleşti.

Yükseköğretim mezunları en çok İcra İflas Kanunu'na muhalefet etti

Ceza infaz kurumuna 1 Ocak - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında giren hükümlüler eğitim durumu itibariyle değerlendirildiğinde; okuryazar olup bir okul bitirmeyenlerde yüzde 35,7, okuma yazma bilmeyenlerde yüzde 29,4 ilköğretim mezunlarında yüzde 23,1, ilkokul mezunlarında yüzde 15,5 ile hırsızlık suçu; ortaokul ve dengi meslek okulu mezunlarında yüzde 16,0, lise ve dengi meslek okulu mezunlarında yüzde 13,7 ile yaralama suçu ve yükseköğretim mezunlarında yüzde 17,4 ile İcra İflas Kanunu'na muhalefet suçu ilk sıralarda yer aldı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tüik, Cezaevi İstatistiklerini Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kira tespit davalarında emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararı mağduriyeti azaltacak
    09:43 Kira tespit davalarında emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararı mağduriyeti azaltacak

    Kanuna göre kira tespit davaları en erken altıncı kira yılı için açılabiliyor. Ancak bu davaların sonuçlanması birkaç yıl sürebiliyor. Prof. Dr. Umut Yeniocak, emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararının mağduriyeti azaltacağını belirtti. Yeniocak, kiraya verenin yıllar süren davanın sonunu beklemesi ve geçmişe dönük kira farklarını tahsil etmek için mahkeme kararının kesinleşmesini beklemesi gerektiğini ifade etti. Yeniocak ayrıca, kira tespit davalarında emsal kiraya yakın bir kira ödemesi yönünde ihtiyati tedbir talep edilmesi ve mahkemenin bu talebi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Bu sayede dava süresince yükseltilmiş kira bedelini tahsil eden ev sahibi için davanın uzun sürmesinin ikinci bir mağduriyet sebebi olmaktan çıkacağını kaydetti.

  • Gaziantep'te Narkotik Operasyonunda 5 Kişi Tutuklandı
    09:41 Gaziantep'te Narkotik Operasyonunda 5 Kişi Tutuklandı

    Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü ve Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gerçekleştirilen operasyonda, 36 kilo 250 gram metamfetamin ele geçirildi. Operasyon sonucunda 5 şüpheli tutuklandı ve cezaevine gönderildi.

  • Malatya'da Gaz Tüpü Patlaması: Bir Kişi Yaralandı
    09:40 Malatya'da Gaz Tüpü Patlaması: Bir Kişi Yaralandı

    Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde bir kişi, çakmağına gaz dolumu yaparken gaz tüpünün alev alıp patlaması sonucu yaralandı. Olay yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralı, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Kubba'yı ziyaret etti
    09:40 Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Kubba'yı ziyaret etti

    Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Kubba'yı ziyaret etti. Ziyaret sırasında Vali Çeber, hastane yönetimi ve başhekimler ile birlikte öğle yemeği yedi ve ardından hastanenin mevcut durumunu ve gelecek planları üzerine fikir alışverişinde bulundu. Toplantı sırasında Vali Çeber, Hayrullah Kubba'nın liderliğini ve başarılarını takdir ederek, 'Bu toplantıda hastanemizin hedefleri ve gelişim planları hakkında görüş alışverişinde bulunma şansını yakaladık. Hayrullah Kubba için yapılan ziyaret, ortak hedeflere ulaşma konusunda motivasyon artırdı' dedi.

  • Tunceli'de güvenlik korucularına afet ve acil durum eğitimi verildi
    09:40 Tunceli'de güvenlik korucularına afet ve acil durum eğitimi verildi

    Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde görev yapan güvenlik korucularına, afet ve acil durum eğitimleri verildi. Tunceli Jandarma Arama Kurtarma (JAK) uzman ekipler tarafından teorik ve pratik şekillerde verilen eğitimlerle, güvenlik korucularının doğal afetlerde arama kurtarma faaliyetlerindeki imkan ve kabiliyetinin artırılması hedefleniyor.

  • Besni'de Uyuşturucu Operasyonu: İki Kişi Üzerinde Metamfetamin Ele Geçirildi
    09:39 Besni'de Uyuşturucu Operasyonu: İki Kişi Üzerinde Metamfetamin Ele Geçirildi

    Adıyaman'ın Besni ilçesinde polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, sorgulanan iki kişinin üst aramasında 3,42 gr metamfetamin maddesi bulundu. Şahısların polis merkezine götürülerek işlem başlatıldı.

  • Enkaz kentte bereketli havuç hasadı
    09:38 Enkaz kentte bereketli havuç hasadı

    Depremin vurduğu Hatay'ın bereketli topraklarında geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadının sonuna doğru gelinirken tarım işçilerinin zorlu mesaisi devam ediyor. Tarım işçileri havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Havuç hasadı; güzel, bereketli ve verimli gidiyor.

  • 15 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan firari yakalandı
    09:38 15 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan firari yakalandı

    15 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan cezaevi firarisi R.Ö., Kocaeli'de polis ekiplerince yakalandı. R.Ö., İzmit'te gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edildi ve daha sonra Kocaeli 2 nolu Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Bayburt Belediyesi Su Kesintisi Uyarısı
    09:38 Bayburt Belediyesi Su Kesintisi Uyarısı

    Bayburt Belediyesi, su üretim kaynaklarında yapılan bakım onarım çalışmaları nedeniyle yarın 5 saatlik su kesintisi olacağını duyurdu.


Advertisement