Tümexpo ve Uluslararası Kobi Şurası - Son Dakika
Ekonomi

Tümexpo ve Uluslararası Kobi Şurası

Tümexpo ve Uluslararası Kobi Şurası

Ekonomi Bakanı Çağlayan: "Hernekadar 2020 Olimpiyatları'nı vermemiş olsalar da biz dünya ekonomik olimpiyatlarında, büyüme ve ihracatta gösterdiğimiz performasla şampiyon olmaya devam edeceğiz" Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün: "Ülkemizdeki işletmelerin en önemli sorunlarından biri, işletme ölçeklerinin yetersizliğidir. Ölçek büyütmek mecburiyetindeyiz"

12.09.2013 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Hernekadar 2020 Olimpiyatları'nı vermemiş olsalar da biz dünya ekonomik olimpiyatlarında, büyüme ve ihracatta gösterdiğimiz performasla şampiyon olmaya devam edeceğiz" dedi.

Ekonomi Bakanlığı'nın destekleriyle Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) tarafından organize edilen TÜMEXPO Genel Ticaret Fuarı ve Uluslararası KOBİ Şurası'nın açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, açılışta yaptığı konuşmada, Bakanlığının KOBİ'lerle ilgili çalışmalarına verdiği desteklerden dolayı Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti.

KOBİ'lerin Türk sanayisinin ve ekonomisinin belkemiği olduğunu belirten Çağlayan, "KOBİ'lerin sanayideki, ihracattaki, istihdamdaki etkinliği her geçen gün Türkiye'nin başarısına başarı katıyor. KOBİ'si olmayan bir sanayinin, bir ülkenin ekonomisinin gelişmesi mümkün değildir. KOBİ'lerin ihtiyaç duyduğu her alanda gerek devlet yardımları gerek teşvikler ve desteklerle KOBİ'lerimizin Türkiye'nin tüm dünyada temsilcisi olmaları yolunda gayret gösteriyoruz" diye konuştu.

Uluslararası KOBİ Şurası'nın Türk sanayisine önemli katkılar sağlıyacağını dile getiren Çağlayan, TÜMSİAD'ı uluslararası alanda KOBİ konusunda gösterdiği başarılardan dolayı tebrik etti.

"İkinci çeyrek büyüme rakamları, Türkiye ekonomisinin dinamizmini ve gücünü gösteriyor"

Çağlayan, Türkiye'nin, ekonomik büyümesiyle tüm dünyada pozitif ayrışan bir ülke haline geldiğine ifade ederek, "Özellikle sanayimizin çarklarının her geçen gün dönüyor olması, sanayideki üretim endeksi artışı ve tüm zorluklara rağmen ihracattaki artış, Türkiye ekonomisini önemli bir noktaya getiriyor. Şükürler olsun ki bugün Türkiye, Avrupa'nın en hızlı büyüyen, adeta büyüme şampiyonu olan bir ülkedir. Hernekadar 2020 Olimpiyatları'nı vermemiş olsalar da biz dünya ekonomik olimpiyatlarında, büyüme ve ihracatta gösterdiğimiz performasla şampiyon olmaya devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

İkinci çeyrek büyüme rakamlarının Türkiye ekonomisinin dinamizmini ve gücünü gösterdiğini dile getiren Çağlayan, "Bu, Sayın Başbakanımızın liderlediğinde Hükümet olarak iş dünyasına verdiğimiz desteğin sonucunu ortaya çıkarıyor. Sizin önündeki engelleri kaldırıyoruz. Sizlere en iyi şekilde rekabet edebileceğiniz, ihracat yapabileceğiniz, yatırım yapabileceğiniz otobanları döşüyoruz. Sizler de bu yıllarda Türkiye ekonomisini şükürler olsun adeta şahlandırıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Bakan Çağlayan, "Dünyadaki krize meydan okurcasına, temel ekonomide aldığımız uygulamalar, kamu borçluluğu ve bütçe açıklarında gösterdiğimiz hassasiyetten dolayı şükürler olsun, küresel ekonominin bir oyuncusu olarak zaman zaman etkilense de diğer ülkelerden ayrışan bir yapıdayız. Öyle kolay değil 15 yıl arka arkaya kesintisiz büyümek" diye konuştu.

"Labaratuar veya Ar-Ge gibi yapıları birlikte kuran KOBİ'lere 750 bin liraya kadar nakit destek veriyoruz"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise TÜMSİAD'ın kısa sürede önemli işlere imza atan bir sivil toplum kuruluşu haline geldiğini belirterek, KOSGEB organizasyonunda düzenledikleri Avrupa KOBİ Haftası etkinliklerinde son birkaç yıldır TÜMSİAD'ın en çok etkinlik düzenleyen kuruluş olduğunu söyledi.

Bu etkinliklerle Türkiye'nin de en çok etkinlik düzenlenen ülke haline geldiğini kaydeden Ergün, ülkenin 2023 hedeflerine kilitlendiği bir dönemde bu tür organizasyonların önemli oldğunu kaydetti.

Türkiye'deki firmaların yüzde 99'unu oluşturan ve ihracatın yüzde 60'ını imza atan KOBİ'lerin önemini vurgulayan Ergün, "Bir ekonominin başarısını en iyi gösterecek unsur, KOBİ'lerin rekabet seviyesidir. Türkiye 2002 yılından bu yana başta ekonomi olmak üzere her alanda büyük bir dönüşüm yaşadı. Milli gelirini, ihracatını, istihdamını sürekli artıran ülkemiz, dünyada küresel krizlere karşı en iyi sınav veren ekonomilerden birisi oldu" dedi.

İkinci çeyrekte yakalanan yüzde 4,4'lük büyüme rakamının Türkiye ekonomisinin bütün zorluklara rağmen ne kadar güçlü dinamiklere sahip olduğunu gösterdiğini belirten Ergün, ülkenin ekonomik performansını daha da artırmak için çok daha rekabetçi KOBİ'lere sahip olmaları gerektiğini söyledi.

"Ölçek büyütmek mecburiyetindeyiz"

KOBİ'lerin rekabet gücünü artırmaya yönelik atılacak her adımın Türkiye'yi ekonomik hedeflerine daha da yaklaştıracağını vurgulayan Ergün, şunları kaydetti:

"O nedenle KOSGEB aracılığıyla KOBİ'lerimize ve yeni girişimcilerimize yönelik çok önemli destek programları yürütüyoruz. Bugün devletimizin bütçe imkanları ve KOBİ'lerimize sağladığı destekler eskisine nazaran mukayese kabul etmeyeceğimiz derecede genişlemiştir. Ancak daha da önemli olan nokta, artık bu desteklerin nokta atış şeklinde KOBİ'lerin ihtiyaçlarıyla tam uyumlu destekler haline gelmesidir. KOBİ'lerin sorunlarını, büyüme, işbirliği, Ar-Ge ve alternatif finansman gibi daha rekabetçi işletmeler için gerekli alanları tespit ediyor ve destek programlarımızı bu esaslara göre uyguluyoruz.

Ülkemizdeki işletmelerin en önemli sorunlarından biri, işletme ölçeklerinin yetersizliğidir. Ölçek büyütmek mecburiyetindeyiz. KOBi'lerin doğru büyüme stratejileri gerçekleştirebilecekleri projelerin desteklerine ağırlık veriyoruz. Büyük bir eksiklik olarak gördüğümüz işbirliğini ve ortaklığı artırmak için iş birliği güç birliği programları yürütüyoruz. Bu programla laboratuvar veya Ar-Ge gibi yapıları birlikte kuran KOBİ'lerimize 750 bin liraya kadar nakit destek veriyoruz."

Çok daha doğru ve etkin KOBİ politikaları geliştirebilmeleri için reel sektör ile daha sıkı işbirliği yapılması ve sorunlara ortak çözümler geliştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Ergün, bu sinerjiyi oluşturmak için bu tür şuraları gerçekleştirmenin ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunmanın son derece önem taşıdığını da sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Başbakan Erdoğan, Bakan Çağlayan, Bakan Ergün, Bakan Yıldız, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert, TÜMEXPO ve Uluslararası Kobi Şurası'nın açılış kurdelesini keserek, fuar alanındaki stantları ziyaret etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tümexpo ve Uluslararası Kobi Şurası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement