Tüm İstatistikler Tek Çatı Altında Toplanacak - Son Dakika
Ekonomi

Tüm İstatistikler Tek Çatı Altında Toplanacak

Resmi İstatistik Programı (RİP) kapsamında TÜİK ve diğer kurum ve kuruluşlarca yayımlanan tüm istatistikleri tek bir çatı altında toplayan bir internet portalı (RİP Portalı) kurularak işlerliği sağlanacak Uluslararası veri gönderim sistemi kurulacak, kurum ve kuruluşlarca yapılacak veri gönderiminin bu sistem üzerinden yapılması sağlanacak Emniyet Genel Müdürlüğünün pasaport kayıtlarının, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının MERSİS, ESBİS, HKS, Üretici Birlikleri ve Kooperatif Bilgi Sistemine ilişkin veri tabanlarının, Bankalararası Kredi Kartları Merkezinin kayıtlarının ve başka kurum ve kuruluşların verilerinin istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak.

18.12.2014 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Resmi İstatistik Programı (RİP) kapsamında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve diğer kurum ve kuruluşlarca yayımlanan tüm istatistikleri tek bir çatı altında toplayan bir internet portalı (RİP Portalı) kurularak işlerliği sağlanacak.

Onuncu Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları arasında "İstatistiki Bilgi Altyapısının Geliştirilmesi Programı" da önemli satırbaşları arasında yer aldı.

Program, başta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) olmak üzere, istatistiki bilgi üretiminde rol alan tüm kuruluşların istatistik bilgi altyapısının iyileştirilmesi, istatistik süreçlerinin planlanması, yürütülmesi ve izlenmesine ilişkin önemli hedef ve planlar içeriyor.

Kurumların idari kayıtlarının istatistik üretim süreçlerine katkısını artırmak için bilgi paylaşımının Türkiye İstatistik Kanunu çerçevesinde yürütülmesi amaçlanıyor. Kurumların paylaşmadığı gizli verilerin istatistik üretim sürecine dahil edilmesi için teknik ve idari önlemlerin alınarak buna yönelik kuralların belirlenmesi, gerekirse protokollerin yapılması hedefleniyor.

Buna göre, 2015 yılının sonuna kadar Resmi İstatistik Programı (RİP) kapsamında TÜİK ve diğer kurum ve kuruluşlarca yayımlanan tüm istatistikleri tek bir çatı altında toplayan bir internet portalı (RİP Portalı) kurularak işlerliği sağlanacak.

İstatistiki bilgi altyapısını geliştirmek üzere, Resmi İstatistik Programı kapsamında rol alan kurum ve kuruluşlara sınıflamalar, soru kağıdı tasarımı, süreç, kalite ve metaveri konularına ilişkin eğitimler verilecek. Kurumlara üretilen istatistiklerde kullanılan idari kayıtların doğru ve etkin kullanımını artırmak amaçlı temel istatistiki veri analizi ve veri madenciliğine ilişkin eğitimler verilecek.

Uluslararası veri gönderim sistemi kurulacak, kurum ve kuruluşlarca yapılacak veri gönderiminin bu sistem üzerinden yapılması sağlanacak. Sistemin 2017 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

-Kurumların istatistikleri TÜİK'in kullanımına açılacak

Kurumların uluslararası kurumlarla yaptıkları istatistik altyapısının iyileştirilmesine yönelik projelerin yanı sıra, Kalkınma Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından finanse edilen istatistik altyapısının iyileştirilmesi konularını kapsayan projelerin onaylanma sürecinde TÜİK'den görüş alınacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS), Esnaf Bilgi Sistemi (ESBİS) ve Hal Kayıt Sistemi (HKS), Üretici Birlikleri ve Kooperatif Bilgi Sistemine ilişkin veri tabanlarının istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin ticaret sicil kayıtları ile Ticaret Borsalarının standart kayıt sistemini kullanarak istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak.

Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi (TÜKAS) kullanıma açılarak tarımsal faaliyetle uğraşan tarımsal işletmelerin tamamına ait güncel bir çerçeve elde edilmesi amacıyla tarımsal üretim ve arazi kullanım bilgileri, hayvanvarlığı, tarımsal alet ekipman varlığı bilgileri tarımsal işletme detayında sisteme kayıt edilecek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde kullanılan ilgili veri tabanları TÜKAS'a entegre edilerek kullanıma açılacak.

Gelir İdaresi Başkanlığının sicil kayıtları ve Mükellef Bilgileri Bildirimi verilerinin istatistik üretim süreçlerinde daha fazla kullanılması sağlanacak.

İstihdam, işveren adres, işveren ekonomik faaliyet, işveren aktifliği, prim ve ödemeler gibi Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarının, kamu istihdamı ve devlet memurlarına ilişkin gelir ve gider bilgileri ile ödenek ve kesintilere ilişkin Maliye Bakanlığı kayıtlarının istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak.

İŞKUR kayıtlarının istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü kayıtlarının istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak. Aynı genel müdürlük tarafından engellilere ilişkin bir veritabanı yapılandırılarak istatistik üretim sürecinde TÜİK'in kullanımına sunulacak.

Emniyet Genel Müdürlüğünün pasaport kayıtlarının, giriş-çıkış yapan yabancı ve vatandaş ayırımında, kapı ve milliyet ay bazında sayılarının, çıkış yapan ziyaretçiler ile vatandaş giriş anketlerine çerçeve oluşturmak üzere TÜİK'in kullanımına açılacak.

Ceza adaleti sistemi işleyişinin ilk aşamasını oluşturan kolluk kuvvetleri aşamasında meydana gelen suç olayı, olaya karışan şüpheli ve mağdur profiline ilişkin olay istatistiklerinin altyapısı oluşturularak istatistik üretim sürecine entegrasyonu gerçekleştirilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğünün pasaport kayıtlarının, Kültür ve Turizm Bakanlığının Resmi İstatistik Programı kapsamında yayımlamakta olduğu "Giriş-Çıkış Yapan Ziyaretçiler, Yabancı ve Vatandaşlar", "Sınır İstatistikleri" ve "Konaklama İstatistikleri" yayınları içeriğinde kullanılan değişkenlerin Kültür veTurizm Bakanlığı veri tabanına doğrudan aktarımı yapılacak.

Bankalararası Kredi Kartları Merkezinin kayıtlarının istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak.

Merkez Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığı verilerinin istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak. Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü denetiminde olan Araç Muayene İstasyonları idari kayıtları istatistik üretim süreçlerine dahil edilecek.

-?Kurumlarda İstatistiksel analiz birimleri kurulacak

Kurumlarda İstatistiksel analiz yapabilecek birimler kurulacak. Kurumların tuttukları idari kayıtların envanteri çıkarılacak,

Ulusal Kayıt Sistemine (UKS) dahil edilecek idari kayıtlar tespit edilecek, Ulusal kayıt sistemi standardına ilişkin bilgilendirme toplantıları yapılacak, açıklayıcı dokümanlar hazırlanarak RİP Portalı'nda yer verilecek.

Ulusal kayıt sisteminde yer alan ve istatistik üretim sürecinde kullanılan değişkenlere ait kavram, tanım, sınıflama ve kodlamalar RİP Çalışma Grupları vasıtasıyla standart hale getirilecek. Ulusal kayıt sistemi standardının kurumların veri altyapılarında kullanımı sağlanacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tüm İstatistikler Tek Çatı Altında Toplanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.


Advertisement