Tüketici Güven Endeksi 6 Yılın En Düşüğüne Geriledi, Vatandaş Ümitsiz - Son Dakika
Ekonomi

Tüketici Güven Endeksi 6 Yılın En Düşüğüne Geriledi, Vatandaş Ümitsiz

Tüketici güven endeksi Mayıs'ta 64.29'a gerileyerek, bir önceki aya göre yüzde 1,6 azaldı. Böylece 6 yılın en düşüğüne gerilemiş oldu.

21.05.2015 10:18  Güncelleme: 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin tüketici güven endeksini açıkladı. Tüketici güven endeksi, Mayıs'ta 64.29'a gerileyerek altı yılın en düşük seviyesine inerek bir önceki aya göre yüzde 1,6 azaldı.

6 YILIN EN DÜŞÜĞÜ

Verilere göre, TÜİK verilerine göre, 2012'de güncellenmiş endeksin geri çekme yöntemi ile 2004-2011 değerlerinin mevcut endekse uyarlanmış haliyle veri Mart 2009'da görülen 61,55 seviyesinden bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu.

HANE HALKI MADDİ DURUMDA İYİLEŞME BEKLEMİYOR

Nisanda 86,16 olan hanenin maddi durum beklentisi endeksi ise mayısta 86,18 oldu. Bu durum, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunda bir önceki aya göre önemli bir değişiklik beklenmemesinden kaynaklandı.

EKONOMİ İYİYE GİTMEYECEK DİYENLERİN SAYISI ARTTI

Nisanda 86,12 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 0,7 azalarak, mayısta 85,50'ye geriledi. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösterdi.

İŞSİZLİKTE ARTIŞ BEKLENİYOR

İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,6 azalarak, mayısta 65,70 değerine düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki artıştan kaynaklandı.

TASARRUF ETME İHTİMALİ AZALDI

Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 11,6 azaldı. Nisan ayında 22,37 olan endeks, mayısta 19,79 değerine geriledi. Bu düşüş, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.

ENDEKSİN ANLAMI

Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100'den küçük olması ise tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor.

Tüketici Güven Endeksi 6 Yılın En Düşüğüne Geriledi, Vatandaş Ümitsiz
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tüketici Güven Endeksi 6 Yılın En Düşüğüne Geriledi, Vatandaş Ümitsiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • T.A.K HACK TİM: BARİ MİLLET BU SEÇİMDE HATA YAPMASA DA KURTULSAK ŞUNLARDAN 19 5 Yanıtla
  • adsız: onlar konusur aktrol yapar 16 5 Yanıtla
  • abc: Dünyada petrol ucuzlarken bizde artıyor , dolar erou aldı başını gidiyor , devalosyon oldu bir çok esnaf sıkıntıda, çekler geri donuyor , karşılıksız çıkıyor, pazar yanıyor bir çok urun ithal edilir oldu , tarım politakisi yüzünden bir çok koylu tarlasını ekemiyor, su politikası tepetaklak barajlara su verecek diye bir çok gol akarsu kuruma tehlikesi altında , yarim kg makarna 1.50 kr 1 kg cay 18 TL etin kg 35 TL dershaneler yıllık taşrada 15.000 TL is yerleri kapanıyor ,üniversite mezunları issiz , ev kiraları aldı başını gidiyor , herkes bankaya kredi borclusu , insanlar cinnet halinde gülen insan o kadar az ki , haftada TV perde 136 dizi oynuyor nasıl mutsuz olalım guvenimiz sonsuz 19 1 Yanıtla
  • anti trol: AKTROL MAAŞI NE KADAR SÖYLESENİZE ? 12 0 Yanıtla
  • ESNAF: 20 yıllık esnafım Ben böle ekonomi görmedim Bugun aylık ciroyu kontrol ettiğimde 1120 tl :) 420 tl bagkur ödenecek 1000 tl kira çocuğumun giderlerini saymıyorum allah belanı versin AKP bitirdin bizi bitirdin ne yiyeyim ben ortalığa çıkıp boş boş konuşmaktan başka bir işe yaramıyosunuz nerden başa getirdik seni yazık degilmi bu vatandaşa gelsenize bana oy istemeye sizin hepinizi allaha havale ediyorum halinize ve halimize bakın 11 0 Yanıtla
  • ALOSSE: MEMLEKETİMİZİN HANGİ VARLIĞI VAR İSE SATTINIZ, VATANDAŞI DONUNA KADAR BORÇLANDIRDINIZ, YETMİYORMUŞ GİBİ BÜTÜN KURUMLARINI BAŞTA ADALET OLMAK ÜZERE BOZDUNUZ VE HALEN UTANMADAN HALKTAN OY İSTER OLDUNUZ, İNSAN DERİSİNİN BU KADAR KALININI DA SİZDE GÖRDÜM. ALLAH SİZİ BİLDİĞİ GİBİ YAKSIN. 7 1 Yanıtla
  • HAK: Milletin umudu kalmadı , işi yok , birşey almaya gücü yok ama iktidar yetkilileri meydanlara çıkıp bilmem kaç trilyar kar ettik diyorlar , iyi tamamda biz vatandaş olarak bundan bir fayda görmedikten sorna , gençlerimiz geleceğe umutsuz baktıktan , evlenmekten dahi korktuktan sonra yemişiz karınızı da , bize faydası olmayan .. 8 0 Yanıtla
  • ucuz yok: herşey pahalı araba ev seker et balık beyaz eşya çarşı pazar çay kahve .... aklıma gelenleri yazıyım dedimde gelmeyen sey yok ! 1 0 Yanıtla
  • cetin: Tayipin eseri 1 0 Yanıtla
  • hamza hamzaoğlu: onlar konuşur akape ...... 1 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement