Tüketicilere Dolandırıcılık Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Tüketicilere Dolandırıcılık Uyarısı

Tüketicilere Dolandırıcılık Uyarısı

Van’ın Çatak Kaymakamlığı İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklama ile tüketicileri dolandırıcılık konusunda uyardı.

29.09.2014 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'ın Çatak Kaymakamlığı İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama ile tüketicileri dolandırıcılık konusunda uyardı.

Çatak İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama, "Tüketici sorunları hakem heyetleri il merkezlerinde Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü bünyesinde, ilçelerde Kaymakamlık bünyesinde ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Çatak ilçemizde ise 1995 yılından beri Tüketici Sorunları Hakem Heyeti hizmet vermektedir. 2010 yılından beri daha aktif olarak çalışmaya başlanmış ve günden güne başvurular artmaktadır. Son 9 ayda hakem heyetimize yapılan başvuru sayısı bin 890 ve sonuçlanan başvuru sayısı bin 637. Bunun yüzde 99'u tüketici lehine karar verilmiştir. Başvurular ilçemizde arttığı gibi Türkiye genelinde de artmıştır. Hal bu olunca dolandırıcılar, vatandaşı dolandırmak için cep telefonlarına mesaj atarak, vatandaşı arayıp danışmanlık hizmeti yapacağını ve kredi dosya masrafları, kredi kart aidatları iade edileceği, hakem heyetleri de onlar yerinde kendilerini temsil edeceklerini beyan ederek vatandaşlarımız kandırılmaktadır. Dolandırıcılar tüketicilerden 80 TL ile 100 TL arasında ücret talep ederek vatandaşa sadece 2-3 dilekçe örneği göndererek dolandırılmaktadır. Vatandaşta ne yapacağını bilmediğinden bu tür mesajlara itibar ederek dolandırıcılara teslim olmaktadır" denildi.

Çatak İlçe Tüketici Sorunları Hakem heyetine gelen başvurulara istinaden tüketiciyi bilgilendirmek amacıyla vatandaşlar böyle bir durumla karşı karşıya kaldığı zaman ne yapması gerektiği konusunda bilgilendirilmek için bunun gazetelerde haber yapmaya karar verdikleri belirtilen açıklamada, "Reklamlarda, kredi kart aidatlarıyla dosya masrafları geri iadesi için verilen telefon numaralarının aranmaması, cep telefonlarına gelen mesajlara itibar etmemesi ve sözde "danışmanlık firma temsilcisiyiz, sizin yerinize hakem heyetlerinde sizi bizi temsil edelim, size göndereceğimiz dilekçe örneklerini doldurup hakem heyetine vermeniz durumunda paranız iade edileceğini" beyan etmeleri durumunda bunu kabul etmemesi gerekmektedir. Bu tür durumlarda karşı karşıya kaldığı zaman tüketiciye gelen kargo paketi üzerinde paketi gönderenin ne adresi var, ne telefonu var, nede ismi belirtilmiş. Bu durumda hakem heyeti olarak bizimle yapacağınız bir şey olmamaktadır" denildi.

Kredi kartı aidatıyla dosya masrafı için en son gün hemen 212 " nolu telefonları arayın, yada reklamlarda kredi kartı aidat ile dosya masrafı iade edilmesi için "' bu numarayı arayın gibi reklamlarda itibar edilmemesinin altının çizildiği açıklamada, "Ticari reklam ve haksız ticari uygulamalara ilişkin şikayetlerinizi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetim Genel Müdürlüğü Reklam Kurulu Başkanlığı na yapabilirsiniz. Tüketici böyle bir durumda kredi kart bilgilerini kesinlikle arayan her kim olursa olsun vermemesi. Kapıdan ödeme yoluyla alınması durumunda gelen kargo üzerinde gönderen kişinin isim soyisim ve telefon numarası açık yazılmamışsa kesinlikle alınmasın ve geri göndersin. Herhangi bir ödemede de bulunmaması gerekir. Genellikle arayan dolandırıcılar vatandaşa şunu da söylerler. "Kargo elinize ulaşması durumunda 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Kapsamında mesafeli satışlarda 14 günlük cayma hakkınız bulunduğunu, istememeniz durumunda 14 gün içerisinde bizi arayıp paranız" iade edeceği söylenmektedir. Kargo ulaştıktan sonra eğer gelen kargo üzerinde kişinin adresi açıkça yazılmamışsa yapılacak herhangi bir şey kalmamaktadır" denildi.

Hakem heyetinin karşı karşıya kaldığı bir diğer sorun ise televizyon reklamlarında piyasa değeri yüksek olan ve düşük fiyatlarda satılan cep telefonu, bilgisayar, tablet, sağlıkta ilgili ilaçlar gibi ürünlerin alınmaması gerektiği belirtilen açıklamada, "Hakem heyetimize bu şekilde gelen hiçbir tüketici şikayetinde netice alınmamıştır. Firmalara yazdığınız yazıların da genellikle kişi bu adresten ayrılmıştır, ya da böyle bir adres bulunmamaktadır şeklinde tarafımıza iadesi gerçekleşmektedir. Diğer bir husus bu durum sigorta şirketlerinde de görülmektedir. Vatandaşlar aranır, "senin dişlerinin sigortasını yaptıralım. Kaza sigortası yaptıralım. Sağlık sigortasını yaptıralım". Düşük bir meblağ üzerine anlaşılır her ay kredi kartın kesinti yapılır. Tüketicide bunu öder ama niçin ödediğini bilmezler. Hiçbir durumdan da yararlanamaz. Bize son gelen bir şikayette sözde danışmanlık firması olarak bir tüketici aranır ve kredi dosya masrafları 4000 TL olduğu bize yüzde 15 dolar hesabımıza yatırmanız durumunda bankalardan bu masrafınızı size gönderilecektir. Tüketicide teklifi kabul eder kredi kart bilgilerini bunlara vererek 115 doların bedeli olan 270 TL hesabından kesinti yapılır ve tüketiciye bir dosya gönderilir. Kargo paketi üzerine tüketici tüketicinin bilgileri okumuş bir şekilde yazılır. Kendi adresini okunmaz, şehir belirtmeden gönderilmişti r. Kargo takipte yaptığımız incelemede tüketici İstanbul alan koduyla aranmış ve dosya Afyonkarahisar'dan kargoya verilmiştir. Gönderen kişi yakında herhangi bir bilgi net olarak yazılmadığından hakem heyeti olarak yapacak bir şeyimiz yoktur. Kredi kartı ücretlerini ve kredi kartı dosya masraflarını iade almak isteyen vatandaşlarımız hakem heyetimize başvurması durumunda en fazla 3 ay içerisinde sorunun çözümüne kavuşturmaktadır. Üstelik hakem heyetimiz ücretsiz ve sorunları çözüme kavuşturduğu için aşkla ve şekle çalışmaktadır. Tüm üyelerimizin aynı özveriyle çalışmaktadır. Çatak İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığımız Hükümet Konağı ikinci katta hizmet vermektedir. Tüketicinin karşı karşıya kaldığı herhangi bir sorunun çözümünü kavuşturmak için müracaatta bulunabilir. Danışmak istediğin her konuyu, sorunu bizimle paylaşabilir. Bunun ile ilgili elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz" ifadelerine yer verildi. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tüketicilere Dolandırıcılık Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement