Tüketici Hak İhlalleri Artarak Devam Ediyor - Son Dakika
Yerel

Tüketici Hak İhlalleri Artarak Devam Ediyor

Tüketici Hak İhlalleri Artarak Devam Ediyor

Foça Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Özkan Yılmaz, tüketici hak ihlallerinin artarak devam ettiğini belirterek, “Devlet tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder” amir hükmünün hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

16.03.2017 13:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Foça Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Özkan Yılmaz, tüketici hak ihlallerinin artarak devam ettiğini belirterek, "Devlet tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder" amir hükmünün hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü dolayısıyla basın açıklaması yapan Yılmaz, tüm çabalara rağmen tüketicilerin tam anlamıyla korunamadığı ve tüketici hak ihlallerinin artarak devam ettiğine dikkat çekti. Yılmaz; "Anayasamızın 172. maddesi A bendinde 'Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder' amir hükmü tam olarak uygulanmıyor. Bunun hayata geçirilmesini istiyoruz. Vatandaşlarımızdan da tüketici haklarını öğrenmesi, haklarını koruyup savunabilmesi, hak ihlallerine karşı yasal yollara başvurmasını ve tüketici örgütlerine üye olarak aktif görev ve sorumluluk almasını bekliyoruz. Çünkü tüketiciler olarak hala, dünyanın en pahalı akaryakıtını, veri depolama, iletişim, internet hizmetlerini, dolaylı vergileri en yüksek temel mal ve hizmetleri kullanıyoruz. Elektrikte kayıp kaçak bedelleri tüketicilere ödettiriliyor. İthal edilen doğal gaz fiyatları ucuzlamasına rağmen tüketicilere yansıtılmıyor. Telefon, elektrik, su ve doğal gaz gibi hizmetlerde, sabit ücretler, haksız olarak alınmaya devam ediliyor. Mahkemeler ve yüksek yargı tarafından, haksız ve hukuka aykırı olduğu karar altına alındığı halde bankalar, dosya masrafları ve kredi kartı aidatları ve ücretsiz sunulması gereken pek çok hizmetleri ücretlendirerek haksız kazanç sağlamaya devam ediyor." dedi.

Dünya tüketici örgütlerinin 2017 yılında öncelikli olarak gündemine aldığı dijital sorunlar üzerinde yeterince durularak, güvenli e-ticareti sağlayacak, kişisel verileri koruyabilecek 'tüketicilere güvenli dijital dünya oluşturulması' için etkin çözüm üretilmediğini kaydeden Yılmaz, "Yabancılara satılan konutlardan KDV alınmazken, vatandaşımızdan alınıyor. Bazı yasalarda yapılan değişiklikle, tüketicilerin kazanılmış hakları tırpanlanıyor. Evrensel tüketici haklarımızın korunması için, anayasal haklarımızın korunup geliştirilmesi için, güvenli gıda ve güvenli ürün üretiminin denetlenebilmesi, ayıplı mal ve hizmetlerin önlenmesi için, çocuklarımızın geleceği için, insanca yaşayabilmek için sesimizi duyuralım, birleşelim, mücadele edelim, örgütlenelim" şeklinde çağrıda bulundu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tüketici Hak İhlalleri Artarak Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement