TÜKODER Yeni Tüketici Yasası Hakkında Bilgi Verdi - Son Dakika
Yerel

TÜKODER Yeni Tüketici Yasası Hakkında Bilgi Verdi

TÜKODER Yeni Tüketici Yasası Hakkında Bilgi Verdi

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Şube Başkanı Sülahi Özalp, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçen Tüketici Yasası ile ilgili yeni düzenlemelerden büyük oranda memnun olduklarını, ancak Bankalarla ilgili beklenen sonucun çıkmadığını ifade...

11.11.2013 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Şube Başkanı Sülahi Özalp, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçen Tüketici Yasası ile ilgili yeni düzenlemelerden büyük oranda memnun olduklarını, ancak Bankalarla ilgili beklenen sonucun çıkmadığını ifade etti.

Özalp, tüketicinin korunması hakkında çıkan yeni yasaya göre, tüketicinin açık talimatı olmaksızın, belirli süreli kredi sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapılamayacağını söyledi.Sülahi Özalp, "Kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda olacak. Ancak yeni kartlar için yasada herhangi bir açıklık yok. Sunulacak yeni kartların herhangi bir özelliğini bilmiyoruz. Mevcut kartlar için kredi kartı aidatı alınmayacak yönünde bir madde olmamasını yadırgadık. Sözleşme öncesi bilgilendirme, sözleşmenin zorunlu içeriği, kapsam dışı sözleşmeler, tüketici ile kredi verenin hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı, erken ödeme, efektif yıllık faizin hesaplanması, tüketici kredilerine ilişkin reklamların zorunlu içeriği, fesih hakkının kullanılması, temerrüt, kredinin devri, bağlı kredi ile diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecek. Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayabilecek. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin cayma hakkı süresi içinde kredi verene yöneltilmiş olması yeterli olacak. Kredi veren, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlü olacak. Tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak" dedi.

YİYECEK TAKLİDİ ÜRÜNLERE YASAK GELİYOR

Özalp, yiyecek taklidi olan ve özellikle çocuklar tarafından ağza alındığında ya da yutulduğunda zarar verebilecek ürünlerin pazarlaması yasak olacağını dile getirdi. Taksitle satış ve cayma hakkında da bilgi veren Özalp şunları söyledi:

"Taksitle satış sözleşmesi yazılı olarak yapılmadıkça geçerli olmayacak. Geçerli bir sözleşme yapmamış olan satıcı veya sağlayıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremeyecek. Tüketici, 7 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin taksitle satış sözleşmesinden cayabilecek." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel TÜKODER Yeni Tüketici Yasası Hakkında Bilgi Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement