Tüketici Yasası Yarın Yürürlükte - Son Dakika
Yerel

Tüketici Yasası Yarın Yürürlükte

Tüketici Yasası Yarın Yürürlükte

TÜKODER Şube Başkanı Sülahi Özalp, 28 Mayıs günü yürürlüğe girecek olan 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

27.05.2014 13:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜKODER Şube Başkanı Sülahi Özalp, 28 Mayıs günü yürürlüğe girecek olan 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yeni kanun ile tüketici hukukunda yeni bir dönem başladığını ifade eden Özalp, yasada tüketicileri yakından ilgilendiren konuları başlıklarını ise, "Bankalar artık kredi kullandırma işlemlerinde alacakları dosya masraflarını gösterir ön bilgilendirme formunu, sözleşme imzalanmadan makul bir süre önce tüketiciye sunmak zorunda olacak. Dosya masrafları konusunda BDDK tüm banka ve finans şirketlerinin tüketicilerden kredi kullanımı sırasında alınacak bedelleri bir liste halinde belirleyip yayınlayacak. Bu yayınlanan tarifeye uymayan bankalar, Rekabet Kurulu'nca değerlendirilip, gerekli yaptırım kendisine uygulanacak. Her banka müşterisine aidatsız bir kart vermek zorunda olacak. Taksitli satışlarda artık tüketicinin cayma hakkı olacak, tüketiciler artık senetle yaptıkları taksitli alışverişlerde 7 gün içinde cayma hakkına sahipler. Ayrıca, ayıplı malda tüketicilerin bir aylık itiraz süresinin altı aya cıktı. Abonelik sözleşmelerinde tüketicinin onayı olmadan firmalar abonelikleri uzatamayacaklar ve sözleşmenin aynı şartlarla aynı süre için yenileneceğine dair bir madde koyamayacaklar, şayet tüketicinin onayı alınmadan bu şekilde bir madde koyarlarsa bu madde haksız şart sayılarak, geçersiz sayılacak ve hüküm ifade etmeyecek."

KAPIDAN SATIŞTA CAYMA HAKKI

Mesafeli satış ve kapıdan satışlarda tüketicinin hiçbir mazeret göstermeden 14 gün içinde cayabileceğini aktaran Özalp, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Devre tatil, devre mülk sözleşme tarihinin tüketicinin kendi el yazısıyla yazılması zorunlu ve sözleşmenin bir örneğinin tüketiciye verilmesi zorunlu hale getirilmiş, ayrıca bu sözleşmeden cayma süresi 14 güne çıkarılmıştır. Paket turlarda sözleşme kurulmadan önce, tüketiciye ön bilgilendirme amaçlı broşür verilmesi zorunlu hale getirilmiş, Tüketicilere paket tur sözleşmesinin esaslı unsurlarında birinin değişmesi halinde sözleşmeden dönme hakkı getirilmiştir. Yeni kanun içeriğinde daha birçok yenilikle karşılaşmak mümkün, yeni tüketici mevzuatının tüm tüketicilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tüketici Yasası Yarın Yürürlükte - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement