Tüketiciler İçin Akıllı Telefon Güvenlik İpuçları - Son Dakika
Teknoloji

Tüketiciler İçin Akıllı Telefon Güvenlik İpuçları

Tüketiciler İçin Akıllı Telefon Güvenlik İpuçları

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK internet sitesinde tüketiciler için akıllı telefon güvenlik ipuçları yayımladı.

23.09.2016 17:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK internet sitesinde tüketiciler için akıllı telefon güvenlik ipuçları yayımladı.

TÜKETİCİLER İÇİN AKILLI TELEFON GÜVENLİK İPUÇLARI

Dünyada yaşanan teknolojik gelişmelere paralel olarak ülkemizde de akıllı telefon kullanımında ciddi oranda artışlar meydana gelmektedir. 2009 yılında 7.1 milyon olan 3G abone sayısı, 2014 yılı 3'üncü çeyrek verileri itibariyle 56,8 milyondan fazla kişiye ulaşmış durumdadır.

Teknoloji hayatımıza önemli avantajlar sağlamakla beraber, teknolojinin getirmiş olduğu risklere karşı bilinçli tüketici olarak tedbir almak gerekmektedir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak her gün artan mobil güvenlik tehditlerine karşı vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi önemli görevlerimiz arasındadır.

Aşağıda yer alan mobil güvenlik ipuçlarının, mobil güvenlik tehditlerine maruz kalma olasılığınızı azaltmada yardımcı olabileceği değerlendirilmektedir.

AKILLI TELEFON GU¨VENLI·GˆI· (ANDROID)

1. Telefonunuzda PIN ayarlayın ve s¸ifreleyin.

Telefonunuzun kaybolması veya c¸alınması durumlarında, telefonunuzun izinsiz kullanımını o¨nlemek ic¸in, telefonunuzun ana ekranına Kis¸isel Kimlik Numarası – s¸ifre/PIN- ayarlaması yapın. Mu¨mku¨n oldukc¸a e-posta, bankacılık, kis¸isel siteler gibi sitelerin her biri ic¸in farklı bir s¸ifre kullanın.

2. Akıllı telefonunuzun gu¨venlik ayarlarını degˆis¸tirmeyin.

Gu¨venlik ayarları u¨zerinde degˆis¸iklik yapmamanız tavsiye edilir. Telefonunuzun fabrika ayarlarının ve is¸letim sisteminin ayarlarının degˆis¸tirilmesi (jailbreak, rooting) gibi is¸lemler, akıllı telefonunuzu siber saldırılara kars¸ı daha duyarlı yaparken, is¸letmeciniz ve akıllı telefonunuz tarafından sunulan gu¨venlik o¨zelliklerini zayıflatmaktadır.

3. Akıllı telefonunuzu yedekleyin ve veri gu¨venligˆini sagˆlayın.

Telefonunuzda saklamıs¸ oldugˆunuz bu¨tu¨n verileri (rehber o¨gˆeleri, belgeler, fotogˆraflar vb.) yedeklemeniz tavsiye edilir. So¨z konusu bu veriler kis¸isel bilgisayarınızda, harici depolama aygıtlarında veya bulut ortamında saklanabilir. Bo¨ylelikle kayıp, c¸alıntı durumlarında rahatlıkla telefonunuzdaki verileri geri yu¨klemek mu¨mku¨n olabilecegˆi gibi aksi durumda so¨z konusu veriler kaybedilme, c¸alınma veya silinme riskleriyle kars¸ı kars¸ıyadır.

4. Yalnızca gu¨venilir kaynaklardan gelen uygulamaları yu¨kleyin.

Bir uygulamayı indirmeden o¨nce, uygulamanın yasal ve gu¨venilir oldugˆundan emin olmak ic¸in aras¸tırma yapın. Akıllı telefonlarınıza indirecegˆiniz uygulamaları, is¸letim sisteminizin resmi uygulama ortamından edinmeniz o¨nemle tavsiye edilir.

? Android: Google Play

Uygulamanın yasal oldugˆundan emin olmak ic¸in; yorumlara go¨z atmak, uygulama ortamının mes¸ruiyetini aras¸tırmak ve uygulama sponsorlarının resmi web sitesinde yer alan bagˆlantılar ile uygulama ortamlarındaki bagˆlantıları kars¸ılas¸tırarak tutarlılıgˆı sagˆlamak gibi yo¨ntemleri deneyebilirsiniz. Gu¨venilmeyen kaynaklardan gelen uygulamalar; bilgi c¸alan, viru¨s yu¨kleyen ve telefonunuzun ic¸erigˆine zarar veren istenmeyen yazılımları ic¸erebilir.

5. Uygulamayı kabul etmeden o¨nce uygulamaların kis¸isel bilgilerinize eris¸im yetkisi hakkında daha dikkatli olun.

Uygulamaların, akıllı telefonlarınızda bulunan kis¸isel bilgilerinize eris¸me yetkisi konusunda dikkatli olmanız tavsiye edilir. Aksi halde indirecegˆiniz uygulama ile kis¸isel bilgileriniz (o¨rnegˆin konum veriniz) u¨zerinde is¸lem yapılmasına izin vermis¸ olabilirsiniz. Ayrıca yu¨klemeden o¨nce her uygulama ic¸in gizlilik ayarlarını kontrol ettigˆinizden emin olun.

6. Akıllı telefonunuza uzaktan eris¸im ile silmeyi etkinles¸tiren gu¨venlik uygulamalarını yu¨kleyin.

Akıllı telefonlarda, uygulama olarak edinilebilecek veya varsayılan olarak yaygın olarak kullanılan o¨nemli bir gu¨venlik o¨zelligˆi; telefonun GPS'i kapalı olsa bile, telefonunuzda depolanan tu¨m verilere uzaktan eris¸ebilmeye ve so¨z konusu verileri silebilmeye imka^n sagˆlamasıdır. Bu durumda telefonunuzu kaybettigˆinizde, telefonunuz sessiz olsa bile bazı uygulamalar yu¨ksek sesli bir alarmı aktif edebilir. Bu uygulamalar aynı zamanda telefonunuzu kaybettigˆinizde daha kolay bulabilmenize yardımcı olabilir.

7. Akıllı telefonunuzun yazılım gu¨ncellemelerini yapmayı unutmayın.

Otomatik gu¨ncellemeleri etkinles¸tirerek, telefonunuzun is¸letim sistemini gu¨ncel tutmalısınız veya servis sagˆlayıcınızdan, is¸letim sistemi sagˆlayıcınızdan, cihaz u¨reticisinden ve uygulama sagˆlayıcınızdan gelen gu¨ncellemeleri kabul etmelisiniz. I·s¸letim sisteminizi gu¨ncel tutarak,

siber tehditlere maruz kalma riskinizi azaltabilirsiniz.

8. Ac¸ık Wi-Fi agˆlarına bagˆlanırken dikkatli olun.

Egˆer halka ac¸ık bir Wi-Fi agˆı kullanıyorsanız, telefonunuz siber suc¸luların kolay hedefi olabilir. O¨zellikle kis¸isel veya hassas bilgilerinize eris¸irken, so¨z konusu riske maruz kalma ihtimalini azaltmak ic¸in; halka ac¸ık agˆ kullanımını kısıtlamalı ve onun yerine gu¨venebilecegˆiniz bir operato¨re ait gu¨venli Wi-Fi veya kablosuz mobil bagˆlantı kullanmalısınız.

9. Eski telefonunuzu vermeden veya satmadan o¨nce kis¸isel verilerinizi silin.

Aynı zamanda sıfırlama is¸leminin; telefonunuzda yer alan uygulamalar, mesajlar, arama gec¸mis¸i, mu¨zik, fotogˆraf gibi ic¸eriklerin silinmesini de kapsadıgˆını unutmayınız.

Telefonunuzu satmak istemeniz durumunda, akıllı telefonunuzda kis¸isel verileriniz olabilecegˆini unutmayın. Gizliligˆinizi korumak ic¸in, verileri tamamen silin veya telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayın. Aksi takdirde akıllı telefonunuzdaki verilere rızanız haricinde eris¸ilebilecegˆi gibi kis¸isel verilerinizin istenilmeyen kullanımı so¨z konusu olabilecektir.

10. C¸alınan akıllı telefonu bildirin.

Telefonunuzun c¸alınması veya kaybolması durumunda, hattınızı kapatmak ic¸in is¸letmenize bas¸vurun. Telefonunuzun u¨lkemizde kullanımını engellemek ic¸in durumu BTK'ya bildirebilirsiniz.

11. I·c¸erik Derecelendirmelerini Go¨z O¨nu¨nde Bulundurun.

Genel olarak derecelendirmeler aynı zamanda uygulamanın ic¸erigˆine ve temasına (s¸iddet, argo/saldıgan dil, cinsel ic¸erik, uyus¸turucu vb…) ilis¸kin fikir verebilmektedir.

Her uygulama magˆazasının kendine go¨re ic¸erik puanlama yo¨nteminin olabilecegˆini unutmayınız.

12. Telefonunuza Cu¨zdanınız Gibi Davranın

Genel olarak derecelendirmeler aynı zamanda uygulamanın ic¸erigˆine ve temasına (s¸iddet, argo/saldıgan dil, cinsel ic¸erik, uyus¸turucu vb…) ilis¸kin fikir verebilmektedir.

Her uygulama magˆazasının kendine go¨re ic¸erik puanlama yo¨nteminin olabilecegˆini unutmayınız.

Tanınmıs¸ bazı uygulama magˆazalarındaki aynı zamanda derecelendirmeleri

sunmaktadır. Derecelendirmeler, bir uygulamanın c¸ocuklar ic¸in uygun olup olmadıgˆı noktasında size yardımcı olabilmektedir.

uygulamalar ic¸erik de Parasal is¸lemlerin yo¨netilmesinde akıllı telefonların kullanımı giderek yaygınlas¸maktadır. Mobil bankacılık uygulamalarının, c¸es¸itli avantajları bulundugˆu gibi, bazı risklerinin oldugˆu da unutulmamalıdır.

Bu noktada, bankacılık uygulamasında oturum kapatmak (logging out), yalnızca resmi uygulama magˆazalarından uygulama indirmek, telefonunuzun fabrika ayarlarını degˆis¸tirmemek ve telefonunuza s¸ifre/parola koymak gibi temel bazı o¨nemli hususlar go¨z o¨nu¨nde bulundurulmalıdır.

13. Maliyetlerin Farkında Olun, O¨zellikle Uluslararası Dolas¸ım (Roaming) Konusunda

Uygulamalar, sizin mobil veri kullanım limitinizden daha fazla veri kullanımına neden olabilmekte olup, bu durum yu¨ksek faturalarla kars¸ılas¸manıza yol ac¸abilecektir. Pek c¸ok mobil is¸letmecinin sunmus¸ oldugˆu c¸evrim ic¸i arac¸lar veya uygulamalar veri kullanımınızı kolayca yo¨netmenize yardımcı olmaktadır.

Bunun yanında, bu uygulamaların yurtdıs¸ında kullanımı yu¨ksek faturalara neden olabilmektedir. Fatura s¸okları ile kars¸ılas¸mamanız ic¸in yurtdıs¸ı dolas¸ımlarınızda (roaming) telefonunuzun veri akıs¸ını kapalı tutunuz.

Yurtdıs¸ı telefon kullanımlarınızda fatura s¸okları ile kars¸ılas¸mamanız ic¸in dikkat edilecek hususlara buradan eris¸ebilirsiniz.

14. Ebeveynlerin Uygulama I·c¸i Satın Alımlara Dikkat Etmesi Gerekmektedir.

Pek c¸ok u¨cretli/u¨cretsiz uygulama, ilave hizmetler/ekstralar ic¸in ayrıca u¨cret talep edebilmektedir. Bu yo¨ntem ile yapılan satın alımlara uygulama ic¸i satın alımlar denilmektedir. O¨rnegˆin, bir oyun uygulamasında ileri seviyelere gec¸ilmesi veya oyun hızının arttırılması ic¸in ilave u¨cret verilmesi bu kapsama girmektedir.

Bu noktada, c¸ocuklar ebeveynlerin rızası dıs¸ında, so¨z konusu oyunlar veya uygulamaları kullanarak uygulama ic¸i satın alımlar yapabilmekte olup, bu durum yu¨ksek faturalara neden olmaktadır. Bu noktaya ebeveynlerin o¨zellikle dikkat etmesi gerekmektedir.

Ayrıca, uygulama magˆazasında sunulan bazı arac¸lar da istenmeyen uygulama ic¸i satın alımların kontrol edilmesine yardımcı olabilmektedir. O¨rnegˆin, bazı arac¸lar, her indirme ve satın alma ic¸in s¸ifre girilmesine imkan verebilmektedir.

AKILLI TELEFON GU¨VENLI·GˆI· (IOS)

1. Telefonunuzda PIN ayarlayın ve s¸ifreleyin.

Telefonunuzun kaybolması veya c¸alınması durumlarında, telefonunuzun izinsiz kullanımını o¨nlemek ic¸in, telefonunuzun ana ekranına Kis¸isel Kimlik Numarası – s¸ifre/PIN- ayarlaması yapın. Mu¨mku¨n oldukc¸a e-posta, bankacılık, kis¸isel siteler gibi sitelerin her biri ic¸in farklı bir s¸ifre kullanın.

? Apple IOS: Parolaları anlama

2. Akıllı telefonunuzun gu¨venlik ayarlarını degˆis¸tirmeyin.

Gu¨venlik ayarları u¨zerinde degˆis¸iklik yapmamanız tavsiye edilir. Telefonunuzun fabrika ayarlarının ve is¸letim sisteminin ayarlarının degˆis¸tirilmesi (jailbreak, rooting) gibi is¸lemler, akıllı telefonunuzu siber saldırılara kars¸ı daha duyarlı yaparken, is¸letmeciniz ve akıllı telefonunuz tarafından sunulan gu¨venlik o¨zelliklerini zayıflatmaktadır.

3. Akıllı telefonunuzu yedekleyin ve veri gu¨venligˆini sagˆlayın.

Telefonunuzda saklamıs¸ oldugˆunuz bu¨tu¨n verileri (rehber o¨gˆeleri, belgeler, fotogˆraflar vb.) yedeklemeniz tavsiye edilir. So¨z konusu bu veriler kis¸isel bilgisayarınızda, harici depolama aygıtlarında veya bulut ortamında saklanabilir. Bo¨ylelikle kayıp, c¸alıntı durumlarında rahatlıkla telefonunuzdaki verileri geri yu¨klemek mu¨mku¨n olabilecegˆi gibi aksi durumda so¨z konusu veriler kaybedilme, c¸alınma veya silinme riskleriyle kars¸ı kars¸ıyadır.

? Apple IOS: Nasıl Yedeklerim?

4. Yalnızca gu¨venilir kaynaklardan gelen uygulamaları yu¨kleyin.

Bir uygulamayı indirmeden o¨nce, uygulamanın yasal ve gu¨venilir oldugˆundan emin olmak ic¸in aras¸tırma yapın. Akıllı telefonlarınıza indirecegˆiniz uygulamaları, is¸letim sisteminizin resmi uygulama ortamından edinmeniz o¨nemle tavsiye edilir.

? Apple IOS: Apple Store

Uygulamanın yasal oldugˆundan emin olmak ic¸in; yorumlara go¨z atmak, uygulama ortamının mes¸ruiyetini aras¸tırmak ve uygulama sponsorlarının resmi web sitesinde yer alan bagˆlantılar ile uygulama ortamlarındaki bagˆlantıları kars¸ılas¸tırarak tutarlılıgˆı sagˆlamak gibi yo¨ntemleri deneyebilirsiniz. Gu¨venilmeyen kaynaklardan gelen uygulamalar; bilgi c¸alan, viru¨s yu¨kleyen ve telefonunuzun ic¸erigˆine zarar veren istenmeyen yazılımları ic¸erebilir.

5. Uygulamayı kabul etmeden o¨nce uygulamaların kis¸isel bilgilerinize eris¸im yetkisi hakkında daha dikkatli olun. Uygulamaların, akıllı telefonlarınızda bulunan kis¸isel bilgilerinize eris¸me yetkisi konusunda dikkatli olmanız tavsiye edilir. Aksi halde indirecegˆiniz uygulama ile kis¸isel bilgileriniz (o¨rnegˆin konum veriniz) u¨zerinde is¸lem yapılmasına izin vermis¸ olabilirsiniz. Ayrıca yu¨klemeden o¨nce her uygulama ic¸in gizlilik ayarlarını kontrol ettigˆinizden emin olun.

6. Akıllı telefonunuza uzaktan eris¸im ile silmeyi etkinles¸tiren gu¨venlik uygulamalarını yu¨kleyin.

Akıllı telefonlarda, uygulama olarak edinilebilecek veya varsayılan olarak yaygın olarak kullanılan o¨nemli bir gu¨venlik o¨zelligˆi; telefonun GPS'i kapalı olsa bile, telefonunuzda depolanan tu¨m verilere uzaktan eris¸ebilmeye ve so¨z konusu verileri silebilmeye imka^n sagˆlamasıdır. Bu durumda telefonunuzu kaybettigˆinizde, telefonunuz sessiz olsa bile bazı uygulamalar yu¨ksek sesli bir alarmı aktif edebilir. Bu uygulamalar aynı zamanda telefonunuzu kaybettigˆinizde daha kolay bulabilmenize yardımcı olabilir.

? Apple IOS: iPhone'umu Bul uygulamasını kurma

Aygıtınızın konumunu bir harita u¨zerinde belirleme Aygıtınızı kilitleme ve izleme

7. Akıllı telefonunuzun yazılım gu¨ncellemelerini yapmayı unutmayın.

Otomatik gu¨ncellemeleri etkinles¸tirerek, telefonunuzun is¸letim sistemini gu¨ncel tutmalısınız veya servis sagˆlayıcınızdan, is¸letim sistemi sagˆlayıcınızdan, cihaz u¨reticisinden ve uygulama sagˆlayıcınızdan gelen gu¨ncellemeleri kabul etmelisiniz. I·s¸letim sisteminizi gu¨ncel tutarak, siber tehditlere maruz kalma riskinizi azaltabilirsiniz.

? Apple IOS: Iphone gu¨ncelleme

8. Ac¸ık Wi-Fi agˆlarına bagˆlanırken dikkatli olun.

Egˆer halka ac¸ık bir Wi-Fi agˆı kullanıyorsanız, telefonunuz siber suc¸luların kolay hedefi olabilir. O¨zellikle kis¸isel veya hassas bilgilerinize eris¸irken, so¨z konusu riske maruz kalma ihtimalini azaltmak ic¸in; halka ac¸ık agˆ kullanımını kısıtlamalı ve onun yerine gu¨venebilecegˆiniz bir operato¨re ait gu¨venli Wi-Fi veya kablosuz mobil bagˆlantı kullanmalısınız.

9. Eski telefonunuzu vermeden veya satmadan o¨nce kis¸isel verilerinizi silin.

Telefonunuzu satmak istemeniz durumunda, akıllı telefonunuzda kis¸isel verileriniz olabilecegˆini unutmayın. Gizliligˆinizi korumak ic¸in, verileri tamamen silin veya telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayın. Aksi takdirde akıllı telefonunuzdaki verilere rızanız haricinde eris¸ilebilecegˆi gibi kis¸isel verilerinizin istenilmeyen kullanımı so¨z konusu olabilecektir.

? Apple IOS: 'Tu¨m I·c¸erikleri ve Ayarları Sil' o¨gˆesini anlama

Aynı zamanda telefonunuzu sıfırlama is¸leminin; telefonunuzda yer alan uygulamalar, mesajlar, arama gec¸mis¸i, mu¨zik, fotogˆraf gibi ic¸eriklerin silinmesini de kapsadıgˆını unutmayınız.

10. C¸alınan akıllı telefonu bildirin.

Telefonunuzun c¸alınması veya kaybolması durumunda, hattınızı kapatmak ic¸in is¸letmenize bas¸vurun. Telefonunuzun u¨lkemizde kullanımını engellemek ic¸in durumu BTK'ya bildirebilirsiniz. Konuya ilis¸kin ayrıntılı bilgiye buradan ulas¸abilirsiniz.

11. I·c¸erik Derecelendirmelerini Go¨z O¨nu¨nde Bulundurun

Tanınmıs¸ bazı uygulama magˆazalarındaki uygulamalar aynı zamanda ic¸erik derecelendirmeleri de sunmaktadır. Derecelendirmeler, bir uygulamanın c¸ocuklar ic¸in uygun olup olmadıgˆı noktasında size yardımcı olabilmektedir. Genel olarak derecelendirmeler aynı zamanda uygulamanın ic¸erigˆine ve temasına (s¸iddet, argo/saldırgan dil, cinsel ic¸erik, uyus¸turucu vb…) ilis¸kin fikir verebilmektedir.

Her uygulama magˆazasının kendine go¨re ic¸erik puanlama yo¨nteminin olabilecegˆini unutmayınız

12. Telefonunuza Cu¨zdanınız Gibi Davranın

Genel olarak derecelendirmeler aynı zamanda uygulamanın ic¸erigˆine ve temasına (s¸iddet, argo/saldırgan dil, cinsel ic¸erik, uyus¸turucu vb…) ilis¸kin fikir verebilmektedir.

Her uygulama magˆazasının kendine go¨re ic¸erik puanlama yo¨nteminin olabilecegˆini unutmayınız.

Parasal is¸lemlerin yo¨netilmesinde akıllı telefonların kullanımı giderek yaygınlas¸maktadır. Mobil bankacılık uygulamalarının, c¸es¸itli avantajları bulundugˆu gibi, bazı risklerinin oldugˆu da unutulmamalıdır.

Bu noktada, bankacılık uygulamasında oturum kapatmak (logging out), yalnızca resmi uygulama magˆazalarından uygulama indirmek, telefonunuzun fabrika ayarlarını degˆis¸tirmemek ve telefonunuza s¸ifre/parola koymak gibi temel bazı o¨nemli hususlar go¨z o¨nu¨nde bulundurulmalıdır.

13. O¨zellikle Uluslararası Dolas¸ım Konusunda, Maliyetlerin Farkında Olun,

Uygulamalar, sizin mobil veri kullanım limitinizden daha fazla veri kullanımına neden olabilmekte olup, bu durum yu¨ksek faturalarla kars¸ılas¸manıza yol ac¸abilecektir. Pek c¸ok mobil is¸letmecinin sunmus¸ oldugˆu c¸evrim ic¸i arac¸lar veya uygulamalar veri kullanımınızı kolayca yo¨netmenize yardımcı olmaktadır.

Bunun yanında, bu uygulamaların yurtdıs¸ında kullanımı yu¨ksek faturalara neden olabilmektedir. Fatura s¸okları ile kars¸ılas¸mamanız ic¸in yurtdıs¸ı dolas¸ımlarınızda (roaming) telefonunuzun veri akıs¸ını kapalı tutunuz.

Yurtdıs¸ı telefon kullanımlarınızda fatura s¸okları ile kars¸ılas¸mamanız ic¸in dikkat edilecek hususlara buradan eris¸ebilirsiniz.

14. Ebeveynlerin Uygulama I·c¸i Satın Alımlara Dikkat Etmesi Gerekmektedir.

Pek c¸ok u¨cretli/u¨cretsiz uygulama, ilave hizmetler/ekstralar ic¸in ayrıca u¨cret talep edebilmektedir. Bu yo¨ntem ile yapılan satın alımlara uygulama ic¸i satın alımlar denilmektedir. O¨rnegˆin, bir oyun uygulamasında ileri seviyelere gec¸ilmesi veya oyun hızının arttırılması ic¸in ilave u¨cret verilmesi bu kapsama girmektedir.

Bu noktada, c¸ocuklar ebeveynlerin rızası dıs¸ında, so¨z konusu oyunlar veya uygulamaları kullanarak uygulama ic¸i satın alımlar yapabilmekte olup, bu durum yu¨ksek faturalara neden olmaktadır. Bu noktaya ebeveynlerin o¨zellikle dikkat etmesi gerekmektedir.

Ayrıca, uygulama magˆazasında sunulan bazı arac¸lar da istenmeyen uygulama ic¸i satın alımların kontrol edilmesine yardımcı olabilmektedir. O¨rnegˆin, bazı arac¸lar, her indirme ve satın alma ic¸in s¸ifre girilmesine imkan verebilmektedir.

AKILLI TELEFON GU¨VENLI·GˆI· (WINDOWS PHONE)

1. Telefonunuzda PIN ayarlayın ve s¸ifreleyin.

Telefonunuzun kaybolması veya c¸alınması durumlarında, telefonunuzun izinsiz kullanımını o¨nlemek ic¸in, telefonunuzun ana ekranına Kis¸isel Kimlik Numarası – s¸ifre/PIN- ayarlaması yapın.

? Windows Phone: Kilit ekranı

Mu¨mku¨n oldukc¸a e-posta, bankacılık, kis¸isel siteler gibi

sitelerin her biri ic¸in farklı bir s¸ifre kullanın.

2. Akıllı telefonunuzun gu¨venlik ayarlarını degˆis¸tirmeyin.

Gu¨venlik ayarları u¨zerinde degˆis¸iklik yapmamanız tavsiye edilir. Telefonunuzun fabrika ayarlarının ve is¸letim sisteminin ayarlarının degˆis¸tirilmesi (jailbreak, rooting) gibi is¸lemler, akıllı telefonunuzu siber saldırılara kars¸ı daha duyarlı yaparken, is¸letmeciniz ve akıllı telefonunuz tarafından sunulan gu¨venlik o¨zelliklerini zayıflatmaktadır.

3. Akıllı telefonunuzu yedekleyin ve veri gu¨venligˆini sagˆlayın.

Telefonunuzda saklamıs¸ oldugˆunuz bu¨tu¨n verileri (rehber o¨gˆeleri, belgeler, fotogˆraflar vb.) yedeklemeniz tavsiye edilir. So¨z konusu bu veriler kis¸isel bilgisayarınızda, harici depolama aygıtlarında veya bulut ortamında saklanabilir. Bo¨ylelikle kayıp, c¸alıntı durumlarında rahatlıkla telefonunuzdaki verileri geri yu¨klemek mu¨mku¨n olabilecegˆi gibi aksi durumda so¨z konusu veriler kaybedilme, c¸alınma veya silinme riskleriyle kars¸ı kars¸ıyadır.

? Windows Phone: Yedekleme ve depolama

4. Yalnızca gu¨venilir kaynaklardan gelen uygulamaları yu¨kleyin.

Bir uygulamayı indirmeden o¨nce, uygulamanın yasal ve gu¨venilir oldugˆundan emin olmak ic¸in aras¸tırma yapın. Akıllı telefonlarınıza indirecegˆiniz uygulamaları, is¸letim sisteminizin resmi uygulama ortamından edinmeniz o¨nemle tavsiye edilir.

? Windows Phone: Uygulamalar ve oyunlar

Uygulamanın yasal oldugˆundan emin olmak ic¸in; yorumlara go¨z atmak, uygulama ortamının mes¸ruiyetini aras¸tırmak ve uygulama sponsorlarının resmi web sitesinde yer alan bagˆlantılar ile uygulama ortamlarındaki bagˆlantıları kars¸ılas¸tırarak tutarlılıgˆı sagˆlamak gibi yo¨ntemleri deneyebilirsiniz. Gu¨venilmeyen kaynaklardan gelen uygulamalar; bilgi c¸alan, viru¨s yu¨kleyen ve telefonunuzun ic¸erigˆine zarar veren istenmeyen yazılımları ic¸erebilir.

5. Uygulamayı kabul etmeden o¨nce uygulamaların kis¸isel bilgilerinize eris¸im yetkisi hakkında daha dikkatli olun.

Uygulamaların, akıllı telefonlarınızda bulunan kis¸isel bilgilerinize eris¸me yetkisi konusunda dikkatli olmanız tavsiye edilir. Aksi halde indirecegˆiniz uygulama ile kis¸isel bilgileriniz (o¨rnegˆin konum veriniz) u¨zerinde is¸lem yapılmasına izin vermis¸ olabilirsiniz. Ayrıca yu¨klemeden o¨nce her uygulama ic¸in gizlilik ayarlarını kontrol ettigˆinizden emin olun.

6. "Telefonumu Bul"u Kurun: "Telefonumu bul" uygulaması, telefonunuzun kaybolması durumunda bulmanıza yardımcı olabilir; http://www.windowsphone.com/tr-tr 'da 'Telefonum' bo¨lu¨mu¨nde bulabilecegˆiniz u¨cretsiz bir uygulamadır. Telefonunuzu c¸aldırabilir, kilitleyebilir ve internet bagˆlantısı olan herhangi bir bilgisayardan harita u¨zerinde go¨sterebilirsiniz. Ayrıca uzaktan kontrol telefonunuzdaki verileri silmenize de izin verir.

? Windows Phone: Kayıp telefonunuzu bulun

7. Akıllı telefonunuzun yazılım gu¨ncellemelerini yapmayı unutmayın.

Otomatik gu¨ncellemeleri etkinles¸tirerek, telefonunuzun is¸letim sistemini gu¨ncel tutmalısınız veya servis sagˆlayıcınızdan, is¸letim sistemi sagˆlayıcınızdan, cihaz u¨reticisinden ve uygulama sagˆlayıcınızdan gelen gu¨ncellemeleri kabul etmelisiniz. I·s¸letim sisteminizi gu¨ncel tutarak, siber tehditlere maruz kalma riskinizi azaltabilirsiniz.

? Windows Phone: Telefonumu nasıl gu¨ncellerim?

8. Ac¸ık Wi-Fi agˆlarına bagˆlanırken dikkatli olun.

Egˆer halka ac¸ık bir Wi-Fi agˆı kullanıyorsanız, telefonunuz siber suc¸luların kolay hedefi olabilir. O¨zellikle kis¸isel veya hassas bilgilerinize eris¸irken, so¨z konusu riske maruz kalma ihtimalini azaltmak ic¸in; halka ac¸ık agˆ kullanımını kısıtlamalı

ve onun yerine gu¨venebilecegˆiniz bir operato¨re ait gu¨venli Wi-Fi veya kablosuz mobil bagˆlantı kullanmalısınız.

9. Eski telefonunuzu vermeden veya satmadan o¨nce kis¸isel verilerinizi silin.

Telefonunuzu satmak istemeniz durumunda, akıllı telefonunuzda kis¸isel verileriniz olabilecegˆini unutmayın. Gizliligˆinizi korumak ic¸in, verileri tamamen silin veya telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayın. Aksi takdirde akıllı telefonunuzdaki verilere rızanız haricinde eris¸ilebilecegˆi gibi kis¸isel verilerinizin istenilmeyen kullanımı so¨z konusu olabilecektir.

? Windows Phone: Telefon sıfırlama

Aynı zamanda sıfırlama is¸leminin; telefonunuzda yer alan uygulamalar, mesajlar, arama

gec¸mis¸i, mu¨zik, fotogˆraf gibi ic¸eriklerin silinmesini de kapsadıgˆını unutmayınız.

10. C¸alınan akıllı telefonu bildirin.

Telefonunuzun c¸alınması veya kaybolması durumunda, hattınızı kapatmak ic¸in is¸letmenize bas¸vurun. Telefonunuzun u¨lkemizde kullanımını engellemek ic¸in durumu BTK'ya bildirebilirsiniz. Konuya ilis¸kin ayrıntılı bilgiye buradan ulas¸abilirsiniz.

11. I·c¸erik Derecelendirmelerini Go¨z O¨nu¨nde Bulundurun.

Tanınmıs¸ bazı uygulama magˆazalarındaki uygulamalar aynı zamanda ic¸erik derecelendirmeleri de sunmaktadır. Derecelendirmeler, bir uygulamanın c¸ocuklar ic¸in uygun olup olmadıgˆı noktasında size yardımcı olabilmektedir. Genel olarak derecelendirmeler aynı zamanda uygulamanın ic¸erigˆine ve temasına (s¸iddet, argo/saldıgan dil, cinsel ic¸erik, uyus¸turucu vb…) ilis¸kin fikir verebilmektedir.

Her uygulama magˆazasının kendine go¨re ic¸erik puanlama yo¨nteminin olabilecegˆini unutmayınız

12. Telefonunuza Cu¨zdanınız Gibi Davranın

Genel olarak derecelendirmeler aynı zamanda uygulamanın ic¸erigˆine ve temasına (s¸iddet, argo/saldırgan dil, cinsel ic¸erik, uyus¸turucu vb…) ilis¸kin fikir verebilmektedir.

Her uygulama magˆazasının kendine go¨re ic¸erik puanlama yo¨nteminin olabilecegˆini unutmayınız.

Parasal is¸lemlerin yo¨netilmesinde akıllı telefonların kullanımı giderek yaygınlas¸maktadır. Mobil bankacılık uygulamalarının, c¸es¸itli avantajları bulundugˆu gibi, bazı risklerinin oldugˆu da unutulmamalıdır.

Bu noktada, bankacılık uygulamasında oturum kapatmak (logging out), yalnızca resmi uygulama magˆazalarından uygulama indirmek, telefonunuzun fabrika ayarlarını degˆis¸tirmemek ve telefonunuza s¸ifre/parola koymak gibi temel bazı o¨nemli hususlar go¨z o¨nu¨nde bulundurulmalıdır.

13. Maliyetlerin Farkında Olun, O¨zellikle Uluslararası Dolas¸ım (Roaming) Konusunda

Uygulamalar, sizin mobil veri kullanım limitinizden daha fazla veri kullanımına neden olabilmekte olup, bu durum yu¨ksek faturalarla kars¸ılas¸manıza yol ac¸abilecektir. Pek c¸ok mobil is¸letmecinin sunmus¸ oldugˆu c¸evrim ic¸i arac¸lar veya uygulamalar veri kullanımınızı kolayca yo¨netmenize yardımcı olmaktadır.

Bunun yanında, bu uygulamaların yurtdıs¸ında kullanımı yu¨ksek faturalara neden olabilmektedir. Fatura s¸okları ile kars¸ılas¸mamanız ic¸in yurtdıs¸ı dolas¸ımlarınızda (roaming) telefonunuzun veri akıs¸ını kapalı tutunuz.

Yurtdıs¸ı telefon kullanımlarınızda fatura s¸okları ile kars¸ılas¸mamanız ic¸in dikkat edilecek hususlara buradan eris¸ebilirsiniz.

14. Ebeveynlerin Uygulama I·c¸i Satın Alımlara Dikkat Etmesi Gerekmektedir.

Pek c¸ok u¨cretli/u¨cretsiz uygulama, ilave hizmetler/ekstralar ic¸in ayrıca u¨cret talep edebilmektedir. Bu yo¨ntem ile yapılan satın alımlara uygulama ic¸i satın alımlar denilmektedir. O¨rnegˆin, bir oyun uygulamasında ileri seviyelere gec¸ilmesi veya oyun hızının arttırılması ic¸in ilave u¨cret verilmesi bu kapsama girmektedir.

Bu noktada, c¸ocuklar ebeveynlerin rızası dıs¸ında, so¨z konusu oyunlar veya uygulamaları kullanarak uygulama ic¸i satın alımlar yapabilmekte olup, bu durum yu¨ksek faturalara neden olmaktadır. Bu noktaya ebeveynlerin o¨zellikle dikkat etmesi gerekmektedir.

Ayrıca, uygulama magˆazasında sunulan bazı arac¸lar da istenmeyen uygulama ic¸i satın alımların kontrol edilmesine yardımcı olabilmektedir. O¨rnegˆin, bazı arac¸lar, her indirme ve satın alma ic¸in s¸ifre girilmesine imkan verebilmektedir.

Kaynak: Teknotalk.com

Son Dakika Teknoloji Tüketiciler İçin Akıllı Telefon Güvenlik İpuçları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Togg T8X Tanıtım Tarihi Açıklandı
    23:10 Togg T8X Tanıtım Tarihi Açıklandı

    Togg CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, Togg T8X modelinin tanıtım tarihini açıkladı. Karakaş, Mart 2025 - Nisan 2025 tarihleri arasında Togg T10F modelini satışa sunacaklarını ve bir süre sonra da Togg T8X'in tanıtımını yapacaklarını belirtti.

  • Steam'den en fazla gelir elde eden oyun yayımcıları belli oldu
    23:10 Steam'den en fazla gelir elde eden oyun yayımcıları belli oldu

    Valve, Steam üzerinden en fazla gelir elde eden oyun yayımcısı olarak öne çıkıyor. KRAFTON Inc. ikinci sırada yer alırken, Electronic Arts üçüncü sırayı aldı. Ubisoft ve SEGA da listede yer alan diğer firmalar arasında bulunuyor.

  • iQOO Neo 9s Pro: Performansıyla Rakiplerini Geride Bırakıyor
    23:10 iQOO Neo 9s Pro: Performansıyla Rakiplerini Geride Bırakıyor

    iQOO'nun yeni modeli iQOO Neo 9s Pro, sızıntılarla ortaya çıktı. Snapdragon 8 Gen 3 işlemci ve 16 GB RAM ile güçlendirilen cihaz, 144Hz ekran yenileme hızı ve 120W hızlı şarj desteği gibi özellikler sunuyor. Neo 9s Pro, orta sınıfa hitap etmesine rağmen amiral gemisi modellerine meydan okuyor.

  • Xiaomi Civi 4 Özellikleri Ortaya Çıktı: İşte Beklenenler
    23:10 Xiaomi Civi 4 Özellikleri Ortaya Çıktı: İşte Beklenenler

    Akıllı telefon pazarının önemli isimlerinden Xiaomi, yakında yeni Civi 4 modeliyle sahne alacak. Google veri tabanında görüntülenen telefonun özellikleri ortaya çıktı. Xiaomi Civi 4, kavisli bir ekran, Snapdragon 8s Gen 3 işlemci, 12 GB RAM ve Android 14 işletim sistemi gibi özelliklere sahip olacak.

  • HYTE, Gaming.Gen.TR iş birliğiyle Türkiye pazarına giriş yaptı
    23:09 HYTE, Gaming.Gen.TR iş birliğiyle Türkiye pazarına giriş yaptı

    Gaming.Gen.TR ve Beta Oyun Teknoloji A.Ş. iş birliğiyle HYTE markası Türkiye pazarına adım attı. HYTE, oyun ve performansı yeni zirvelere taşımanın yanı sıra, ekranda heyecan verici yeni deneyimler sunmayı hedefliyor. Ayrıca, PC kurma sürecini eğlenceli ve etkileşimli bir hale getirerek, oyun ve teknoloji ile etkileşimi tamamen yeniden şekillendiriyor. HYTE, sanatsal tasarımlar ile hem yeni başlayanlara hem de deneyimli kullanıcılara hitap ediyor. Gaming.Gen.TR'de HYTE ürünleri, başlangıç olarak LCD panelli oyuncu kasaları ve aksesuarları ile sunuluyor.

  • NVIDIA DLSS Destekleyen Yeni Oyunlar Duyuruldu
    21:10 NVIDIA DLSS Destekleyen Yeni Oyunlar Duyuruldu

    NVIDIA, yapay zeka destekli DLSS teknolojisinin üç yeni oyun tarafından benimsendiğini duyurdu. Bu güncelleme, Steam'de en çok istek alan bir oyun dahil olmak üzere sevilen yapımlara DLSS desteği sağlayacak. DLSS, GeForce RTX ekran kartlarıyla oyunların grafik performansını artırarak hem grafik kalitesinde iyileşme hem de performans artışı sağlıyor. Yeni oyunlar arasında Manor Lords, Oddsparks: An Automation Adventure ve Welcome to ParadiZe bulunuyor. NVIDIA, RTX teknolojilerini içeren 500'den fazla oyun olduğunu belirtiyor ve RTX ekran kartı sahiplerinin daha fazla oyunda performans artışı yaşayacağını vurguluyor.

  • Türk Telekom 2023 Yılı Finansal Verilerini Açıkladı
    21:09 Türk Telekom 2023 Yılı Finansal Verilerini Açıkladı

    Türk Telekom, 2023 yılında 25,8 milyar dolarlık yatırım yaparak sektörün en çok yatırım yapan şirketi oldu. Şirketin konsolide gelirleri yüzde 9,6 artarak 100,2 milyar TL'ye yükseldi. Mobil abone sayısı 26,2 milyona ulaşırken, toplam abone sayısı 52,9 milyona çıktı. Fiber altyapı uzunluğu 437 bin kilometreye ulaştı. Türk Telekom, 5G'de pazar lideri oldu ve siber güvenlik ürünlerinde yerlilik oranını artırdı.


Advertisement