Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin Açıklaması

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un "Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar" maddesini ihlal ettikleri gerekçesiyle para cezası verilen 12 bankaya, yeni mağduriyetlerin oluşmaması için belirsiz alacak davası açılmaması...

28.10.2016 18:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un "Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar" maddesini ihlal ettikleri gerekçesiyle para cezası verilen 12 bankaya, yeni mağduriyetlerin oluşmaması için belirsiz alacak davası açılmaması uyarısında bulundu.

Şahin, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, Rekabet Kurulunun 12 bankaya 1 milyar 117 milyon liralık ceza kestiğini anımsattı.

21 Ağustos 2007 ile 22 Eylül 2011 arasında gerçekleşen 33 milyon bankacılık işleminde mağduriyetler tespit edildiğini belirten Şahin, buradaki mağdurların tüketiciler, şirketler ve kamu tüzel kişilikleri olduğunu söyledi.

Kimi tüketicilerin çektiği krediden kimisinin de mevduat faizinden dolayı zarara uğratıldığını dile getiren Şahin, şöyle konuştu:

"Bankalar, kendi aralarında yatırımcıları ve para çekenleri zarara uğratma konusunda bir kartel oluşturdu. Bu, tespit edildi, uzun bir yargılama yapıldı ve bu yargılama sonunda da netleşti. Mağdur olanların paralarını geri almalarının yolu açıldı. 12 bankaya ceza kesildiği ve 12 bankanın kartel oluşturduğu haberleri doğru ancak yeniden bir mağduriyet yaşanmaması için şuna dikkat edilmesi gerekiyor, bu dört yıllık dönemde çekilen kredilerin, kredi kartı işlemlerinin, mevduat işlemlerinin hepsinde 12 bankanın dahli yok. Özellikle çok kullanılan konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde 5 bankanın karteli söz konusu. Biz bu 12 bankadan birinden konut kredisi çekmişsek, 12'sine dava açma hakkımız yok, 5'i kartel oluşturmuş, onlara açabiliriz.

Gümrük Bakanlığı, Rekabet Kurulundan hesaplamaları istedi. Yeni mağduriyetlerin oluşmaması için belirsiz alacak davası açılmasın, bunu yaparsanız fazladan masraf ödersiniz çünkü henüz rakam belli değil, hesaplamaların sonuçlanması lazım."

Zarara uğrayan tüketicilerin 3 kata kadar tazminat alma hakkı bulunduğuna dikkati çeken Şahin, hakimlerin bu tazminat hakkına ilişkin farklı yorum yapamayacaklarını anlattı.

Şahin, "Bazı hakim bir katına, bazı hakim üç katına kadar karar verebilir' diye bir yorum yapılıyor. Dava kabul edildiyse 3 katına kadar tazminata hükmetmek zorundadır, yorum yoktur. Müracaatlar için 10 yıllık bir zaman aşımı var. 2017 yılının 21 Ağustos'una kadar ilk kredi çekenler mutlaka müracaatta bulunmalı." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • ASO Teknopark A.Ş. Genel Kurulunda Seyit Ardıç Yeniden Başkan Seçildi
    09:44 ASO Teknopark A.Ş. Genel Kurulunda Seyit Ardıç Yeniden Başkan Seçildi

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknopark A.Ş. olağan genel kurul toplantısında, ASO Başkanı Seyit Ardıç yeniden yönetim kurulu başkanı olarak seçildi. Toplantıda, şirketin yeni yönetim kurulu üyeleri de belirlendi. ASO Teknopark'ın, üretime yönelik bir tasarımla sanayi ile bütünleşen, yüzü sanayiye dönük bir teknopark olacağı vurgulandı.

  • Mersin'de İki Özel Bireyin 'Temsili Askerlik' Mutluluğu
    09:44 Mersin'de İki Özel Bireyin 'Temsili Askerlik' Mutluluğu

    Mersin'in Erdemli ilçesinde yaşayan 50 yaşındaki konuşma engelli İbrahim Atalay ile 21 yaşındaki işitme engelli Ali Develi, askerlik yapma hayallerini gerçekleştirmek için bir günlük temsili askerlik yaptı. İlçe jandarma komutanlığı tarafından eğitim verilen ve nöbet tutan özel bireylere terhis belgesi verildi. Aileler, bu mutlu anları fotoğraflayarak ölümsüzleştirdi.

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:41 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,3750 liradan, euro ise 34,9800 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,3750 liradan, euro ise 34,9800 liradan alınıp satılıyor. Önceki kapanışta dolar 32,31 liradan, euro ise 34,91 liradan satılmıştı.

  • Ankara-Tatvan turistik tren seferi için istişare toplantısı düzenlendi
    09:39 Ankara-Tatvan turistik tren seferi için istişare toplantısı düzenlendi

    17 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Ankara-Tatvan turistik tren seferi ile ilgili Bitlis'in Tatvan ilçesinde istişare toplantısı düzenlendi. Toplantıda, turistik seferlerin bölgenin tanıtımına katkıları ele alındı ve hazırlıklar masaya yatırıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü ve TATSO Başkanı da seferlerin son durumu ve hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Toplantıda yapılan istişarelerle birlikte organizasyon sona erdi.

  • AGD Kayseri Şubesi Gazze İftarı Düzenledi
    09:38 AGD Kayseri Şubesi Gazze İftarı Düzenledi

    Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Kayseri Şubesi tarafından 'Gazze İftarı' düzenlendi. Programda hurma, çorba ve ekmek ile iftar yapıldı. AGD Kayseri Şube Başkanı Yusuf Şahin ve Saadet Partisi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mahmut Arıkan da konuşma yaptı.

  • Samsun'da Mahalli İdareler Seçimleri İçin 4 Bin 634 Personel Görevlendirildi
    09:36 Samsun'da Mahalli İdareler Seçimleri İçin 4 Bin 634 Personel Görevlendirildi

    Samsun Valisi Orhan Tavlı, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde 3 bin 118'i emniyet, bin 442'si jandarma ve 74'ü sahil güvenlik personeli olmak üzere toplam 4 bin 634 personelin görevlendirildiğini açıkladı. Seçim Güvenliği Toplantısı'nda seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü.

  • Trabzonspor Süper Lig'de Fair-play Sıralamasında İlk Sırada
    09:36 Trabzonspor Süper Lig'de Fair-play Sıralamasında İlk Sırada

    Trendyol Süper Lig'de geride kalan 30. haftada en centilmen takım Trabzonspor oldu. Trabzonspor, 1 kırmızı kart ve 45 sarı kartla ligin en az kart gören takımı oldu. Ayrıca, Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı da geçtiğimiz ay en centilmen teknik direktör olarak seçilmişti.

  • Çanakkale'de jandarmadan sahte alkol operasyonu
    09:35 Çanakkale'de jandarmadan sahte alkol operasyonu

    Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Çanakkale'nin Yenice ilçesinde bir evde yapılan operasyonda 450 litre sahte şarap, ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheli ise serbest bırakıldı.


Advertisement