Tümsiad Genel Kurulu - Son Dakika
Güncel

Tümsiad Genel Kurulu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Hükümet olarak biz de değişim yerine, reform yerine, statükoya dayanmayı, statükoya yaslanmayı, onu daha da güçlendirmeyi seçebilirdik" dedi.

07.04.2013 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Hükümet olarak biz de değişim yerine, reform yerine, statükoya dayanmayı, statükoya yaslanmayı, onu daha da güçlendirmeyi seçebilirdik" dedi.

Başbakan Erdoğan, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜMSİAD) Pendik Green Park Otel'de düzenlenen 5. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, hükümetlerinin de risk almayıp, "idare-i maslahatı bir yöntem olarak" tercih edebilecekken bunu yapmadığını dile getirdi.

"Hükümet olarak biz de değişim yerine, reform yerine, statükoya dayanmayı, statükoya yaslanmayı, onu daha da güçlendirmeyi seçebilirdik" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yatırım risktir; hiçbir riske girmeyebilirdik. Reform risktir; hiçbir riske yüklenmeyebilirdik. Milletten yetkiyi alır, koltuğumuzda oturur, geçici tedbirlerle, makyajlarla, göz boyamayla biz de rehavet içinde, konfor içinde, lüks içinde günümüzü gün edebilirdik. Ülke ülke dolaşmaya, anlaşmalar yapmaya, sorunlar çözmeye, ticaret imkanlarını artırmaya ne gerek var- Rahatça sıcak koltuğumuzda oturabilirdik. 'Bu sefer de senin ne işin var Afrika'da, dünyanın köşelerinde, otur oturduğun yerde, Ankara'dan da bu işi idare edebiliriz. Egemen

(Bağış) efendi senin ne işin var Avrupa Birliği ülkelerinde. Binali (Yıldırım) bey senin ne işin var, Hayati (Yazıcı) bey, Taner (Yıldız) bey, niye dolaşıyorsunuz-' Diyebilirdiniz ama yok. Dedik ki bütün dünyayı dolaşacağız. Alacağız işadamlarımızı yanımıza onlarla beraber fellik fellik dünyayı dolaşacağız' dedik."

Zaman zaman bazı dostlarının "Başbakanım bu kadar çok kendini yorma biraz da kendine zaman ayır diyorlar" yönünde ifadeler kullandığını belirten Erdoğan,

"Bu, sevgilerinden dolayı Allah kendilerinden razı olsun ama biz de diyoruz ki bu can bu bedende oldukça biz bu yolda koşmaya, bu yolda ölmeye hazırız" diye konuştu.

-Başkanlık sistemi-

TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert'in AK Parti'nin tüzüğünde bulunan 3 dönem seçilme şartının gözden geçirilmesini, ayrıca Başkanlık sistemini bu noktada desteklediklerini ifade ettiğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Niçin biz bu 3 dönem olayını tüzüğümüze koyduk. Birileri bu makamlara oturdukları zaman bir daha kalkmayı bilmiyorlar. Milletvekili olur ömrü orada biter. Bakan olur, Başbakan olur ömrü orada geçer. Peki kardeşim arkadan nesiller geliyor, buralarda onlar da otursalar olmaz mı- Çok daha kalifikasyonu yüksek nesiller geliyor. Zaten eğer biz büyükler olarak, babalar olarak bizleri aşacak nesilleri yetiştiremiyorsak yazıklar olsun bize. Ne diyoruz 'bir dönem ara ver gene seni getiriyorlarsa tekrar seni oraya getirsinler' ama bu kan değişimi çok önemli. Bunu yapmamız lazım. Bunu başardığımız gün o ülke kolay kolay yıkılmaz."

-"Bunlar padişahlık özlemi içinde-"

Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ana muhalefetin lideri, yavru muhalefetin lideri ne diyor- 'Bize parlamenter sistem yeter başkanlık sistemi de nereden çıktı-' Bunlar padişahlık özlemi içinde...' Bunların bu ifadeleri kullanmalarının nedeni ne biliyor musunuz- Bunların çıkaracakları adayların başkan olma şansını görmedikleri için, bu endişeyi taşıdıkları için buna sıcak bakmıyorlar. Yani parlamenter sistem dediğin zaman, başkanlık sisteminde parlamento yok mu- Var. İki dereceli olanı da var tek dereceli olanı da var. ABD'de parlamenter sistem yok mu- Almanya'da, Fransa'da, Rusya'da yok mu- Var. Kendilerine göre bir uygulama sistemi var, ayrı. Kimileri tek dereceli, kimi çift dereceli yapıyor ama var. Buna hazımları yok. Acaba diyorlar bu ülkede bizim böyle bir başkanlığı kazanma şansımız olur mu, bunun hesabını yapıyorlar. Diyorlar ki bizim bunu kazanma şansımız yok. Dolayısıyla böyle bir adım atmayalım. Çalış senin de olur. Çalış belki sen de kazanırsın. Milletin gönlünü kazan, millet de seni oralara getirsin. Tüm mesele milleti kucakla ama bunlar milleti kucaklamasını bilmiyor."

CHP ve MHP'yi eleştiren Erdoğan, "Milleti kucaklamazsan, millete efendilik taslarsan neticesi budur. Biz bu milletin efendisi değil biz bu milletin hizmetkarıyız farkımız bu" dedi.

- "Bürokratik oligarşinin beli daha kolay kırılır" -

Başkanlık sisteminin sağlayacağı yararlara işaret eden Erdoğan, "Bürokratik oligarşinin belini Başkanlık sistemi çok daha rahat kırar. Olay orada çok farklı şekilde gelişir. Karar alma, çok daha seri noktaya gelebilir" ifadelerini kullandı.

Bu sistemde parlamentonun, "yansıtılmaya çalışıldığının aksine" çok daha güçlü olacağını vurgulayan Erdoğan, şöyle dedi:

"Biz şu anda bir çok şeyi, Başbakan olarak, Bakanlar Kurulu olarak çok rahat alıp halledebiliyoruz ama başkanlık sisteminde şu anda ABD'yi misal olarak versek, bir helikopter herhangi bir ülkeye hediye etmeye kalksa onu Kongreden geçirmesi lazım ama biz böyle bir şeyi rahatlıkla Bakanlar Kurulu kararıyla da halledebiliriz. Kaldı ki parlamentoda gücün olduğunda, çok daha farklı boyutta kararları alma şansınız var. Bunları yapabilirsiniz. Fakat bizim derdimiz Türkiye'yi şu anda süratle çok daha ileri noktalara nasıl ulaştırabiliriz-"

-Partili Cumhurbaşkanlığı önerisi-

Kendilerinin "partili cumhurbaşkanlığı" önerisinde de bulunduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Peki Başkanlık sistemine karşısınız. Hadi gelin o zaman partili başkanlık sistemini yapalım dedik yani cumhurbaşkanlığı partili olsun. Niye- cumhurbaşkanlarının zayıf olması da doğru değil. Eğer partisi arkasında durur onu güçlü kılarsa, onun da karar alma noktasında gücü çok daha farklı olacaktır.

'Efendim cumhurbaşkanları güçlü olmasın. Zaten yürütmenin başı cumhurbaşkanı.' Yürütmenin başındaki cumhurbaşkanı ama arkasında parti vesaire yok. Bu doğru bir yaklaşım değil düzeltilmesi lazım. Fransa'da yarı başkanlık sistemi var. İşte o, partili Cumhurbaşkanlığı sistemidir. Ama bunu ne ana muhalefetin başı ne yavru muhalefetin başı bilir. Çünkü bu işleri incelemezler, araştırmazlar. Biz de diyoruz ki gelin Türkiye'de de bunu yapalım. Çift başlılık olmasın daha rahat olsun ama ülkenin geleceğine yönelik sorumluluk mevkinde olmak çok önemli. Bu sorumluluk mevkinde olmamak, ah ah bütün dert burada. Sırtında yumurta küfesinin olması şart. Bunlar boş küfeyle dolaşıyorlar."

(Sürecek) - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tümsiad Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı
    02:26 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı

    İstanbul'da yüzlerce taksici, gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na cenazeyi getirdi ve güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı.


Advertisement