Tuncay Özkan Ergenekon Davası'na Bakan Heyeti HSYK'ya Şikayet Etti - Son Dakika
Güncel

Tuncay Özkan Ergenekon Davası'na Bakan Heyeti HSYK'ya Şikayet Etti

Yazar Tuncay Özkan avukatı aracılığıyla, Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini, yetkisiz olarak tutukluluk halinin devamına karar verdiği gerekçesiyle HSYK'ya şikayet etti.

13.03.2014 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yazar Tuncay Özkan avukatı aracılığıyla, Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini, yetkisiz olarak tutukluluk halinin devamına karar verdiği gerekçesiyle HSYK'ya şikayet etti. Özkan'ın Avukatı Hüseyin Ersöz dilekçesinde, Özel Yetkili Mahkemelerin kapatıldığını ve tutukluluk süresini 5 yılla sınırlayan yeni kanunun 6 Mart 2014'de yürürlüğe girdiğini belirterek, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetkisiz olarak tutukluluk halinin devamına karar verdiğini belirtti.

Ergenekon Davası'ndan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan ve iki gün önce yeni yasaya göre 5 yıllık tutukluluk süresi dolduğu gerekçesiyle tahliyesine karar verilen Gazeteci-Yazar Tuncay Özkan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanlığı'na (HSYK) dilekçe sundu. Avukat Ersöz, 10 sayfalık dilekçesinde Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ile üye hakimler Hüsnü Çalmuk, Sedat Sami Haşiloğlu, Mehmet Fatih Uslu, Nihat Topal ve Ercan Fırat hakkında soruşturma başlatılmasını talep etti.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN İLKER BAŞBUĞ KARARINA ATIF YAPILDI

Şikayet edilen heyetin Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. Maddesi'yle görevli olduğu belirtilen dilekçede, "Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 'Kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkını ihlal edecek şekilde 7,5 ay süresince gerekçeli kararı yazmayarak dosyayı temyiz incelemesi için Yargıtay'a göndermedikleri belirtildi. Anayasa Mahkemesi'nin Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında verdiği karara atıf yapılan dilekçede, 06 Mart 2014 tarihinde Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. Maddesi kaldırılmış, böylece İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görev ve yetkisinin dayanağını oluşturan yasa maddesi de yürürlükten kalkmıştır" ifadelerine yer verildi.

"İSTANBUL 13. AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NİN GÖREVİ 6 MARTTA SONA ERMİŞTİR"

Yeni yasayla birlikte Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. Maddesi uyarınca görevlendirilen Ağır Ceza Mahkemeleri kaldırıldığının altı çizilen dilekçede, "Bu yasa hükmü uyarınca İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görev ve yetkisi 06 Mart 2014 tarihi itibariyle sona ermiş bulunmaktadır. 'Bu kanunla kaldırılan ağır ceza mahkemelerince verilip henüz gerekçesi yazılmamış olan hükümlerin gerekçeleri, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç on beş gün içinde yazılır' denilerek İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerçekleştirebileceği tek usulü işlemin 05 Ağustos 2013 tarihli hükmün gerekçesinin 15 gün içinde yazılması olduğu ifade edilmiştir" denildi.

"TAHLİYE TALEPLERİYLE İLGİLİ KARAR VERMEYE YETKİLİ MERCİ NÖBETÇİ AĞIR CEZA MAHKEMELERİDİR"

Yeni yasayla birlikte Ergenekon Davası'ndan tutuklu olan sanıkların tahliye talepleriyle ilgili karar vermeye yetkili mercinin İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemeleri olduğu belirtilen dilekçede, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Tuncay Özkan'ın da dahil dosya kapsamında yargılanan sanıkların tutukluluk durumları ile ilgili olarak bir karar vermesi mümkün olmadığı vurgulandı. Dilekçede, "İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuncay Özkan ve diğer sanıkların tutuklu olarak kaldığı Silivri Cezaevi'ne müzekkere yazarak tahliye dilekçesi yazmaları istenmiştir. Bunun yasaya aykırılık oluşturmaktadır. Sanıklardan böyle bir talepte bulunulması açıkça 'Görevi kötüye kullanmak' anlamına gelmektedir. Bu çağrı üzerine özgürlükleri 6 senedir kısıtlanmış olan bazı sanıklar cezaevi kanalıyla İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye talebi içeren dilekçeler gönderilmiştir" denildi.

"13. AĞIR CEZA MAHKEMESİNİN KARARI YOK HÜKMÜNDEDİR"

Dilekçede Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ ile ilgili kararını gerekçe gösteren sanıkların da avukatları aracılığıyla Nöbetçi İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye talebi içeren dilekçeler sundukları anlatıldı. İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Tuncay Özkan'ın tahliyesine karar verdiği hatırlatılan dilekçede, "Ancak İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından verilebilecek bir tahliye kararının önüne geçmek isteyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi müvekkilimle birlikte dosya kapsamında tutuklu bulunan tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmiştir. Bu kararın yok hükmünde olduğu açıktır" ifadelerine yer verildi.

"HAKİMLERİN SANIKLARA VE MÜDAFİLERİNE KARŞI HUSUMET BESLEDİKLERİNİ AÇIKÇA GÖSTERMEKTEDİR"

Tahliye taleplerinin Nöbetçi İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından görüşülmeye devam edildiği sırada Ergenekon Davası'na bakan hakimlerin, gazetecileri Silivri'de duruşma salonuna davet ettiği ve tahliye taleplerinin reddine ilişkin kararı dağıttığı anlatıldı.

Dilekçede, "Şikayet edilen hakimlerin, yapmış olduğu açıklama, diğer mahkemeleri etkilemek amacıyla yapılmış olan bir girişimdir ve 'Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs Suçu'nu' meydana getirmektedir. Hakimlerin tarafsızlıklarını ve bağımsızlıklarını tamamıyla kaybettiklerini, sanıklara ve müdafilerine karşı husumet beslediklerini açıkça göstermektedir. Şikayet edilen hakimler, kovuşturma aşamasında, tavandan sarkıtılan cihazlarla avukatların kendi aralarında ve müvekkilleri ile yapmış olduğu görüşmeleri Ceza Muhakemesi Kanunun(CMK) aykırı olarak kayıt altına aldırmışlardır. Savunma evrakları, mübaşirin ve jandarma görevlilerinin incelemesine tabii tutulmuştur. CMK'a uyarınca duruşmada hazır edilen ve dinlenmesi zorunlu olan önceki Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner hukuka aykırı bir şekilde tanık olarak dinlenmemiştir. Duruşmada usulü itirazda bulunmak üzere söz talep eden avukatlara söz verilmemiş, jandarma görevlileri eliyle avukatlar darp edilmiştir. Adil yargılanma hakkına aykırı bir yargılama faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Açıklanan sebeplerle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında soruşturma başlatılmasını arz ve talep ederiz"

13. AĞIR CEZA MAHKEMESİ 35 SANIĞIN TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMIN KARAR VERMİŞTİ

Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılması ve tutukluluk süresini 5 yılla sınırlayan yeni kanunun yürürlüğe girmesinin ardından Gazeteci Tuncay Özkan'ın avukatı Hüseyin Ersöz Nöbetçi İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe sunarak tahliye talebinde bulunmuş, 21. Ağır Ceza Mahkemesi de Özkan'ın tahliyesine karar vermişti. Tuncay Özkan'ın tahliye olduğu gün, Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 35 sanığın tutukluluk halinin devamına kararlaştırmıştı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tuncay Özkan Ergenekon Davası'na Bakan Heyeti HSYK'ya Şikayet Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement